fbpx

| Bán Dávid

Konyhánk környezettudatos kialakítása

A konyha legyen praktikus, kényelmes és környezetbarát. Íme, néhány tipp, hogyan lehet ezt elérni.

A korszerű konyha világos, praktikus, könnyen tisztán tartható, nem tartalmaz felesleges elemet – írta a szinte minden magyar háztartásban meglevő szakácskönyv szerzője, Horváth Ilona 1955-ben. Bő fél évszázaddal később is hasonló alapelvekre épül a célszerű konyhakialakítás – összegzi Jakab Gyula, energiahatékony családi házakat tervező építész. A mai konyhák kialakításánál legfőbb a jó helykihasználás, a kevesebb, de jó minőségű alapanyag használata és a végiggondolt elrendezés.

 

Minden hely számít

A szakemberek szerint a konyha kialakításánál a legfontosabb a kényelmes és praktikus mozgástér kialakítása. Ez azt jelenti, hogy érdemes a különböző konyhai funkciókat – a tárolást, a tálalást, a mosogatást, az előkészítést és a sütés-főzést – elkülöníteni és egy helyre csoportosítani, hogy ne kelljen folyamatosan ideszaladni, odalépni, átnyúlni.

Azt is hasznos előre végiggondolni, hogy milyen elektromos berendezéseket akarunk használni, és ezeket hova célszerű tenni, hová kerüljenek a konnektorok, ahová be fogjuk dugni őket.

A konyhák másik nagy rákfenéje, hogy sosem elég bennük a hely, ezért a polcok, szekrények elhelyezését is alaposan meg kell tervezni. Elsőként vegyük számba, hogy mi mindent és hányféle dolgot szeretnénk elrejteni a tárolókban. A lenti részekre tegyünk teljesen kihúzható fiókokat, hogy hátra is be tudjunk nyúlni – így használhatjuk ki legjobban a tárolóterületeket. Hacsak nem tervezünk télire befőzni, kisebb lakásokban fel lehet számolni a kamrát és össze lehet nyitni a konyhával.

Értékes négyzetmétereket nyerhetünk, ha kamra helyett a ház árnyékos külső falával érintkező, úgynevezett kamraszekrényt építünk. Ha viszont a lakás elosztása és területe megengedi, hasznos lehet a spájz, hiszen számos élelmiszert jobb ott tartani, mint hűtőben, így nemcsak az utóbbi méretén, de a villanyszámlán is spórolhatunk.

 

Burkolat

Ahogy már Horváth Ilona is megírta, a konyha fali és aljzatburkolatánál a legfontosabb szempont a tisztíthatóság és az időtállóság. A falakat embermagasságig felrakott csempével lehet legjobban védeni, a padló kiválasztásánál pedig fontos, hogy kopásálló legyen, azaz bírja a sok ide-oda mászkálást, a nedvességet és a változó hőmérsékletet.

Hidegburkolatok esetében elterjedt a mázas kerámia, ám ennek felülete elég sérülékeny, és a greslap, amely anyagában színezett kerámialap,  így sérülés esetén is tartja a színét.

Itthon ritkán alkalmazott, de nagyon barátságos megoldás, ha a konyhába (és akár a fürdőszobába is) melegburkolatot választunk. Nagy tűrőképességű, jól tisztítható és könnyen lefektethető, javítható vagy cserélhető a bambuszparketta. Előnye, hogy a leggyorsabban megújuló építőanyag, hiszen a bambusz nagyon gyorsan nő. Hátránya viszont, hogy kelet-ázsiai termőhelyéről több ezer kilométerről kell ideszállítani. Az itthoni fák közül az akácborítást választhatjuk.

 

Világítás

A konyhában a pult igényli a legtöbb fényt. A pultot olyan helyre tegyük, ahol a lehető legtöbb természetes fény esik rá az ablakból. A szakértő szerint legjobb, ha erre a helyre LED-es izzókat telepítünk, ami ugyan beruházásként nem a legolcsóbb, de alacsony fogyasztásuk és hosszú élettartamuk miatt megéri. A LED-ek mellett érdemes egy általános fényt, leginkább egy hagyományos plafonvilágítást is felszerelni, amely teljesen bevilágítja a konyhát.

 

Gépek

Konyhánk nagyon korszerűnek tűnhet, ha tele van elektromos gépekkel. De jól végig kell gondolnunk, hogy mi az, amire tényleg szükségünk van. A legtöbb gép elsőre jó ötletnek tűnik, aztán kiderül, hogy csak a helyet foglalja, és hamar elektromos hulladék lesz belőle – újabb probléma, amivel foglalkozni kell.

Az energiatakarékos berendezések kiválasztásához hasznos segítséget nyújtanak az EU-ban a háztartási gépekre kötelezővé tett energiatanúsítványok. Válasszuk az A osztályba tartozókat, azon belül is azokat, amelyek a legtöbb „+”-t kapták.

Hűtőnk lehetőleg legyen távol minden hőforrástól, amely növelheti a fogyasztását, és mindenképp hagyjunk megfelelő helyet a kondenzátor szellőzésének. Tűzhely vásárlásakor praktikus megoldás a kombi főzőlap, azaz gázos és elektromos tűzhely egyben. Energiát takaríthatunk meg, ha lassabb melegítéshez az elektromos, gyors forraláshoz a gázos részt használjuk.

Hosszú ideje tart a vita a mosogatógépekről. Az angol The Guardian című napilap több kutatásra és számításra hivatkozva tavaly nyáron hirdette ki verdiktjét: szerintük a megfelelően üzemelő mosogatógép ökológiai lábnyoma jóval kisebb, mint a meleg vizes kézi mosogatásé. A kutatások azonban teljesen megpakolt és öko üzemmódban futó mosogatógépekre vonatkoznak és folyóvizes mosogatásra.

De vajon meddig kell az adott háztartásnak hétköznapi szinten termelni az edényeket, mire a gép megtelik? A szagok és a szennyeződés ellen sokan el is öblítik az edényeket, mielőtt beraknák a gépbe, azaz újabb, a kutatásban nem számolt vizet és energiát használnak.

Könnyen megeshet, hogy nem tudunk ellenállni a konyhai munkát megkönnyíteni hivatott, de nagy karbantartást igénylő kisgépeknek. Ilyenek például a konyhai robotgépek. Egy nagyobb étkezés előkészítésekor, több munkafázisban valóban jól jöhetnek, de nagyon sok könnyen szennyeződő és nehezen mosható alkatrészt tartalmaznak.

A mindennapokban ezért jóval egyszerűbb, ha van egy jó mozsarunk meg egy reszelőnk. Ezek villamos energiát sem igényelnek, és mosogatásuk lényegesen könnyebb.

 

Hulladék

A legtöbb háztartásban a hulladéktermelés központja a konyha. A városi lakások nehezebben küzdenek meg a hulladék hasznosításával, mint a kertes házak, de a modern kukák tartalmának többségével házilag amúgy sem lehet mit kezdeni.

Ezért inkább próbáljuk meg a konyhába bekerülő csomagolóanyagok, szemétté minősülő dolgok mennyiségét csökkenteni. Ha például ragaszkodunk a szénsavhoz, az ásványvíznél jóval környezetbarátabb és olcsóbb megoldás egy szódásszifon.

Az általános konyhai szemetes mellé próbáljunk meg legalább plusz egy szelektív hulladékgyűjtőt betenni, amelyben akár egyben is gyűjthetjük az üveget, fémet, papírt és műanyagot. Ezeket aztán elég a szelektív szigeteknél gyorsan szétválogatnunk. 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában.

Fotó [cc]: maiac 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás