fbpx

| Tudatos Vásárló

Környezetvédő, beszélgetős gyerekkönyvek nem csak karácsonyra

A gyerekkönyvek remek kapaszkodót nyújthatnak a szülőknek, hogy végre elkezdjünk beszélgetni olyan dolgokról, amelyeket talán nehezen hozunk szóba a reggeli vajaskenyér mellett. Összegyűjtöttünk néhány könyvet, ami nekünk tetszett: környezetvédelemről, gyerekjogokról, kirekesztésről, fogyatékosságról, daganatos betegségről, női egyenjogúságról.

Környezet és egészség

 

Méhek – Andrea Quigley, Pau Morgan

A méhek fontosságáról és veszélyeztetettségükről szinte nap mint nap hallunk, nélkülük nem lenne kerek a világ. Ez a könyv abban segít, hogy a gyerekek is megismerjék őket. Vajon mi a szerepük bolygónk életében? Milyen méhfajok élnek a világon, kikből áll a méhcsalád, hogyan készül a méz? Próbáld ki, hogy a méhek melyik virágra szállnak a legszívesebben! Készíts fészket a poszméheknek, és járd el a méhtáncot!

Korosztály: 5-10 év

 

 

 

Zöldségmesék – Bakó Eszter

15 kedves mese, versike, mondóka a gyerekeknek és jó pár hasznos tanács a szülőknek. Közülük is a legfontosabb, hogy együnk több zöldséget! 
Ha csak egy anyukának egyszerűbb a Zöldségmesék után zöldséget adni a gyermekének, már megérte. 
Neveljünk egészségesebb felnőtteket!

Korosztály: 3-6 év

 

Bolba mesék: a víz – Exner Nika, Binges Viki és Virág Annamária

Minden kisgyerek szereti a kedves kis állatokat, illatozó növényeket, susogó fákat, és imád pancsolni a tiszta kék vízben. Ebben a könyvben mesés, játékos formában ismerkedhetnek meg a környezetünk és a természet titkaival, és védelmének egy-egy fontos részletével. A szerzők kalandos utazásra hívják most őket a víz világába – olvassák, forgassák, játsszák, használják, rajzoljanak, okosodjanak és építsék a zöld jövőt!

Miért nagyobb kincs a víz, mint egy gyémántokkal kirakott korona? Hogyan vigyázhatunk erre a kincsre, ha már ládába, biza’, nem zárhatjuk? Hogyan őrködhetünk az élővilág felett azzal, hogy a kincsünkre vigyázunk? Bolba elmeséli…

Korosztály: 6-9 év

 

Geo, a környezettudatos kiskamasz – Zakarné Varjas Kata

Környezetvédelmi mesekönyv Geóról, a környezettudatos kiskamaszról. Geo és családja kalandjai során szóba kerül a hulladékmentesség, a házi kozmetikumkészítés, a komposztálás, a bio termékek és számos más fontos kérdés. Egy-egy ilyen történet elolvasása alapot adhat a téma átbeszélésére, feldolgozására ebben az érzékeny életkorban.

Korosztály: 8-12 év

 

Tolerancia, gyermekjogok

 

Alább bemutatunk néhány könyvet, amelyek segítenek beszélgetni a gyerekeinkkel olyan témákról, amelyekről még gyakran a felnőttek egymást között sem igazán tudnak mihez kezdeni, holott szinte mindannyian érintettek vagyunk ki így, ki úgy: fogyatékosság, bántás, kirekesztés, gyerekjogok, hajléktalanság, női esélyegyenlőség, örökbefogadás, daganatos betegségek.

Kóbor szálló – Molnár T. Eszter

Nem mindennapi mese, sajnos mindennapi történetről. A nagyvárosokban többnyire bármelyik gyerek találkozhat hajléktalanokkal, és minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg bennük, amelyekre felnőttként is nehéz megfelelően válaszolni, ezért többnyire szeretjük is ezt a témát a szőnyeg alá söpörni. A Kóbor Szálló varázslatos története által könnyebben beszélhetsz arról a gyerekekkel, mit jelent hajléktalannak lenni, miért kerül valaki az utcára, és hogyan lehet önzetlenül segíteni a rászorulókon.

Korosztály: 6-10 év

 

 

A hajléktalansággal foglalkozó további mesekönyveket itt találsz >>>

 

Három szülinapi torta – Vadadi Adrienn

Vadadi Adrienn óvodás mesekönyvsorozatának új részében egy koraszülött, és ebből adódóan kicsit más képességekkel rendelkező kisfiú történetén keresztül szeretnék érzékenyíteni az óvodásokat, pedagógusokat és szülőket, hogy a befogadás tényleg természetes és egyszerű legyen – nemcsak a mesében, hanem a valóságban is.

Az óvodába új gyerek érkezik: Szili. Peti érdeklődve fogadja, de amikor a kisfiú a focilabdát választja jelnek, rögtön összerúgja vele a port. Minek focilabda valakinek, aki ügyetlenül fut és tornázik, ráadásul alig látja a kaput? Lea és Maja is megörül Szilinek, mert kisebb és válogatósabb a többieknél, ezért nagyon jó kisbabának a játékban. De miért mond mégis ellent nekik, és miért nem marad nyugton? Szili más, mint a többi kisgyerek: korábban született. Mégis ugyanolyan: szeret együtt játszani a többiekkel, borzasztóan érdeklik a dínók és az állatok, és nagyon örül, ha az óvó néni ölében ülve magáról mesélhet. Az óvó néni támogatásával hamar megszeretik a gyerekek, és megtanulják elfogadni, hogy mindenki másban a legjobb!

Korosztály: 3-6 év

 

Magyar mesék lázadó lányoknak – Szlukovényi Katalin

A nemzetközi siker után megjelent a Magyar mesék lázadó lányoknak, amely huszonöt magyar nő történetét meséli el. Ezek a történetek picit hosszabbak, mint az ötletadó köteté, de legalább annyira fontosak, ha nem fontosabbak. Magyarországon – ha lehet – még sarkalatosabb kérdés a nők szerepe, mint tőlünk nyugatabbra, ezért fontos, hogy a gyerekek (nemre való tekintet nélkül) találkozzanak olyan magyar nőkkel – Zrínyi Ilonától Polgár Juditig -, akikre felnézhetnek, és akikhez talán éppen magyarságuk miatt jobban is tudnak kötődni.

Korosztály: 10-16 év

 

 

 

Az elveszett madártoll – Boldizsár Ildikó

A gyermekjogi nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Fontos ez abból a szempontból, hogy a gyermekek felismerjék az őket ért jogsértéseket, de fontos amiatt is, hogy tiszteletben tartsák mások jogait. Ezek az ismeretek segítenek abban, hogy a gyermekek felelősségteljes felnőtté váljanak. A gyermekjogi mesekönyv a kicsik nyelvén, számukra ismerős közegben – a mesék világán keresztül ismerteti meg a gyermekeket az őket megillető legfontosabb gyermeki (emberi) jogokkal: az emberi méltósággal, az egymás iránti tisztelettel, a kapcsolattartáshoz való joggal, a tulajdonjoggal, és az egészséghez való joggal.

Korosztály: 3-10 év

 

Kisrigók: Három gyerek hazatalál  -Paulon Viktória

A Kisrigók igaz történet, három gyerek hazatalálásának, örökbefogadásának története úgy, ahogyan azt el lehet mesélni. Csabó ötéves, Szaszka hat, Gigi még csak négy. Egyikük gyerekotthonban lakik, a másik kettő nevelőmamánál. Nincs ­igazi ­otthonuk, nincs igazi családjuk, nincsenek saját játékaik és szép könyvespolcuk. De nagyon bátrak, van varázstelefonjuk és egy hírvivő, beszélő galambjuk, Kukrú, aki mindenben segíti őket. Mert hiába választja el őket egymástól sok-sok kilométer, mégis tudják, hogy testvérek és összetartoznak, együtt kell élniük.
Legyőznek minden akadályt, kicselezik a felnőtteket, átmásznak falon, kerítésen, hogy összetalálkozhassanak, mert összetartoznak.

Korosztály: 6-10 év

 

 

Anyát megoperáltákTóth Krisztina

Mindenki ott volt, amikor anya hazajött, mintha születésnapot ünnepeltünk volna. Mondtam is a nagypapának, hogy kár, hogy nincs ma szülinap, mert olyan szépen összejöttünk. Nagypapa azt mondta, hogy bizonyos értelemben ez is egy szülinap, anya újjászületett. A felnőttek mindig akkor mondják azt, hogy bizonyos értelemben, ha valami egyáltalán nem az, aminek nevezik. Vagyis nem volt torta.

Gyermekien derűs az a hang, ahogyan Tóth Krisztina kislány hőse a betegségről beszél. Ha valamelyik szülő megbetegszik, az nehezen feldolgozható trauma a gyerek számára. Erről lehetne szomorúan írni, de a szerző inkább viccesen, a tőle megszokott friss szemlélettel közelít ehhez a tabutémához is. Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mit jelent egy daganat, hogy a betegségből meg lehet gyógyulni, és hogy mindenről lehet, sőt kell is beszélgetnünk. Humoros könyv, amely megmutatja, hogyan vészelhetünk át egy családi válságot, hogyan értethetjük meg a kicsikkel, hogy semmi sem félelmetes, ha mi, felnőttek világosan és tisztán beszélünk róla.

Korosztály: 4-12 év

 

Ne bánts! Könyv – Pernilla Stalfelt

Az emberek közötti hasonlóságokról és különbségekről, a toleranciáról és az erőszakról, a bántalmazásról, a kiközösítésről szól. Arról, hogy mennyire fáj, ha kívülállónak érezzük magunkat és arról is, hogy miért lesz valakiből bántalmazó. Sok elgondolkoztató kérdés.

Korosztály: 5-12 év

 

 

 

 

+1 kártyajáték a gyermekjogokról

 

MONDO

A MONDO nevű kártyajátékot eredetileg a fogyatékkal élő gyermekek számára alkotta meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) partnereivel együtt, az alapvető jogokat bemutató játék minden iskolás gyereknek fontos tanulási segédeszköz lehet, de már a kisebbekkel is nézegethetjük, beszélgethetünk róla. A kártyajáték azért készült, hogy használói tisztában legyenek a jogaikkal, bizonyos helyzetekben jól tudjanak reagálni és könnyebben kommunikáljanak a környezetükkel. A csomag tíz témát dolgoz fel Hitka Viktória grafikus kedves rajzai segítségével.

Korosztály: 8-12 év

 

Képek: pixabay.com, pexels.com

 

Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást! Az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18-19) támogatásával készült.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás