alap kinézet

System Messages

A Levegő Munkacsoport a „Vegyszerezett világ - kampány a fenntartható vegyianyag-használatért" című pályázat keretében 2009. július 3-a és 7-e között 1000 személyes közvélemény kutatást készíttetett a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézettel a vegyi anyagok egészségügyi hatásairól.

A megkérdezettek közel kétharmada (64%-a) szerint a mesterséges vegyi anyagok akár súlyosan is károsíthatják az egészséget. Mindössze 4% vélekedik úgy, hogy a szintetikus anyagoknak nincs számottevő egészségügyi hatásuk. A válaszadók szerint a mesterséges anyagok a daganatos betegségek 40%-áért lehetnek felelősek, az összes megkérdezett közel negyede azonban 50%-nál is magasabbra becsülte ezt az arányt.

A megkérdezettek döntő többsége (84%-a) véli azt, hogy az élelmiszerekben található vegyi anyagok jelentik a legnagyobb kockázatot az ember egészségére. A kozmetikumokat, tisztítószereket összesen 58% említette, a legnagyobb arányban a 18-29 év közöttiek és a diplomások (70, illetve 72%). A műanyagokat 28% említette, míg műszaki cikkekre csak 14%, a bútorokra, szőnyegekre pedig mindössze 5%.

A Levegő Munkacsoport szerint ezért fontos a lakosság figyelmét felhívni arra, hogy a lakásban található termékek is sokszor veszélyes anyagok forrásai lehetnek. Az uniós „különös aggodalomra okot adó" anyagok listáján is például műszaki cikkekben, bútorokban, ruhákban található a májat, az agyat és az ideg- és a hormonrendszert károsító, a szervezetben felhalmozódó brómozott égésgátlók illetve szaporodási képességeket károsító ftalátok.

A válaszadók többsége (58%) a hivatalos statisztikákkal összhangban úgy véli, hogy a külföldről behozott import zöldségek és gyümölcsök több vegyszermaradványt tartalmaznak, mint a hazaiak. Szintén jól tudja a lakosság, hogy a legszennyezettebb a paradicsom, a paprika és a saláta, és a rendszeresen szennyezett gyümölcsökről (eper, szőlő, barack, narancs) is sokan hallottak. A válaszadók számottevő része ezen túl általánosságban is bizalmatlan a fejlődő országokból származó, nem megfelelően ellenőrzött import terményekkel szemben, ami szintén összhangban van a hivatalos mérési eredményekkel.

Jó hír a bio és a környezetbarát módon termelőknek, hogy a lakosság átlagosan 12%-kal fizetne többet olyan mezőgazdasági terményekért, amelyek mentesek a káros vegyi anyagoktól. A megkérdezettek csupán 15%-a (a legalsó jövedelmi negyedbe tartozók 21%-a, a 60 éves és idősebbek 25 %-a) nem hajlandó, vagy nem képes többet fizetni egy hasonló, ám káros vegyi anyagoktól mentes terményért.

A felmérés alapján a hazai lakosság nem igazán bízik abban, hogy a jogszabályok megvédik őket a vegyi anyagoktól. A válaszadók ötöde szerint a jelenlegi szabályok egyáltalán nem garantálják a hétköznapi termékekben lévő vegyi anyagok biztonságát, és további 41% is inkább nem lát egészségügyi és környezeti szempontból törvényi garanciát. Az érdemi válaszok átlaga százfokú skálán 38 pont, és ez is inkább a lakosság bizalmatlanságát jelzi.

A lakosság szerint elsősorban a gyártóknak kellene tenni a termékekben található vegyi anyagok biztonságáért (84% említette). Sokan említették azonban az ezzel foglalkozó állami szervek felelősségét is (52%), valamint a kereskedőket, forgalmazókat (43%, a községekben élők körében 51%), illetve a politikai döntéshozókat (29%, a diplomások körében 43%). A médiára csak 12%, a lakosság szerepére pedig mindössze 8% gondolt. A Levegő Munkacsoport ezért vegyi anyag kampányában a hazai kiskereskedelmi láncokat vegyi felelősségét próbálja erősíteni, illetve szeretné, ha a hatóságok megfelelő kapacitással tudnák a termékek szennyezettségét ellenőrizni.

 

Forrás: Levegő Munkacsoport

Kép [cc] live, brittney

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink