• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Kényes és mérges – problémás vibrátorok

2008.08.15. /
Ftalátokról leginkább gyerekjátékok kapcsán hallani, pedig a műanyagipar gyakorlatilag minden területen használja. S hogy a veszély mennyire sokféle helyről leselkedik, arra sokszor nem hogy nem gondolunk, de talán nem is akarunk.

A műanyagokhoz lágyítószerként használt ftalátok súlyosan egészségkárosító hatásai régóta közismertek. A Greenpeace több évtizedes harcának köszönhetően a legveszélyesebb ftalátokat a gyermekjátékoknál az EU már tiltólistára is tette. Sajnos csak a gyermekjátékoknál. Mintha csak a gyermekeknek lenne nyálkahártyájuk, mintha a felnőttek nem szeretnének játszani.

Pedig szeretnek - s példának okáért a női testvibrátorokban is vannak egészségkárosító anyagok: öt éve például Dániában a magas kadmiumtartalom miatt semmisítették meg a raktáron lévő vibrátorkészlet jelentős részét. A mostani cikk aktualitását az adja, hogy a holland laborvizsgálatok, majd a német fogyasztóvédők is újabb elgondolkodtató adatokat tettek közzé.

A Durex cég német-holland felmérése minden ötödik háztartásban valószínűsíti az aktív vibrátorok jelenlétét. Magyarországon a hivatalosan szexuális segédeszköznek besorolt terméknek hazai forgalmazási statisztikája nincs, az azonban sejthető, hogy nálunk sem sokkal kisebb a forgalma.

A fő problémát ezúttal is a gyönyörosztó termékek műanyag változata okozza. A főszabály (minél keményebb annál jobb) itt duplán igaznak tűnik: hiszen az egészségvédelmi aggályok pont a PVC kéziszerben megjelenő lágyítószer adalékokhoz kapcsolódnak. A német (Öko-Test) vizsgálatok gyönyörlohasztó eredménye szerint a megvizsgált (22 fajta) műanyag vibrátornak több mint a felében lelték fel a gyerekjátékoknál tiltott lágyítószereket. Csúcstartó a „Florida Kék Delfinje" fedőnevű többfunkciós alakzat lett, 58%-os (!) lágyítószer tartalommal. A hollandok találati aránya még ennél is ijesztőbb.

A lágyító adalékanyagok közül a legveszélyesebbnek számító dibutil-ftalátok (DBP) illetve a tributil-ón vegyületek (TBT) nem véletlenül kerültek az EU tiltó listájára. A nyálkahártyán át (kioldódva) a szervezetbe juthatnak, ott károsíthatják az immun- illetve az idegrendszert, befolyásolják a nemzőképességet, netán rákos folyamatokat indíthatnak el. Ugyancsak gyönyörlohasztók (idegrendszert károsítók) lehetnek a műtárgyakhoz adagolt fenol aromás vegyületek, illetve a vizsgálati kollekció egyharmadánál kimutatott (rákkeltő) policiklikus aromás szénhidrogének (PAH), s legalább ilyen riasztóak a műanyagoknál lobbanásgátló adalékként alkalmazott és egészségvédelmi szempontból szintén súlyosan aggályos szerves-foszfor vegyületek jelenléte.

Ami a hazai kínálati piacot illeti: a szakboltok választéka lenyűgöző, az internetes honlapoké nemkülönben: több száz fajta vibrátor alakzat kínálja magát a virtuális kosárba. Az uralkodó műanyagokon (PVC, latex) kívül jelen vannak a rozsdamentes acél, szálkamentes fa és üveg anyagú termékek - méghozzá óarany, malájbarna, gyöngyház, tengerkék, diaboló, zselés, spirálos, talpas stb. kivitelben színesítve a választékot. Vizuálisan is a legváltozatosabb formációban kelletik magukat: a hagyományos rúdszerű alak mellett az ugró nyúltól a kolibriig, a banánjellegűtől a kukoricajancsiig - de vannak férfiideálra hajazók is (David Beckham, Bush stb.). Leginkább külföldön gyártott termékekről van szó, és a 3-15 ezer Ft-os árfekvésükkel nyilván nem kevés hasznot hoznak a forgalmazóknak. A csomagolásukon általában megjelenik ugyan a ráragasztott magyar nyelvű kezelési utasítás, a felhasznált alapanyagról és (főleg) az adalékanyagokról azonban nem adnak tájékoztatást.

Nem véletlen tehát a hazai fogyasztóvédők követelése, hogy a gyermekjátékoknál alkalmazott lágyítószer-korlátozásokat terjesszék ki a szexuális segédeszközökre is. Tudjuk, hogy a téma sikamlós: kezelése kellő óvatosságot és nyitottságot feltételez. Illúzióink ilyen szempontból nincsenek, de álszent módon nem tehetünk úgy, mintha sem kezünk, sem közünk nem lenne a dologhoz.

 

Kép [cc] su1droot, paper or plastic?

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében