fbpx

| Tudatos Vásárló

Kék fény – vigyázz a szemedre!

Egyre gyakrabban szembesülnek vele a szemészek, a magyar lakosság 90 százalékát érinti, még sem vesszük elég komolyan, pedig a szemünket érő látható kék fénynek számos egészségkárosító hatása van. Ráadásul az Unióban az élmezőnyben vagyunk a legtöbbet képernyőt néző nemzetek között.

Egy átlag európai naponta 2-3 órát tölt képernyő előtt – a munkáján kívül – áll az Eurostat friss felmérésében. 2008 és 2015 között, 15 EU-tagországban vizsgálták a 20 és 74 év közötti, felnőtt lakosság médiafogyasztási szokásait. A legtöbbet a görögök (több mint 3 óra), a legkevesebbet az olaszok (kevesebb, mint 2 óra) nézik naponta a különböző képernyőket. Mi magyarok napi 2 óra 48 perccel a görögök, a belgák, a finnek és az Egyesült Királyság után az 5-ikek vagyunk a sorban.

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a láthatatlan ultraibolya (UV) kék fény káros hatással van a szemre és a bőrre is, ezért kenjük magunkat napozáskor, és ezért figyelünk oda, hogy UV-szűrős napszemüveget hordjunk. Azt azonban kevesen tudják, hogy a magasabb (380 – 500 nm közötti) tartományban lévő és ezáltal látható ibolyakék fény szintén káros hatású, ha akadály nélkül hatol át a szem védőrétegén egészen hátra a retináig.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required


A láthatót kék fényen belül is megkülönböztetünk hasznos türkizkék fényt (LEV) – ez alacsony energiájú és elengedhetetlen a jó közérzetünkhöz és a cirkadián ritmus, azaz a biológiai óránk szabályozásához – illetve a nagy energiájú ibolyakék fényt, amely nagy mértékben érkezik a mesterséges LED-forrásokból, valamint telefonunk és számítógépeink kijelzőiből.

A mesterséges fény mindenütt körülvesz, hiszen mikrokörnyezetünk része. Nem kell ahhoz napi 10 órát gép előtt dolgozni, hogy a szemünk kiszáradjon és elkezdjen fájni a fejünk. A zárt, mesterséges LED vagy egyéb hideg kék fényekkel bevilágított tér, a képernyőkből érkező kék fény és a hűtő-fűtő rendszerek mind hozzájárulnak a problémához. A gyakori szemszárazság, fejfájás, fáradságérzet mellett a kék fény hosszú távon ráadásul makula degenerációt (retina súlyos károsodása) és szürkehályogot is okozhat.

Ha pedig elalvás előtt még „gyorsan” válaszolunk néhány üzenetre, megnézzük, milyen lesz a másnapi időjárás, számolnunk kell azzal, hogy a bioritmusunk teljesen felborul: a kék fény miatt a szervezet melatonin hormon termelése lecsökken, megszakadhat. Az eredmény: állandóan fáradtak, stresszesek, kialvatlanok leszünk, ami könnyen elhízáshoz, depresszióhoz vezet.

A szakember szerint a kék fény mellett a legnagyobb probléma a tartós közelre nézés: “Képzeljük el, hogy órákon át guggolunk, majd hirtelen fel kell állnunk. Na így érzi magát a szemünk, ha sokáig elfelejtünk a távolba nézni. Egy óra is eltelhet, mire ebből az izomgörcsből feloldódik a szem”. A 14 év alatti gyerekek fokozottan érzékenyek. Japánban pl. a fiatalkorúak 90 százaléka szenved gyerekkori miópiában (rövidlátásban). Főleg az elmúlt 15-20 évben lett rengeteg kisgyerek szemüveges, mivel korán a kezükbe kerül a tablet és a tanulás mellett a pihenés is 30 centi közelről a képernyőjüket bámulva történik. Arról nem is beszélve, hogy ez a képernyő pici és általában nem kint, a természetes fényben, hanem zárt térben, mesterséges fény mellett bámulják.

 

Mi a megoldás?

Több módszer is van látásunk egészségének megőrzésére:

• Az irodai munkát végzőknek ajánlott a gyakori szemtorna, a lényeg, hogy bizonyos időközönként a távolba is kelljen nézni.

• Emellett nagyon jól bevált a monitorszemüveg, amely védőréteget képezve meggátolja a kék fény behatolását a retinába, ép látásúaknak dioptria nélkül is kapható.

• Lefekvés előtt pedig érdemes ‘night shift’ módba állítani a telefonunkat, de számos alkalmazás is létezik, ami optimális mértékűre csökkenti a kijelzők kék fényét.

• Elalvás előtt már ne böngésszünk a telefonunkon!

• Használjuk tudatosan eszközeinket: szabjunk meg magunk számára napi időhatárt vagy idősávot, amikor megengedjük magunknak a “képernyőzést”.

A cikk a kekfenymenteseletet.hu információira támaszkodva készült.


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18-19) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás