fbpx

| Kövécs Gábor

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kell-e télen epret enni?

A klímagondok előbb-utóbb életre hívják a totális környezeti tájékoztatást.
 

 

Már születtek remek részeredmények: ma például szinte minden frizsideren ott olvasható, milyen környezeti kategóriába tartozik, és sokan azt is tudják már, hogy az energiatakarékosság mellett a benne használt és a légtérbe kerülő gázok, anyagok összetétele, fajtája, mennyisége is számít.

A napi fogyasztásban is tudatosulnak lassan környezetvédelmi tennivalóink: főként a háztartásban alkalmazott anyagoknál, csomagolásnál stb. Ausztriában a Kurier című bécsi lap szerint most az egyik párt (ÖVP – a szerk.) arra akarja felhívni a figyelmet, hogy élelmiszerfogyasztásunkkal is hozzájárulhatunk a terebélyesedő klímaválság enyhítéséhez. A párt szerint a kiskereskedelemnek is fontos szerepe lehet ebben.

Javaslatuk lényege: legyen a termékeken jelzés: milyen távolságról érkeztek az országba. Ha messziről jött, akkor nagy mennyiségű szállítást igényelt, márpedig ez esetben a szállítójárművek alaposan kivehették részüket a globális légszennyezésből.

Más kérdés, hogy a kiskereskedelemben fogalmazott cikkek nagy részén szerepel a származási hely megjelölése. Ez azonban mindaddig nem jelent semmit, amíg a vásárlóban nem tudatosul: irdatlan mennyiségű szén-dioxid és más, üvegházhatású gáz került a levegőbe azért, hogy a nevezett cikk a szomszédos üzletbe kerüljön.

A fogyasztói társadalomban jellemzően nem kérdés, honnan jött, milyen befektetéssel, milyen háttérrel vált elérhetővé egy élelmiszer. A távolság tényét persze sokszor tükrözi a fogyasztói ár. Ha csak távoli országban terem a vásárló megkívánt vagy kedvenc csemegéje, akkor csak az a kérdés, nagyobb nyereséget (elsősorban élvezetet) jelent-e a fogyasztása, mint amekkora veszteséget – elsősorban pénzben – a vele kapcsolatos személyes kiadás. Európában tipikusan az élvezet nyer.

Ám még a gazdag nemzetek közé sorolt Ausztriában is felvetődik most a kérdés: vajon maradhat-e minden a régiben? A nevezett párt aktivistáinak egyike pedig egész egyszerűen így fogalmazza meg a kérdés lényegét: kell nekem télen is epret ennem?

Egyelőre csak a klímavédelem mellett kampányolnak azok, akikben az utóbbi kérdés megfogalmazódott. Ám nem kizárt, hogy idővel megjelennek majd és a tudatunkba vésődnek olyan adatok, mint hogy mennyi a CO2-kibocsátás egy kiló eperre, banánra, egyébre, ha ennyit viszik ide vagy oda, ezzel és azzal (ld. még Egy kiló paprikát és egy kiló szén-dioxidot, legyen szíves! c. cikkünket).

És felvetődhet majd az is, hogy az adott termékekre különleges környezetterhelési díjat állapítsanak meg. Akkor nyilván az áruk még feljebb szökik, és a nem környezettudatos és nem szupergazdag emberek is elgondolkodnak: kell nekem az az eper novemberben, decemberben? Mindenesetre már most is érdemes rajta elgondolkodni…

 

Kép [cc] manchestermonkey

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás