fbpx

| Markovics Vera

Keverd magad! Házi kozmetikumok arcra, testre

Még mindig kevés az olyan kozmetikai termék, amely egyáltalán ne tartalmazna kockázatos anyagokat, a valódi biotermékeket pedig nem mindenki tudja megfizetni. A házi kozmetikumokban csak az van benne, amit beleteszünk. Ha betartunk pár szabályt, hatásos és biztonságos kencéket keverhetünk.

Szerencsére szépségüket már nagyanyáink is ugyanúgy féltették, mint mi, így van hova nyúlni tudásért, ha házi krémkutyulásra adjuk a fejünket.

 

Csak óvatosan!

Házilagosan krémet keverni nem teljesen kockázatmentes vállalkozás. A házi kozmetikumok sikerének alapvető feltétele, hogy a felhasznált anyagok kiváló minőségűek legyenek. De hogy ki honnan szerzi be ezeket, szinte teljesen a bizalmon alapul. Hiszen otthoni laboratórium híján nem tudjuk leellenőrizni alapanyagaink frissességét, a kivonatokban lévő hatóanyagok mennyiségét vagy például az aromavizek csíraszámát. Az avasodást illetően is csak az orrunkra hagyatkozhatunk. További nehézséget okoz, hogy az összetevőkhöz nem olyan könnyű hozzájutni. Több közülük nálunk nem kapható, vagy csak nagy mennyiségben lehet megvásárolni. Így nagy a veszélye annak, hogy ránk romlanak a fel nem használt anyagok, s végül a pénztárcánk bánja a kísérletezgetést. Persze ha többedmagunkkal készítjük a kozmetikumainkat, akkor a költségek megoszlanak, és nem marad a nyakunkon a felesleg.

De ha a nehézségeket leküzdve sikerült is minden alapanyagból a legjobb minőségűhöz hozzájutunk, egy nem jól elmosott kanállal vagy egy nem kifőzött befőttesüveggel az egész munkánkat tönkretehetjük. A természetes anyagokból készült krémek ugyanis nagyon könnyen megromlanak – különösen a vizet is tartalmazó keverékek –, ezért előállításukkor és használatuk során is szigorúan ügyelni kell a higiéniára. Akit ezzel sem sikerült elrettenteni a csináld magadtól, annak jó hírként elmondhatjuk, hogy a sok maceráért cserébe házi kozmetikumunkban garantáltan csak az lesz, amit mi teszünk bele. Mesterséges színezék és illat például biztosan nem.

Viszonylag biztonságosan állíthatunk össze víz nélküli kenőcsöt, testápoló- és arcolajokat, érdemes tehát ezekkel kezdeni. A választás előtt tudnunk kell, hogy milyen a bőrünk (zsíros, száraz vagy érzékeny), milyen bőrproblémát (pattanások, rozácea, ekcéma) szeretnénk kezelni az olajjal, és milyen testrészre szánjuk.

 

Kenőcsös krém

Ami szükséges az elkészítéshez: 50 g lanolin, 20 g kakaóvaj, 20 g fehér méhviasz, 10 g cetylalkohol, 40 ml növényi olaj, két E-vitamin-kapszula tartalma, fél mokkáskanál méz, 8-10 csepp illóolaj, desztillált víz vagy aromavíz, szalicilsav, lábas, hőálló nyeles edény, mérőüveg, teáskanál, kis kézi habverő, műanyag spatula.

Minden zavaró tárgyat pakoljunk el a konyhapultról. Az eszközöket főzzük ki, és tegyük egy tiszta, kivasalt konyharuhával leterített tálcára. A krém tégelyét alkoholos vattával töröljük ki.

A lábasba tegyük fel a vizet. Amikor gyöngyözni kezd, helyezzük rá a nyeles edényt. Így a forró víz hője segíteni fogja a munkánkat, de semmi nem fog odaégni. A nyeles edénybe tegyünk 2 teáskanálnyi lanolint, 1 teáskanálnyi méhviaszt, ugyanennyi cetylalkoholt. Ezeket a habverővel addig keverjük, amíg fel nem oldódnak. Ezután kis sugárban, állandó keverés mellett öntsük hozzá vékony sugárban a növényi olajakat. Például 10 ml körömvirágolajat (macerátum), 10 ml olívaolajat, 20 ml sárgabarackmag-olajat. A nyeles lábaskát vegyük el a víz fölül, majd keverjük tovább a tartalmát. Adjunk hozzá mogyoró nagyságú kakaóvajat, és keverjük tovább, amíg el nem olvad. Közben mérjünk ki 10 ml desztillált vizet (lehet aromavíz is). A vizes lábas fölött melegítsük fel, majd egy perc múlva keverjünk hozzá egy csipetnyi, egy mokkáskanál ginben feloldott szalicilsavat. Ezt lassan öntsük hozzá a krémhez. Fontos, hogy a krémet addig keverjük, amíg langyosra nem hűl. Ezután adjuk hozzá az E-vitamint és az illóolajat, valamint a mézet. Jól keverjük össze még egyszer az egészet, majd öntsük be a tégelybe.

Ez egy alap-kenőcs, amelyet alkalmanként – az időjárástól befolyásolt bőr szükségletei szerint – többszörösen telítetlen növényi olajokkal (ligetszépe-, csipkebogyó- vagy szőlőmagolajjal), gyümölcsnedvvel vagy gyógyteával lehet hígítani. Hűtőszekrényben több hónapig is eltartható. Nincsenek benne szintetikus anyagok, és csak olyan tartósító van benne, amely az ellenőrzött natúrkozmetikumoknál is engedélyezett. Használata előtt nedvesítsük be a bőrt.

 

Szép álmot ígérő testápolóolaj
Hozzávalók: 50 ml mandula- vagy sárgabarackmag-olaj és 10 csepp természetes levendulaolaj (gyerekeknek 3-5 csepp).

Olajkeverék száraz bőrre

Hozzávalók: 50 ml mandulaolaj, 10 ml jojobaolaj, 20 ml avokádóolaj, 20 ml búzacsíraolaj. Az avokádóolaj antioxidáns és hámvédő, gazdag A-, E- és D-vitaminokban, és mivel hasonlít a bőr természetes zsíranyagához, nagyon jó bőrápoló. Száraz, érzékeny bőrre különösen ideális. A jojobaolaj kiválóan védi a bőrt a hidegtől és a széltől, gátolja a vízvesztést, növeli az arcolaj eltarthatóságát, és csekély fényvédelmet is nyújt. A búzacsíraolajnak ideális a zsírsavösszetétele. Ez egyébként a rozáceás bőrök egyik olaja. Antioxidáns, immunerősítő, ásványi anyagokban és vitaminokban (A-, D-, E-, K-vitamin) is gazdag.

 

Szabályok és tárolás

A testápoló olajkeverékeket a bőr víztartalmának védelme érdekében mindig nedves kézzel masszírozzuk be (a nedvesítést végezhetjük tiszta vízzel, aromavízzel, hígított gyümölcsnedvvel vagy gyógyteával). Ha lehet, válasszunk bioalapanyagokat, így nem kell a vegyszermaradványok egészségkárosító hatásaitól tartanunk. Ezeken belül is inkább a hidegen sajtolt olajokat keressük, mert a hőkezelés során sok értékes hatóanyag távozhat. Kozmetikai célra hivatalosan 1% illóolaj engedélyezett, 100 ml növényi olajkeverékbe például 20 csepp. Az olajkeveréket töltsük barna üvegecskébe, és hűvös helyen tartsuk.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 22. számában.

Kép [cc] saracino

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás