fbpx

| Tudatos Vásárló

Komposztáló és veteményes egyben: komposztáló kas

Itt az új, hazai elméből kipattant frappáns kerti találmány, amely komposztáló és veteményes egyben: a komposztáló kas. Az eredmény: kevesebb hulladék, jó termőföld, saját élelmiszer.

A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában fejlesztette ki a komposztáló kast. Ez a kasfonással készülő permakultúrás építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve melegágyásként is tökéletesen funkcionál!

Alkalmazása elsősorban olyan kertekben javallott, ahol kevés a hely, vagy nem jó minőségű – esetleg szennyezett – a föld (pl. forgalmas út menti kertek, „városi tanyák”).

A belső – 1 méter magas – kör maga a komposztáló, a külső – 40 centiméter magas – kör pedig a veteményes. A komposztálóból – a gravitáció hatására – szétáramlanak a tápanyagok, folyamatosan táplálva a külső veteményes részt. Ha jó alapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel hálálják meg a munkánkat.

A felső képen látható komposztáló kasban például 15 féle növény került: kétféle paradicsom, karalábé, tárkony, lestyán, medvehagyma, fokhagyma, saláta, eper, szamóca, curry, levendula, zeller, körömvirág, zsálya, bazsalikom.

Kasunk nemcsak biztonságos táplálékforrás, hanem a komposztálással egy csapásra harmadával csökkentettük a kukába kerülő hulladék mennyiségét is!  

Ha nagyon tudatosak akarunk lenni, akkor a locsolást esővízzel oldjuk meg. Itt tippet kaphatsz ahhoz, hogyan építs esővízgyűjtőt.

 

Használjuk igény szerint:

A komposztáló kas, mint veteményes

Veteményesként nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér. Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. Már meglévő palántákat ültethetünk bele, tetszés szerint. Ajánljuk továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagymát, fokhagymát. Fűszernövényeket is ültethetünk bele, de mivel ezek kevésbé igénylik a gazdag tápanyag-ellátottságot, érdemes a kas mellé ültetni őket: levendula, zsálya, citromfű, körömvirág, menta. Ezek a növények segítenek majd a kártevőket is távol tartani!

 

A komposztáló kas, mint melegágyás

Tavasszal melegágyként is használhatjuk, ilyenkor néhány hosszú vesszőből formáljunk boltívet, majd fóliával takarjuk le. A belső körbe tett friss komposztálandó anyag, trágya egyben melegít is. Minden növényhez ajánlott ez a melegágyás, csak figyelni kell az alkalmankénti szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra.

 

Forrás: hulladékbóltermék.hu

Egy hasonló afrikai példa

 

How to make a Keyhole Garden from Send a Cow on Vimeo.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás