fbpx

| Hartmann Eszter

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kinder tejszelet dietetikus szemmel

A Kinder tejszelet esetében a tej és a méz a varázsszavak, de vajon tényleg könnyű és egészséges ahogy a reklámok állítják? Dietetikus segítségével néztük meg közelebbről.

A Kinder tejszelet elnevezés tejes töltésű süteményt takar. A reklámok szerint könnyű és ideális a főétkezések között, a valóságban viszont 57%-ban zsírból és cukorból áll.

A termék összetevői: pasztőrözött tej 40%, növényi zsír és olaj, cukor, búzaliszt, sovány tejpor, méz 5%, dehidratált vaj, tojáspor, sovány kakaópor, finom korpa, térfogatnövelő szerek (dinátrium-difoszfát, nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-karbonát), emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), aromák, étkezési só.

Táplálkozásbiológiai szempontból a fogyasztónak fontos jelző a csomagoláson a sok tej és a méz, mert ezek azt sugallják, hogy egészséges termékről van szó. Az összetevők áttekintése után azonban láthatjuk, hogy a termék sokkal több cukrot tartalmaz mint mézet. Egy tejszelet nettó tömege 28 gramm, amelyben 2,5 kockacukornak megfelelő cukor található.

Energiatartalma nagyjából egy banánéval azonos, azonban jelentősen több zsírt, hozzáadott cukrot és mézet, továbbá kevesebb rostot és nátriumot tartalmaz.

Egy darab Kinder szelet energiatartalma 118 kcal, az irányadó napi beviteli érték (INBÉ) 6%-a. Az INBÉ 2000 kcal, ebből 200-200 kcal-t ajánlott tízóraira és uzsonnára bevinni. Ha a termék energiatartalmát nézzük, az megfelel egy egészséges felnőtt és gyermek számára is.  A csomagoláson a vitaminokat nem, az ásványi anyagok közül is csak nátriumot tüntetik fel, így a termék kalciumtartalmát sem tudjuk meg.

A termékben található dinátrium-difoszfát (E450) az otthon is használt sütőpor egyik komponense, ami nátrium-hidrogén-karbonáttal alkotott keveréke melegítés hatására, szén-dioxid fejlődés közben bomlik, így a süteményfélék szerkezete lazább, könnyebb lesz.

Az ammónium-karbonát (E503) más néven illékony só, agancssó vagy repülősó az élelmiszeriparban a sütőpor alternatívájaként illetve savanyúságot szabályozó anyagként használatos. Ismert mellékhatása nincs, kivéve, hogy fogyasztás után némi gáz fejlődhet a gyomorban.

A termék emulgeálószereket is tartalmaz. Ezeknek szerepe lehet a bélproblémák és az allergia kialakulásában, illetve módosíthatják a belek felületét, átjárhatóvá téve az allergének, szennyezők és egyéb adalékok számára.

1. táblázat. Kinder tejszelet és egy közepes méretű banán energia- és tápanyagtartalma

 

Energia-és tápanyagtartalom

100 g termékben

egy darab tejszeletben (28 g)

1 darab banánban (100 g)

Energia

422 kcal (1756 kJ)

118 kcal (490 kJ)

105 kcal (439 kJ)

Fehérje

8,0 g

2,2 g

1,3 g

Zsír

27,9 g

7,8 g

0,1 g

amelyből telített zsírsavak

16,6 g

4,6 g

0,0 g

Szénhidrát

34,0 g

9,5 g

24,2 g

amelyből cukrok

29,5 g

8,3 g

0,0 g

Rost

1,2 g

0,3 g

2,0 g

Nátrium

0,240 g

0,067 g

0,022 g

2.  táblázat. Kinder tejszelet és egy közepes méretű banán az irányadó napi beviteli értékek (INBÉ) tükrében

Energia-és tápanyagtartalom

INBÉ

INBÉ-hez viszonyítva % 1 db tejszeletben  (28 g)

INBÉ-hez viszonyítva % 1  db banánban (100 g)

Energia

2000 kcal

6%

5%

Fehérje

50 g

4%

3%

Zsír

70 g

11%

<1%

amelyből telített zsírsavak

20 g

23%

Szénhidrát

270 g

4%

9%

amelyből cukrok

90 g

9%

Rost

25 g

1%

8%

Nátrium

2,4 g

3%

<1%

A termék csomagolásán a következő két mondat is megtalálható: „Hűtve tárolandó (2–6C)!”, „A termék hűtést igényel, de akkor sem veszít nagyszerű ízéből, ha néhány órán át szobahőmérsékleten tartjuk.” Ez alapján nem egyértelmű, hogyan tároljuk. A hűtés azért lenne szükséges, mert az édesiparban szokásos védőbevonatot nem alkalmazzák, és a melegben gyorsan romló krémet töltenek a termékbe.

Szakértőnk a terméket a nagy mennyiségű cukor, zsír illetve a szervezet számára felesleges térfogatnövelő- és emulgeálószerek valamint aromák miatt nem szívesen ajánlja. Azt javasolja, hogy kisétkezésre fogyasszunk inkább például natúr joghurtot, kefirt, teljes őrlésű kekszeket, gyümölcsöt vagy salátát.

A szerző dietetikus, táplálkozástudományi szakértő.

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás