• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Kisült-e már a kalácsom? Ajándékötletek karácsonyra

2007.12.13. /

Tudatos vásárlóként karácsonykor szembesülünk a legtöbb ellentmondással. Mit adjunk, hogy adjunk? Hogyan kerüljük el a rohanást? Hogyan tehetjük igazán zölddé az ünnepet? A TudatosVásárló.hu idei tippjei.

 

Ajándékozz Tudatos Vásárló előfizetést vagy támogató tagságot 2008-ra - magadnak, tesódnak, barátodnak, vagy épp a nagyinak! Előfizetőink megkapják a Tudatos Vásárló jövő évi számait, karácsonyi köszöntőként a legutóbbi számot, tagjaink pedig további kedvezményekben is részesülnek. Az első száz karácsonyi megrendelés mellé ajándékba adjuk a Jó cuccok? egy-egy példányát is.

Így persze minket is megajándékozol, hozzájárulsz ahhoz, hogy 2008-ban is tovább folytathassuk munkánkat.

A magazint az interneten vagy szerk @ tudatosvasarlo.hu email címen is megrendelheted.

 

Évről évre igyekszünk pár olyan ötletet összegyűjteni, amivel tudatosabbá tehető a karácsony. Ajándékozni persze szép dolog, ünnepelni pedig fontos. Ne rontsuk hát el a karácsonyt, ünnepeljünk valóban, s adjuk is meg ennek a módját. Rajtunk múlik, hogy beállunk a sorba (többek között a pénztárnál hajnali kettőkor a hipermarketben), vagy méltóképpen készülünk, s nem silányítjuk el ezt a valóban szép, valóban bensőséges, szeretetteljes ünnepet.


Adjunk használt dolgot, aminek az előállításához nem kell újabb anyag. Ha tudjuk, hogy testvérünk, barátunk régóta szemezik valamelyik tárgyunkkal, s nekünk talán egyébként már nincs is szükségünk, csak megszokásból tartogatjuk, adjuk oda!

Ajándékozz állatot! Ha  igazán egzotikus és meglepő ajándékot szeretnél, fogadj örökbe a megajándékozott nevében egy állatkerti állatot. Erre biztos van lehetőség Budapesten, Debrecenben és Miskolcon, a többi helyen pedig érdeklődj!

Ajándékozhatsz olyan szolgáltatásokat is, amelyeket vagy nálad válthatóak be alkalomadtán (ebben segítenek a TudatosVásárló.hu képeslapjai), vagy annál a masszőrnél, henna festőnél, vagy abban az uszodában, fürdőben, teázóban, ahova szerettedet előre befizetted. Ehhez készíts szép és ötletet ajándékutalványt! Az ilyen ajándéknak mindenki örül, s nem szaporítod vele feleslegesen a vélhetően egyébként is terhes és terjedelmes lil-lom kupacot.

Készítsünk ajándékot mi magunk. Örök bölcsesség, hogy a saját magunk által készített ajándék a legjobb ajándék. S hogy mi legyen ez? Készítsünk szaloncukrot, karácsonyfadíszt, vagy épp süssünk karácsonyi kalácsot!

Végül, ha mindenképpen vásárlásra kerül a sor, vásárolj egyedi ajándékokat! Szerencsére egyre több kaphatóak fiatal iparművészek által tervezett és készített - sokszor az újrahasznosítás jegyében fogant - alkotások, amelyek egyszersmind praktikus tárgyak, ötletes ajándékok is lehetnek. Látogass el a decemberben kivételesen két napos WAMP-ra, vagy ugorj be az újonnan megnyílt Boltba! Ha pedig valamelyest hagyományosabb tárgyakat szeretnél vásárolni, ajánljuk az ország különböző pontjain tartott kézműves vásárokat!

Ugyanígy jó szívvel ajánljuk például a Bárka Alapítvány műhelyének igényes, szakemberek által tervezett, értelmi és halmozottan sérültek által kivitelezett lakás-kiegészítőket és ajándéktárgyakat. Ezek nem csak igényes, praktikus és szép ajándékok, de komoly hozzáadott értékük is van: vásárlásukkal olyan vállalkozást támogatsz, ami sérült és a társadalom peremére sodródó fiatalok felkarolását, integrációját valósítja meg. Budapesten van standja a Bárkának a Nyugati téri buszvégállomásnál és a Vörösmarty téren is.

Amennyiben inkább klasszikus ajándékra, például könyvre gondolsz, keress olyat, amivel segítheted szeretteid tudatosodását. Kiváló ajándékok lehetnek például az olyan szakácskönyvek, amelyek valóban egészséges és valóban egyszerű, helyi alapanyagokból elkészíthető ételeket mutatnak be. Ilyen például a Gabonaételek - a Nap ajándékai. Ha környezetvédelmi klasszikust keresel, akkor ajánljuk Rachel Carson Néma tavaszát. Remek, elgondolkodtató könyv György Ottília Kenyérsimogatója. Mind a három könyv kapható a jobb könyvesboltokban és az Ökoszolgálatnál.

 

 

Kép [cc] Morgy, MrC  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében