• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Kölyökbarát Termék Program a gyerekek védelmére

2004.05.27. /
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Kölyökbarát Termék Program néven egy mindenki által könnyen azonosítható védjegy elnyerésére indított pályázatot.

A minősítés, amelyhez a Magyar Szabadalmi Hivatal által jogvédett védjegy kapcsolódik, tanúsítja, hogy az adott termék magas minőségi elvárásoknak felel meg és a gyerekek speciális igényeit figyelembe véve készült. A kritérium-rendszert minden termékkategóriában független szakértői bizottság állítja össze. A védjegy kiadását szigorú minőségi "vizsga" előzi meg és használatát évente meg kell majd újítani.

A programmal annak lehetőségét kívánják megteremteni, hogy a vásárlók (szülők és gyerekek) ne kizárólag a reklámok alapján, hanem egy objektív és általuk is ismert kritériumrendszer alapján válasszanak a kínálatból. Ez preventív módon biztosítja a gyerek-fogyasztók védelmét és hozzájárul felelősségtudatuk kialakulásához.
A Kölyökbarát Termék védjegyet viselő áru, szolgáltatás az EU által is elfogadott pozitív módon különbözteti meg magát más termékektől, szolgáltatásoktól, hiszen a védjegyet egy független intézmény és szakértői testület ítéli oda. Ez a védjegy többet jelent majd a fogyasztók számára a termékeken megjelenő szokásos reklám-feliratoknál (pl. egészséges, bőrbarát, biztonságos, kreatív), mert mögötte egy gondosan összeállított, komplex és objektív kritérium-rendszer áll. Ugyanakkor a védjegy használatához szükséges kritérium-rendszer teljesülése rendszeresen ellenőrzésre kerül, tehát a folyamatos minőségi színvonal a fogyasztók részére garantált.

A program pozitív kommunikációs lehetőségeket rejt magában a gyártók, szolgáltatók számára is. A védjegy elnyerése nem csak a terméket, a szolgáltatást, hanem a gyártót illetve forgalmazót is minősíti, erősítve annak pozitív fogyasztói megítélését.
A program fő támogatói: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a program-koordinátor Alice Csoport Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

A pályázati feltételek, elbírálási szempontok, jelentkezési lap és szervezeti és működési szabályzat letölthetők az FVF honlapjáról.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében