fbpx

| Tudatos Vásárló

A kávézó egy komplex környezettudatos rendszer

Egy kávézó az Andrássy úton, ahol fair trade kávét készítenek, bioturmixot szezonális zöldségekből és persze rengeteg finomságot. A kulisszák mögött környezetbarát tisztítószerek, komposztálás és újrahasznosítás található. Interjú az Ecocafé alapítójával Polyák Judittal.
 

Mondj magadról néhány szót! Mivel foglalkozol és mióta?

Egy olyan kávézót vezetek, amely megtestesíti a holisztikus szemléletet. 2008-ban jött az ötlet, minden a saját fejemből pattant ki: a design, a logó, a belső tér. 2011. január elején már meg is nyitottunk.

 

Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?

Azt, hogy választásunkkal döntünk, ez pedig hatással van saját magunkra és a környezetünkre. A választás szabadság, ugyanakkor felelősség is. A környezettudatos élet részei a minőségi ételek és a közlekedés is, hogy autó helyett biciklit használjak. Szükség van rá, hogy tájékozottak legyünk a létező alternatívákról, pl. létezik újrahasznosított wc papír, papírtörlő, vannak környezetbarát tisztítószerek. Remélem, hogy az apró egyéni döntések komplex, világszintű változásokhoz vezetnek. Fontos, hogy ez nem lemondást jelent, hanem a helyzet átértékelését.

 

 

Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj három konkrét példát!

Eleve kevés szemetet termelek, amit szelektíven gyűjtök. Biokozmetikumokat használok és a gyerekemet is a tudatos életmódra nevelem, például gyakran biciklizünk közösen.

 

Hogy járul hozzá ehhez a vállalkozásod a hétköznapok során?

A kávézó egy komplex környezettudatos rendszer: minden tisztítószer környezetbarát, még a felmosóvödör is újrahasznosított anyagból van, a felhasznált papír is újrahasznosított, vagy fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, az üvegeket visszaváltjuk (pl. mézes és lekváros bödönöket), komposztálunk – a kávézaccot is. Hogy mindezt megvalósítsuk, utánajárunk az alternatív környezetkímélő megoldásoknak. Ehhez viszont rengeteg energia és idő kell, de büszkeséggel tölt el az elvégzett munka. Lehet, hogy ez a megoldás drágább, de erre érdemes áldozni.

 

Mi a kedvenc terméked (a saját árukínálaton belül). Miért?

Kedvenc italom az úgynevezett zöld mix. Ez egy állandó és szezonális biozöldségekből készített turmix. Most van benne például saláta, spenót, rukkola, petrezselyem, gyömbér és cukkini. Kedvenc ételem a biomüzli biojoghurttal és biolekvárral: egészséges, tápláló, finom és vitalizáló összeállítás. 

 

 

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglakozz?

Mindez egy családi vállalkozásként indult. A világképemhez kerestem valamilyen elfoglaltságot. Fontos szempont volt, hogy egy család mit tud elvezetni, a szaktudás és az anyagi lehetőségek korlátoztak. Egy zöld kávézó létrehozása reális elgondolásnak tűnt. Volt hozzá tőkém is, mivel korábban külföldi vendéglátásban dolgoztam. 

 

 A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek közé olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el, amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?

 Kizárólag biotermékeket kínálunk, ezeknek kisebb a környezetterhelése, nem használnak előállításukhoz műtrágyákat, permetezőszereket. Fenntartható gazdálkodásból származnak. A szendvicseink vegánok. Ha valaki magával hozza a termoszát, abba is beletöltjük az italt elvitelre, így is csökkentjük a csomagolási hulladékot. A működés minden részletére odafigyelünk, a tisztítószerekre, csomagolásra vagy az energiatakarékos világításra is.



 

Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?

Elsődleges szempontunk, hogy a termék bio legyen. 97%-ban ez meg is valósul. Ebbe beletartozik a kávé, a tej, az üdítő, a sajt, a vaj, a zöldségek, a pékár, a bagett is. Megbízható, ellenőrizhető forrásból származik kínálatunk, ezáltal minőségi és hiteles. A fenntartható gazdaság elvét szem előtt tartva fontos az újrahasznosíthatóság, visszaforgathatóság. Odafigyelünk arra is, hogy a megvásárolt kávébab fair trade legyen.

 

A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?

Még nem, de fejlődni mindig lehet. Fontosnak tartom az ismeretterjesztést, a vendégek oktatását, ezért a jövőben jobb kommunikációra törekszünk a termékeink beszerzésének helyéről, arról, hogy miért fontos, hogy mit és miért választunk. Ugyanis az ízlés fejleszthető!

Köszönjük a segítséget, Gubek Istvánnak a TVE gyakornokának.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 
 

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás