fbpx
lány fogyókúra kapszulák

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Karácsony után faljuk a fogyókúrás kapszulákat

Lázasan szabadulnánk az ünnepeket alatt felszedett kilóktól, ezért januártól faljuk a fogyókúrás készítményeket: az ünnepi szezon után mintegy harmadával többet vásárolnak belőle a magyarok – derült ki a Nielsen felméréséből.

Az ünnepeket alatti folyamatos vendégeskedés, evés és kevés mozgás nem marad nyomok nélkül, amitől sokan fogyókúrás szerekkel, leginkább a súlykontrollt elősegítő kapszulák segítségével igyekeznek megszabadulni. A fogyókúrás termékekre januárban „harapunk rá”, fogyasztásuk jellemzően áprilisban és májusban csúcsosodik.

Értékbeli eladásuk több mint felét a kapszulák teszik ki – derül ki a Nielsen modern kereskedelmi láncok szkennelt adatait regisztráló adatbázisából. Szorosan a nyomukban járnak, ám némileg mégis vesztettek részesedésükből a porok, köznyelven shake-alapok (kb. 40%). A tabletták, folyadékok, pezsgőtabletták vagy éppen rágótabletták piaci részesedése jóval karcsúbb, alig 6 százalék.

Éves szinten 2018 decembere és 2019 novembere között az értékbeli forgalom közel harmadával nőtt az előző év azonos időszakához képest: a tavaly karácsony előtti 12 hónapban 1,8 milliárd forint értékben vásároltunk a kategóriából.

A Nielsen adataiból az is kiderül, hogy ezeket a szereket egyre inkább a drogériákban szerezzük be, ma már az értékesítések több mint kilenctizede itt történik.

Ami a kiszerelést illeti, a nagyobb csomagok felé húz a piac: az értékesített kapszulák több mint fele 50+ darabos, a shake-alapoknál pedig az 500 grammnál nagyobb kiszerelés tarol.

Nem bízzuk akárkire a súlykontrollt: a gyártókba vetett hit megingathatatlan, az összértékesítés 90+ százaléka márkás súlykontroll termék. A sajátmárkás „fogyis” készítmények részesedése stagnál.

Nem ez a megoldás

Már többször foglalkoztunk vele, hogy az adatok szerint a túlsúly és az elhízás gyakoriságát tekintve a legrosszabb állapotban vagyunk Európában, és a világon is a 4-ikek vagyunk e tekintetben. A felnőtt lakosság közel kétharmada túlsúlyos, és európai adatok szerint a testmozgás terén is sereghajtók vagyunk.

A Nielsen egyik globális kutatása szerint ennek ellenére a magyarok csupán fele érzi úgy, hogy gondja lenne a testsúlyával – teszi hozzá Dászkál Fruzsina, a Nielsen piackutatási tanácsadója. „A januári súlyvesztést illető felbuzdulás láthatóan megjelenik a szkennelt kiskereskedelmi adatokban, amit a következő hónapokban a közelítő nyár is pörget”.

Egy OECD-felmérés szerint a fogyás érdekében az étrend tudatos átalakítására voksol a magyarok 81 százaléka. A fogyókúrás készítmények, úgymint shake-ek, tabletták, porok minden 10. magyar szerint jelentenek reális súlykontrollopciót – mutat ár a Nielsen közleményében. Az is kiderült ugyanakkor, hogy bár hiszünk benne, a tudatos egészséges étrend betartása sem megy nekünk olyan könnyen: tavaly nyilvánosságra hozott adatok szerint a magyarok 30 százaléka eszik csak naponta zöldséget, ami szintén a legrosszabb arány az egész Unióban.

Hogyan fogyjunk hatékonyan?

Megkérdeztük Antal Emesét, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetőjét, mi a sikeres évelei fogyókúra titka.

1. A kalóriabevitel csökkentése és a fizikai aktivitás növelése együtt a leghatékonyabb.

2. A fogyáshoz elhatározás, akarat és erőfeszítés kell.

3. A jó diéta sosem drasztikus, az egészséges fogyás a heti körülbelül 0,5-1 kilogramm.

4. Ha az ünnepek alatt felszaladt 1-2 kiló, akkor fogjuk vissza kicsit magunkat: csökkentsük az adagok méretét, iktassunk be 1-2 gyümölcs- és zöldségnapot, de semmiképp se koplaljunk több napon keresztül.

5. Válasszuk az alacsony zsírtartalmú élelmiszereket! Kerüljük a zsíros húsfélék, kolbászok, szalonnák, zsíros tej, zsíros sajtok, tejszín, 20% zsírtartalmú tejföl fogyasztását, a bő olajban sütött, rántott húsokat, burgonyát, a magas zsírtartamú péksüteményeket és édességeket.

6. Csökkentsük a cukorbevitelt, ide tartoznak a cukrozott üdítőitalok, szörpök, gyümölcslevek is.

7. Napi 5-ször étkezzünk.

8. Mozogjunk többet! Nagy túlsúly esetén napi fél óra séta, biciklizés is megfelelő, és ne feledjük: a házimunka, a kertészkedés is mozgás!

Kép: freepik.com

FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás