fbpx

| Lugosi Bea

Környezetvédő gyerekkönyvek 6 éves korig

Nem lehet elég korán elkezdeni a gyerekek bevonását a környezetvédelembe. Ehhez ajánlunk szórakoztató gyerekkönyveket.

Jön a kukásautó!

Tartalom: A könyv az otthonokban képződő hulladék útját mutatja be. A kis olvasók megtudhatják, mivel és hová szállítják el a kukákban landoló szemetet. Megismerkedhetnek a kukásautó működésével, a szemétteleppel és a szemétégetővel. A szerző – nem utolsó sorban – mesél a szelektív gyűjtés, a komposztálás és az újrahasználat fontos kérdéseiről is.

Fő téma: hulladék

Ajánlott korosztály: 2-5 évesek

Szerző: Peter Nieländer

Kiadó: Scolar Kft.

Kiadás éve: 2012

Ár: 2.450 Ft

Értékelés: Kis történetbe ágyazott, jól felépített ismeretterjesztő anyag. A könyv nem csak közismert tényeket mutat be, de rámutat az összefüggésekre és segít a helyes szemléletmód kialakításában is. Felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére; amihez hasznos ötleteket is ad. A kedves illusztrációkkal ellátott könyv lapjainak kihajtható ablakocskái újabb ismeretek felkutatására ösztönzik a gyerekeket. Nagyszerű „zöld irodalom” az első lépések elsajátításához!

 

 

 

Caillou – Minden csepp számít

Tartalom: Caillou – aki egy mesefilm sorozat főszereplője – az óvodában a vízről tanul. Ennek kapcsán aztán el is határozza, hogy takarékoskodni fog használatával. Szüleivel közösen arra keresi a választ, mit is tehet ennek érdekében.

Fő témák: víztakarékosság

Ajánlott korosztály: 3-5 éves

Szerző: Sarah Margaret Johanson

Kiadó: Tessloff Babilon

Kiadás éve: 2012

Ár: 995 Ft

Értékelés: Gyereknyelven elmagyarázott fontos környezetvédelmi kérdés. Az otthoni vagy óvodai gyerekkönyvtár igazán hasznos darabja! Puha borítójú, de újrapapírra nyomott könyvecske.

 

 

 

Mi nő ott?

Tartalom: A kötet a növények világával igyekszik megismerteti az apróságokat. Mesél arról, hogy milyen élőlények a növények, milyen tulajdonságaik vannak, miért van szükségük locsolásra vagy, hogy miért repked a méhecske a virágok körül. A könyvből nem marad ki a napjainkban egyre fontosabbá váló veteményes és a konyhakerti növények témája sem.

Fő témák: növények, kertészkedés

Ajánlott korosztály: 2-5 évesek

Szerző: Constanza Droop

Kiadó: Scolar Kiadó Kft.

Kiadás éve: 2012

Ár: 2.450 Ft

Értékelés: Az alapkérdéseket tisztázó, jól felépített könyv. Hasznos segítség mindazoknak, akik szeretnék a kicsik gondolatvilágát idejekorán közelebb vinni a kertészkedéshez, az otthoni veteményezés gyakorlati praktikáihoz. A sorozatra jellemző ablakos megoldással a gyerekek maguk fedezhetik fel a fülecskék alatt elrejtett információkat. Gazdag színvilágú, felnőtt- és gyerekszem számára egyaránt kedves rajzokkal illusztrált darab.

 

 

 

Micimackó – Az erdő meséi 1. „Valaki kincsei”

Tartalom: Micimackó és barátai rájönnek, hogy a számukra már feleslegessé vált holmiknak mások még hasznát tudják venni. A mese során mindenki talál olyasvalamit, amit a másik már kidobna, de számára mégis hasznossá válik. Mese az újrahasználatról.

Fő témák: újrahasználat, hulladékmegelőzés, hulladék

Ajánlott korosztály: 3-7 évesek

Szerző: Emily K. Hutta

Kiadó: Egmont Hungary Kft.

Kiadás éve: 2010

Ár: 2.199 Ft

Értékelés: Jól megírt, okos mese arról, hogy feleslegessé vált használati tárgyainkat nem kell rögtön a kukába dobni. Ha továbbadjuk, azzal jól járhatnak mások és persze a környezet is. Az utolsó oldalon gyerekek által is könnyen kivitelezhető tippek is találhatók az otthoni újrahasználatra.

 

 

 

Lengekalendárium – Négy évszak a Nádtengeren

Tartalom: A kalendáriumszerű könyv segít megismerkedni a vízi élet egész éves körforgásával, a vízpart és a vizek élővilágát. Hol telelnek a kecskebékák? Hány tojást raknak a récék? Élnek-e a tavakban húsevő növények? Hány év alatt bomlik le egy eldobott műanyag flakon? Olvasói ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ.

Fő témák: élővilág, élőhelyek

Ajánlott korosztály: 6-11 évesek

Szerző: Berg Judit

Kiadó: Central Médiacsoport Zrt.

Kiadás éve: 2014

Ár: 3.500 Ft

Értékelés: Szép kivitelezésű, művészi grafikákkal ellátott könyv. Különlegessége, hogy bár mesél, ugyanakkor valós, természetismereti tényeket is közvetít olvasói felé. Az oldalakról a gyerekek érdeklődését felkeltő vidám, mókás érdekességek köszönnek vissza. Minden együtt van ahhoz, hogy a vízparti élővilághoz kötődő ismeretek észrevétlenül is a gyerekfejben ragadjanak. A kalendáriumhoz egy, a szerző Lengemesék könyvsorozatához kapcsolódó, rajzfilm DVD-t is tartozik.

 

 

 

Glóbi kalandjai

Tartalom: Glóbi nem más, mint maga a Föld „mini kiadásban”. A bolygónkat megszemélyesítő kis Glóbi arról mesél a gyerekeknek, mi történik a Földdel, ha elfeledkezünk az „egészségéről”; miért fontos a környezetvédelem; miért kell megőrizni erdeink-vizeink tisztaságát; miért gyűjtsük a hulladékot szelektíven; miért fontos az alternatív energiaforrások használata. A gyerekek segítségét kéri; hisz ők azok, akik megmenthetik a bajoktól.

Fő témák: környezetvédelem

Ajánlott korosztály: 4-8 éves

Szerző: Pászti Amina

Kiadó: Scolar Kiadó Kft.

Kiadás éve: 2014

Ár: 2.390 Ft

Értékelés: A könyv nyolc története gyereknyelven beszél a környezettudatos életmódról. Egyszerű, kisebbek számára is könnyen befogadható mesék, melyek alapkérdésekre hívják fel a figyelmüket. Hiánypótló darab! A könyv megvásárlásával támogatjuk a Jane Goodall Intézetet és a környezeti nevelést.

 

 

Hulladék Históriák – klímanó történetek

Tartalom: Játékos formában mutatja be a gyerekeknek a szelektív gyűjtés mikéntjét, hogyanját; beszél annak jelentőségéről és összefüggéseiről. “Mindennek, ami itt a Földön létezik, van egy kis manója, ami mindent tud a saját rábízott feladatáról” – olvasható a könyv elején. A hulladékokat gyűjtő és újrahasznosító manók – Papír Apó, Pille Panni, Komposzt Karcsi, Fém Frici, Üveg Néne, Fiola Fióna és Klímanó Kapitány – mesélnek a gyerekeknek arról, miért fontos, hogy a hulladékból újra készüljön valami, s ne a szemétlerakón végezze.

Fő témák: hulladék, szelektív gyűjtés, újrahasznosítás

Ajánlott korosztály: 5-12 évesek

Szerző: Bálint Mariann

Kiadó: magánkiadás

Kiadás éve: 2013

Beszerezhető: a kiadó honlapján (www.lucifairyworks.com) vagy más internetes portálokon

Ár: 2.500 Ft

Értékelés: Gyerekszemnek valóban kedves, gazdag színvilágú, művészi illusztrációkkal ellátott kötet. A szelektív gyűjtés száraz, a kicsiknek esetenként nehezen átadható témáját magyarázza el jól érthetően. Használható iskolai, óvodai oktatásban is! Puhakötésű, de 100% újrahasznosított papírra nyomtatott könyv, matricás melléklettel.

 

 

Első Larousse könyvem a természetről

Tartalom: Az érdekességekkel, mókás rajzokkal tűzdelt gyereklexikon ábrákkal és tömören megfogalmazott szövegekkel mutatja be a minket körülvevő természetet. Olvasói parkok, kertek, rétek, vízpartok, erdők, tengerpartok, hegyek állat- és növényvilágával ismerkedhetnek meg.

Fő témák: természet, élővilág, élőhelyek

Ajánlott korosztály: 5-9 évesek

Szerkesztő: Menich Zsuzsa

Kiadó: Officina ’96

Kiadás éve: 2010

Ár: 3.250 Ft

Értékelés: Nagyszerű grafikái nem csak szórakoztatóak, de részletgazdagságuk böngészésre is csábítja a gyerekeket; ezzel hozzásegíti a kis olvasókat ahhoz, hogy még jobban elmerüljenek egy-egy témakörben. Számos feladat, és kinyitható ablakocska alá rejtett információ segít az ismeretek megszerzésében. Jól összeszedett, jól használható darab. Minden gyerekkönyvtárba ajánlott!

 

 

Nyitókép: Bastian, Flickr

Borítóképek: kiadók

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás