fbpx

| Török Katalin

Kevesebb energiafektetéssel és műtrágya nélkül egyenlő hozam a biofarmokon

Az amerikai Cornell Egyetem nemrég publikált hosszú távú kutatása szerint az organikus, biomódszerekkel gondozott farmok ugyanakkora kukorica és szójabab hozamot érnek el, mint a szokványos farmok, azonban csaknem harmadával kevesebb energia felhasználásával, és peszticidek nélkül.

A Cornell Egyetem és a Rodale Institute közösen végzett kutatása a bio- és hagyományos gazdálkodás eddigi leghosszabb, legátfogóbb összehasonlító elemzése. A kutatás 22 éven át követte nyomon egy szokványos (műtrágyával, gyomirtó- és növényvédő szerekkel kezelt), egy állati eredetű trágyával kezelt és egy organikus vetésforgót használó farm hozamát és egyéb adatait. A két utóbbi farmot nem kezelték sem műtrágyával, sem növényvédő szerekkel. A kutatás a terméshozam vizsgálatán túl kiterjedt többek között a termőföld minőségének ellenőrzésére, az energiahatékonyságra és a természetes erőforrások változásaira.

A kutatás eredménye a Bioscience folyóirat 2005 júliusi számában jelent meg. Megállapították, hogy a kétféle biogazdálkodás ugyanakkora kukorica és szójahozamot produkált, mint a szokványos farm, azonban 30 százalékkal kevesebb energiabefektetéssel és növényvédő szerek használata nélkül. Emellett a kutatás megállapította, hogy a biogazdálkodás jobban megőrzi a föld víztartalmát, a termőföld minőségét.

A hosszú távú vizsgálat során a kukorica- és szójababtermés átlagos mennyisége a három földművelési módszer mindegyikénél közel azonos volt. A biofarmok az első négy évben körülbelül harmadannyi termést hoztak, mint a műtrágyázott farmok, a későbbiekben azonban rendre magasabb hozamot produkáltak, különösen a száraz időszakokban. Ennek oka, hogy míg a szél és a víz okozta talajerózió a hagyományos farm talajminőségét folyamatosan rontotta, a biofarmok földjének minősége folyamatosan javult, nedvességtartalmuk, mikrobiológiai aktivitásuk és más talajminőségi tényezőik rendre növekedtek.

A biogazdálkodás a hozamokon és a talajminőségen túl még egy fontos előnnyel szolgál: a biofarmok talajának széntartalma 15-28%-kal növekedett. A talajban található szén mennyiségének a globális felmelegedés miatt rendkívüli jelentősége van.

A kutatók a jelentésben arra is rávilágítottak, hogy bár a kutatás egyértelműen bizonyítja a biogazdálkodás előnyeit a vizsgált növények esetében, más – kártevőkre érzékenyebb – fajták, így az alma, a szőlő, a cseresznye vagy a burgonya biotermesztése több problémát vethet fel.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás