alap kinézet

System Messages

Matrica a banánon
Ha a következő matricákat látod a banánon, ecuadori banánt veszel: Bonita, Chiquita, Citronex, Cobana, Del Monte, Derby, Dole, Don Mario, Equapak, Excelban, Fair Nando, Favorita, Fyffes, Golden B, Golden Bio, Onkel Tuca, Pretty Liza, Selvática, Slobana vagy Valentina.

A banán a világ legkeresettebb gyümölcse, az európaiak harmadik kedvenc gyümölcse. A banán ennek megfelelően az importált gyümölcsök közül az első: ebből hozzák be a legtöbbet az Európai Unióba.

Arra voltunk kíváncsiak, honnan kerül a banán Magyarországra. Egy megvásárolt banán ökológiai lábnyoma akkor lenne a legkisebb, környezeti szempontból az lenne a legkevésbé káros, ha közelről, közvetlenül a termelő országból érkezne. Banánt azonban hozzánk közel természetesen nem termesztenek.

Az Európába behozott banán legnagyobb része a Massachusetts Institute of Technology (MIT) adatai szerint ecuadori, de ez a dél-amerikai ország az egész világ legnagyobb banán-exportőre is 24%-os világpiaci részesedéssel: közel százmillió kilót exportál hetente.

Ha tehát mindenképpen távolról kell jönnie, jöjjön a legrövidebb úton - mondanánk, ám amikor a Tudatos Vásárlók Egyesületével kiegészült nemzetközi kutatócsoport igyekezett felgöngyölíteni az Ecuadortól Európáig érő szövevényes kereskedelmi láncokat, kiderült, hogy Ecuadorban több száz banántermelő mintegy 200 nagyobb exportcégnek értékesíti áruját. Az export-cégektől nagykereskedők veszik, majd adják tovább, kézről-kézre a gyümölcsöt. 

Ezt tükrözi az is, hogy a MIT-grafikonok szerint a legnagyobb banánexportáló országok élmezőnyében Ecuador és Costa Rica után rögtön Belgium következik. A nyugat-európai ország az USA után a második legnagyobb értékben importáló ország.

Magyarországra a banán nagy része azonban nem is a legnagyobb termelő dél-amerikai országból, sem a legnagyobb európai importőrtől, hanem lényegesen közelebbről érkezik. Az itthon kapható banán 37%-át Szlovákiából vásároljuk, és a fenn maradó mennyiség szinte teljes egésze is európai eladótól - elsősorban Belgiumból, Ausztriából és Franciaországból - jön be hazánkba.

A szlovák kereskedők a banán körülbelül 70%-át tényleg egyenesen a termelő országokból - elsősorban Ecuadorból, Kolumbiából és Kamerunból - veszik. Mintegy 30%-ot más európai országoktól, de ők sem a legnagyobb európai importőr belgáktól, hanem elsősorban csehektől, franciáktól importálnak.

Hogy ennyit utazhasson, és épp akkor mutassa legszebb arcát, amikor a boltban a pultra kerül, az kell, hogy még éretlenül, zölden szedjék le. Ezután hűtve szállítják, és csak ott kezdik meg mesterséges érlelését, ahol a vásárlókhoz kerül.

Hazánkban a Budapesti Nagybani Piacon működik a legnagyobb banánérlelő üzem. Itt banánérlelő kamrákban történik a mesterséges érlelési folyamat: az éretlen banán 15 C°-fokon nitrogén-dioxid beadagolásával érik, sárgul be.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


        • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink