fbpx

| Móriczné Sebestyén Gabriella

A Keskeny Út… A biodinamikus mezőgazdaságról

A bio-, illetve ökológiai gazdálkodás sokszínű, változatos művelési módok együttese, többféle minősítő eljárás és termékcímke is forgalomban van. A paletta egyik színfoltja a biodinamikus gazdálkodás, illetve az ilyen módon előállított Demeter termékek köre.

Miközben a termelők túlnyomó többsége az egyre nyilvánvalóbb és aggasztóbb jelek ellenére egyrészről a konvencionális, azaz vegyszeres mezőgazdaság ördögi körében, másrészről a globalizált élelmiszerpiac csapdájában vergődik, addig a biogazdaságok és főként a biodinamikus gazdák és fogyasztóik már tudják, hogy van egy másik út is.

 

Milyen terméket veszünk, ha azt látjuk a címkén, hogy DEMETER?

A Demeter a biodinamikus mezőgazdaságból származó termékek világszerte alkalmazott márkajelzése, melyet kizárólag szigorúan ellenőrzött és szerződött partnerek használhatnak. Az általánosan alkalmazott minősítési eljárás biztosítja, hogy a termékek szigorúan megfeleljenek a Nemzetközi Demeter Termelési és Feldolgozási Irányelvekben megfogalmazott követelményeknek éppúgy, mint az EU és a különböző országokban érvényben levő ökológiai mezőgazdasági szabályozásnak: lépésről lépésre, minden egyes fázist ellenőrizve a termék előállításától kezdve, a feldolgozáson át a végtermék csomagolásáig. A Demeter előírások nemcsak kizárják a szintetikus szerek és kémiai növényvédőszerek használatát a növénytermesztésben, vagy a mesterséges adalékok használatát a feldolgozásban, hanem megkövetelik a termőtalajban és élelmiszer alapanyagokban zajló életfolyamatok erősítését és támogatását, amelyhez az állattenyésztés és a nagyon is speciális, biodinamikus eljárások, köztük a trágyakezelés alkalmazása is hozzájárul.

Ma már világszerte több mint 3500 termék viseli a Demeter minősítést, a gazdaságok saját boltjaiban árusított kenyereitől kezdve, a nemzetközi piacon megtalálható tésztákon, kitűnő húskészítményeken át a vegetáriánus krémekig, vagy a teljes értékű bébi életeken keresztül a kozmetikai és divattermékekig bezáróan.

 

A gazdaságot a maga egészében tekintő gondolkodásmód átalakítja

Goethe természetszemléletét és Dr. Rudolf Steiner spirituális, a mezőgazdaságot megújító irányelveit figyelembe véve a biodinamikus gazda úgy tekint gazdaságára, mint egy élő mezőgazdasági organizmusra, természeti környezetével, saját termőterületeivel és állatállományával együtt. A biodinamikus szemlélet azonban még ennél is tovább megy: a gazdálkodók nem csak a gazdaság fizikai jellemzőit és biológiáját veszik figyelembe, hanem a kozmoszból érkező formaképző erőket és ritmusokat is megfigyelik, s ha mód van rá, igazodnak hozzájuk napi munkájuk során.

 

A biodinamikus preparátumok előnyös hatása a talaj termékenységére

A különböző gyógynövényekből illetve trágyából, egy másik preparátum esetében kvarcból speciális, de a gazdaságban akár helyben is elkészíthető módon készülő biodinamikus preparátumok alkalmazása szerves részét képezik a biodinamikus mezőgazdaságnak, ezek használata a Demeter gazdaságokban kötelező. Gondos, rendszeres használatuk erősíti a talaj termőképességét, a talaj mikrobiológiai aktivitását, s nagyobb ellenálló képességet, jobb gyökérfejlődést eredményeznek. Mára már évtizedes tudományos kísérletek igazolják, hogy a biodinamikus preparátumok használata jelentős módon erősíti a humuszképződést és a biológiai egyensúly kialakulását.

 

Demeter International

Az önálló minősítő szervezetek világméterű együttműködéséből alakult 1997-ben a Demeter International (DI). A nemzetközi szervezet azzal a céllal jött létre, hogy szorosabb együttműködést alakítson ki e szervezetek között jogi, gazdasági és szellemi téren egyaránt. Jelenleg 18 tagszervezete van Európától Amerikán át, Afrikáig és Új Zélandig, összefogva több mint 40 ország 3500 termelőjét. A biodinamikus mezőgazdaság irányelveinek megfelelően művelt terület nagysága 225000 hektár körül van.

A DI non-profit szervezet, melynek tagjai a nemzetközi demokratikus együttműködés szellemében tevékenykednek. A tagság feltétele, hogy a tagszervezetnek már működő Demeter minősítő intézettel és programmal kell rendelkeznie. Azok az egyesületek vagy szövetségek, melyek támogatják a DI céljait, vendégstátusszal csatlakozhatnak a szervezethez.

A DI célja és tevékenységének alapja a biodinamikus mezőgazdaság melynek irányvonalait Dr. Rudolf Steiner 1924-ben Koberwitzben „Mezőgazdasági Kurzus” címmel tartott előadássorozatában fektette le. Elméletét azóta tudományos kutatások támasztották alá és a gyakorlatban is továbbfejlesztették. A DI sokrétű tevékenységének része a Nemzetközi Demeter Termelési és Feldolgozási Irányelvek továbbfejlesztése és minimum követelményként való érvényesítse a Demeter termékek világkereskedelmében, valamint a Biodinamikus Mezőgazdaság alapelveinek és céljainak minél szélesebb körben való megismertetése, elfogadtatása és elősegítése mind a szakmai, mind a fogyasztói körökben.

 

A hazai biodinamikus mozgalom

A hazai biodinamikus mozgalom közel 40 éve, az 1970-es években vette kezdetét. Évtizedeken keresztül a hazai biomozgalommal (Biokultúra Klub, Egyesület, majd Szövetség) szoros együttműködésben, annak biodinamikus szakosztályaként működött. Mára önálló szervezetté nőtte ki magát: 2000-ben alakult meg az országos hatókörrel és mára már önálló szaktanácsadással működő Biodinamikus Közhasznú Egyesület, amely a biodinamikus szemléletű termelőket és fogyasztókat, egészségvédőket tömöríti magában.

A mozgalom tevékenységének köszönhetően több alapvető könyv is megjelent magyarul, köztük Rudolf Steiner bevezető eladásaival. Az egyesület rendszeres publikációk (pl. a Biokultúra Újság biodinamikus rovata), könyvek és egyéb kiadványok megjelentetésével, évente egyhetes intenzív tanfolyam és kisebb helyi gyakorlati bemutatók szervezésével, gazdaságlátogatások tartásával igyekszik a biodinamikus mezőgazdaság hazai elterjedését elősegíteni. Az egyesület 2007. óta a DI vendég státuszú tagja, lefordítatta és megjelentette magyar nyelven a Demeter gazdálkodási irányelveket, szaktanácsadással és együttműködési lehetőséggel szolgál mindazon gazdáknak és termelőknek, akik csatlakozni szeretnének a biodinamikus világmozgalomhoz.

 

A cikk eredeti változata a Biokultúra újság 2007/5. számában jelent meg. Közzétéve a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. engedélyével. A korábbi számok írásainak nagy része elolvasható az újság honlapján.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás