fbpx

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kókuszzsír és pálmaolaj – a szépség és a szörnyeteg?

Környezettudatos fogyasztóként tudjuk, mennyi pusztítással jár a pálmaolaj-előállítás a távol-keleti esőerdőkben. A kókuszzsír eközben szuperélelmiszerként virít a polcokon. Mi a különbség köztük, ha a környezeti és ha az egészségünkre gyakorolt hatásokat nézzük?

Bulizz úgy, hogy az orángutánok is örülhessenek!
Itt a lista néhány pálmaolaj mentes termékről – jegyezd meg belőle a 3 kedvencedet, és legközelebb ezt vedd a boltban!

A pálmaolaj avagy pálmazsír (sodium palmate) az olajpálma (Elaeris guineensis Jacq.) nevű növény gyümölcséből, illetve magjából sajtolt növényi zsiradék.

Mint erről már korábban többször írtunk, tudatos vásárlóként lehetőleg kerüljük a pálmaolajat tartalmazó termékeket – bár belátjuk nem könnyű, hiszen a legtöbb termékben jelen van. Bolygónkon naponta 20 hektárnyi esőerdőt dózerolnak le, hogy a helyére olajpálma ültetvényt telepítsenek. Az olajpálma-termesztő cégek az ültetvénynek szánt területeket növényestül-állatostul felégetik, az égés során millió számra pusztulnak az élőlények, és közben mérhetetlen mennyiségű szén-dioxid szabadul fel, hozzájárulva a klímaváltozáshoz.

Az indonéz esőerdők közel 75%-át már elpusztították, emiatt a veszélyeztetett fajként nyilvántartott szumátrai és borneói orángutánok és a tigrisek felbecsülhetetlen értékű élőhelyei is megsemmisülnek, gyakran maguk az állatok is bent égnek a fölgyújtott erdőkben. Azokat az állatokat – orángutánokat, elefántokat -, amelyek életben maradnak, és visszajárnak korábbi élőhelyükre, agyonverik.

Bármennyire is tudatában vagyunk mindennek, és igyekeznénk tudatosan vásárolni, a pálmaolaj mára szinte megkerülhetetlen a boltokban: ott van az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben, kenőanyagokban, de még a gépjárműveket hajtó biodízelben is.

Az ipar számára az olajpálma legjobb tulajdonsága, hogy gyorsan nő és bőségesen terem, ráadásul olyan égövben, ahol olcsó a munkaerő – a világ pálmaolaj-termelésének csaknem 90%-át Indonézia és Malájzia adja. Ezekben az országokban a munkások jogait védő és a környezetvédelmi szabályozások egyaránt hiányosak.

A pálmaolaj remek alapanyag azért is, mert könnyű vele bánni: szobahőmérsékleten félig szilárd halmazállapotú, és magas hőmérsékleten sem oxidálódik, ezért tovább használható.

A kókuszzsír avagy kókuszolaj a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből készített növényi olaj. Hasonló tulajdonságai vannak, mint a pálmaolajnak, ezért számos termékben használják az élelmiszeriparban, fodrászati kellékekben, szappanokban és üzemanyagokban, de sokkal kisebb léptékben. Szuperkajaként népszerűsége elképesztő ütemben nő – az olaj mellett kókuszvíz, -tej, -cukor, gluténmentes liszt készül belőle. A természetes alapanyagok kedvelői a legváltozatosabb módon használják akár testápolóként, akár ajakbalzsamként. 

 

Környezeti hatás

Tippek zöldebb és etikusabb céges karácsonyi bulihoz
Zöld étterem, catering, jótékony sörözés, és ami megmarad.

Miközben a pálmaolaj-termelés környezetpusztító hatásáról viszonylag könnyen juthatunk információhoz, a kókuszolaj-termelésről kevés a fellelhető adat. Ennek oka részben az, hogy lényegesen kisebb területeken, kisebb gazdaságokban termesztik, ezért nem hallunk híreket hatalmas erdőirtásokról.

A tisztánlátást nehezíti az is, hogy a különféle állati- és növényi zsiradékok környezetre gyakorolt hatásait feltáró tanulmányokat gyakran maguk az iparágban érdekelt gigacégek rendelik meg, emiatt a bemutatott eredmények hitelessége erősen megkérdőjelezhető.

A szkeptikusok arra hívják föl a környezetvédők figyelmét, hogy bár a jelenkorban a távol-keleti őserdők pusztulása valóban komoly probléma, a pálmaolaj által okozott környezeti terhelés semmi ahhoz képest, amennyire a nyugati világban elterjedt állati eredetű zsírok, például a vaj fogyasztása terheli a környezetet.

Tény viszont, hogy míg az állati eredetű zsírok iránti kereslet a nyugati világban stagnál, a kókuszolajból készült termékek iránt a piackutatók adatai szerint robbanásszerűen – 2008 és 2012 között 780%-kal – nőtt a kereslet.

Európai fogyasztóként környezeti terhelést jelent a szállítás is, hiszen a pálmaolajat és a kókuszzsírt is legnagyobb részt a Távol-Keleten, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Indiában termelik.

 

Egészségügyi hatások

Mindkettőről elmondható, hogy az állati eredetű zsiradékokéhoz mérhetően magas a telített zsírsav tartalma. Túlzott fogyasztás esetén károsíthatják a szív- keringési rendszert, elhízást, magas koleszterinszintet, érelzáródást okozhatnak, emiatt számos egészségügyi szervezet, köztük az ENSZ Egészségügyi Szervezete, a WHO fogyasztásukat lehetőleg nem javasolja.

És itt a bökkenő: míg általában tisztában vagyunk vele, ha disznózsírt vagy vajat fogyasztunk, a pálmazsír észrevétlenül lapul meg a legkülönfélébb készen kapható élelmiszerekben, a kókuszolajról pedig sokan úgy hiszik, minél több, annál jobb belőle.

Általános javaslatunk, hogy ha csak tudjuk, kerüljük a pálmaolajat tartalmazó termékeket, a kókuszzsírral pedig bánjunk úgy, mint egy értékes ajándékkal: becsüljük meg, és használjuk különleges alkalmakkor.

képek: pixabay.com

 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

      ​ 
Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával. 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás