fbpx

| Tudatos Vásárló

Kapcsolat lehet a takarítás és a gyerekkori elhízás között

A leggyakrabban használt háztartási tisztítószerek hozzájárulnak a gyerekkori elhízáshoz, ugyanis változást idéznek elő bélflórájukban – állapították meg kanadai szakemberek. A környezetbarát mosó-, és tisztítószerek esetében nem találtak ilyen veszélyt.

Kanadai kutatók 757 csecsemő bélflóráját vizsgálták 3-4 hónapos korukban, majd súlyukat 1 és 3 éves korukban. Figyelembe vették azt is, hogy otthonukban milyen fertőtlenítő szert, mosószert vagy környezetbarát terméket használnak.

A kutatók a csecsemők székletében lévő mikrobákat tanulmányozták, az adatokat a Kanadai Gyermekegészségügyi Szervezettől (Canadian Healthy Infant Longitudinal Development – CHILD) kapták, a testtömeg-index (BMI) pontszámokhoz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) növekedési görbéit használták. Az eredményt 2018-ban publikálták.

Azoknál a 3-4 hónapos csecsemőknél, akiknek megváltozott a bélflórája, megállapították, hogy otthon gyakrabban használják az olyan általános háztartási tisztítószereket, amelyek például különböző felületek tisztítására valók. A kutatók alacsonyabb szintű Haemophilus– és Clostridium-baktériumokat, viszont magasabb Lachnospiraceae-baktérium jelenlétet mutattak ki ezekben az esetekben.

Azt is megállapították, hogy minél gyakrabban takarítanak a szülők otthon fertőtlenítőszerekkel, annál nagyobb számban vannak jelen a Lachnospiraceae-baktériumok. Ez az összefüggés azonban nem áll fenn a környezetbarát mosó-, és tisztítószerek használata esetében. Egyes tanulmányok hasonló változásokat mutattak ki sertések bélflórájában, amikor aeroszolos fertőtlenítőszereket használtak a környezetükben.

„Megállapítottuk, hogy azok a 3-4 hónapos csecsemők, akik olyan háztartásokban élnek, ahol legalább hetente használják a fertőtlenítőszereket, kétszer olyan valószínűséggel rendelkeznek magas Lachnospiraceae-szinttel. 3 éves korukban pedig ugyanezeknek a gyerekeknek magasabb a testtömegindexük azoknál a társaiknál, akik otthonában nem használtak ilyen tisztítószereket” – mondta Anita Kozyrskyj, az Albertai Egyetem gyermekgyógyász professzora, a SyMBIOTA-projekt vizsgálatvezetője. Ez a kutatás azt vizsgálja, milyen hatással van az egészségre a csecsemő bélflórájának változása.

A Lachnospiraceae természetes összetevője a bélflóránknak, állatkísérletekből azonban tudjuk, hogy a Lachnospiraceae-szint magasabb testzsírt és inzulinrezisztenciát okozhat – magyarázta Kozyrskyj.

A környezetbarát tisztítószereket használó háztartásokban élő csecsemők más bélflórával rendelkeznek, és kisebb annak a valószínűsége is, hogy totyogós korukban túlsúlyosak legyenek.

„Azoknál a csecsemőknél, akik környezetbarát tisztítószereket használó otthonokban nőttek fel, az Enterobacteriaceae-mikroba jóval alacsonyabb szintjét mutatták ki. Ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ezeknek a mikrobiomoknak a megváltozása okozná az elhízás alacsonyabb valószínűségét” – állapította meg a professzor.

A kutatónő azt is hozzátette, hogy azok az édesanyák, akik környezetbarát termékeket használnak, a legtöbbször egészségesebb életmódot és étkezési szokásokat is követnek, ezért is lehet, hogy gyermekeik bélflórája és a súlyuk a normál tartományban mozog.

Az antibakteriális tisztítószerek képesek megváltoztatni a környezet mikrobiomját és növelik a túlsúly kockázatának kialakulását” – írják a szerzők. „Tanulmányunk új információkat szolgáltat arról, hogy ezek a termékek hatással vannak a csecsemők bélflórájának összetételére és a túlsúlyosság megjelenésére.”

A tanulmány megállapításait más kutatók is érdekesnek találják.

„Biológiai valószínűség áll fenn azzal kapcsolatban, hogy a fertőtlenítőszerek csecsemőkori használata növelheti a gyermekkori elhízás kockázatát a Lachnospiraceae-családon belüli baktériumok megváltozása révén” – írja Dr. Noel Mueller és Moira Differding epidemiológus, a Johns Hopkins Egyetem kutatója.

További vizsgálatokat sürgetnek annak érdekében, „hogy feltárják annak a lehetőségnek a részleteit, miszerint a háztartási tisztítószerek használata hozzájárulhat az elhízás összetett okaihoz, mégpedig mikrobiális mechanizmusok révén.” Olyan tanulmányokra is szükség lenne, amelyek a tisztítószereket tényleges összetevőik szerint osztályozzák. „Ennek hiánya miatt a mi kutatásunk sem tekinthető befejezettnek.”


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás