fbpx

| Sebestyén Éva

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A koptatott farmerek valódi ára

Számos civil szervezet felhívta már a figyelmet arra, hogy a koptatott farmerek előállításának technológiáján változtatni kell, mert munkások ezreinek egészségébe, vagy akár életébe kerül a kőmosott farmer. Segíts te is, hogy a távol-keleti gyárak alkalmazottai valódi védelemben részesüljenek!
 

Sajnos máig nem sikerült teljes mértékben megakadályozni a tiltott technológiák alkalmazását. A War on Want nevű civil szervezet 6 farmergyár munkásaival készített interjút Kína Guangdong nevű tartományában, ahol a világ farmergyártásának fele összpontosul. Mind a 6 gyár esetében súlyos visszaélésekről számoltak be az alkalmazottak. Az alapvető munkajogi normákat megszegve sem biztonságos, sem egészséges körülményeket nem biztosítanak számunkra, miközben átlagosan napi 15 órát kell dolgozniuk rendkívül alacsony bérért.

A legsúlyosabb probléma, hogy számos kisebb, illegális vagy nehezen ellenőrizhető gyáregységben a mai napig olyan technológiákat alkalmaznak, melyeket elvileg már betiltottak egészségkárosító hatásuk miatt. Ezek közé az eljárások közé tartoznak azok a módszerek is, melyekkel a nyugaton divatos, koptatott farmereket készítik.

Forrás: Breathless For Blue Jeans c. kiadvány

Az elnyűtt hatást sok esetben olyan homokfúvó berendezésekkel érik el, melyek használata súlyos tüdőbetegséghez, ún. szilikózishoz vezet. A szilikózist a szálló homokszemcsék okozzák, melyek belégzése ellen a munkások sokszor semmilyen (vagy minimális) védőfelszerelést nem kapnak.

Bár a nemzetközi tiltakozás hatására a nagyobb farmermárkák elhatárolódtak az ilyen technológiát alkalmazó távol-keleti cégektől, a War on Want kutatása szerint a gyakorlat tovább él. Ennek elsődleges oka pedig az, hogy homokfúvással gyorsan és olcsón el lehet érni a kívánt végeredményt, így akár tízszeres haszonra is szert tehetnek a tulajdonosok. Ezért hajlandóak feláldozni munkásaik egészségét is. És persze arról is beszélni kell, hogy a fogyasztókat is mérgezhetik a ruhaipar vegyszerei.

Forrás: Breathless For Blue Jeans c. kiadvány

A civil szervezet kampányával most azt szeretné elérni, hogy olyan kötelező érvényű, szigorú tilalom lépjen életbe, amely valóban ellehetetleníti a homokfúvók, és egyéb hasonlóan veszélyes technológiák alkalmazását nemcsak a legnagyobb gyárakban, hanem azok kisebb, és kevesebb nyilvánosságot kapó beszállítónál is. A kormányoknak és a divatcégeknek egyaránt nyomást kell gyakorolniuk a távol-keleti gyárakra, hogy azok betartsák az alapvető munkajogi normákat.

Ha szeretnél “zöld ruhát” vásárolni, ezeket a címkéket keresd!

A kampány sikerét Te is támogathatod részben azzal, hogy tartózkodsz a Távol-Keletről származó, koptatott farmerek vásárlásától, másrészt pedig azzal, hogy aláírod a War on Want petícióját, amellyel cselekvésre szólítják fel az illetékes hatóságokat.

A petíciót itt írhatod alá! 

A War on Want kínai farmergyárakról készült riportját pedig itt olvashatod!

 

Kép: sxc.hu., IHLO, SACOM

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás