• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Károly herceg szerint katasztrófát okoznak a génmódosított növények

2008.08.21. /
A genetikailag módosított növények termesztése minden idők legnagyobb környezeti katasztrófáját fogja okozni - jelentette ki Károly herceg, a brit trónörökös a Daily Telegraphnak adott interjújában.

Az 59 éves trónörökösről közismert, hogy ellenzi a génmódosított növények termesztését, de a szerdai volt eddig a legélesebb megfogalmazása ebben a témakörben.

Mint kifejtette, a multinacionális élelmiszercégek "gigantikus kísérletet folytatnak a természettel és az egész emberiséggel, és ez már nagyon rosszra fordult".
Amennyiben az élelmiszer tömegtermelése a nagy cégek kezébe kerül, az ártani fog a kistermelőknek és a környezetnek. A mezőgazdasági termelés modern formáinak túlzott alkalmazása már veszélybe sodorta az indiai Pandzsáb állam és Nyugat-Ausztrália vízellátását - emlékeztetett Károly herceg.

Az élelmiszerbiztonság - magyarázta az interjúban - még az élelmiszertermelésnél is fontosabb. És ha az emberek azt hiszik, hogy az ügyes génmódosítások sorozata segít, akkor "rám ne számítsanak, mert ez minden idők legsúlyosabb környezeti katasztrófájára fog vezetni" - hangoztatta Károly herceg.

Nagy-Britanniában heves vita folyik a genetikailag módosított növények termesztéséről. Az ellenzők szerint az ilyen növények árthatnak fogyasztóiknak, a pártolók szerint viszont ezzel a módszerrel növelni lehet a termést, csökkenteni lehet az árakat, meg lehet szüntetni az éhínségeket.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Pete Carr

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében