fbpx

| Kovács Gyula

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kalandozás a Körös-Maros vidékén

Gyalog, csónakon vagy kerékpárral; tavasszal, nyáron vagy ősszel – a Tiszántúlnak ez a része felejthetetlen élményeket kínál a ritka természeti értékekre, csendre és magától értetődő vendégszeretetre vágyó felfedező hajlamú turistának.

A Körös-Maros Nemzeti Park a Tiszántúl déli részének természeti értékeit öleli fel. Központi elemei a Körösök a Hortobágy-Berettyóval, illetve a Maros. Az élővizek a Tiszába futnak, körülöttük számtalan holtág alakult ki; illetve a folyóktól közelebb-távolabb nyújtózó puszták világa. Az ötvenezer hektáros területen a nagy folyószabályozások előtti állapotokra emlékeztető zugokat és a szabályozások után, de a megamonokultúrás dúlás előtti tájhasználatnak köszönhetően fennmaradt értékeket őrzik és mutatják be. A hosszan elnyúló védett árterek és a pusztai jelleget őrző területek nem egy halmazban találhatók, de az egész park egyetlen hosszabb nyaralás alatt is végigrohanható. Persze nem feltétlenül ez a cél, ezért az alábbiakban egy szűkebb, de több látnivalótípust érintő szeletet mutatunk be ízelítőül. A tervezgetéshez érdemes beszerezni a Paulus Kiadó térképét, amely egy autósatlasszal együtt mindenre elég. A kedvcsináló kiadványok között aligha akad szebb dr. Kalotás Zsolt munkájánál.

 

Mostan puszta

A park egyik legértékesebb és a látogatók fogadására teljesen felkészült területe a Dévaványai-Ecsegi puszták, s a két település között félúton találjuk a Réhelyi Látogatóközpontot. Ez egy valamikori majorság helyén épült bemutatóhely, egyben szállás és takaros, működő gazdaság is. A központot övező terület két nagy egységre osztható: az egyik a Hortobágy-Berettyó szabályozatlan, gyönyörűen kanyargó vonalát Túrkevéig követő ártér, a másik a látogatóközponttól főként keletre elterülő, időszakos vízborításokkal, szikesekkel tarkított puszta. A látogatóközpontban térképet kapunk, amely összesen öt kerékpártúra-javaslatot kínál a látnivalók részletes felsorolásával. Ottjártunkkor a felázott utakon csak gyalog lehetett közlekedni, ami a 15-48 km-es körökből csak egy-egy szakasz megtekintését engedte.

A páratlanul gazdag madárvilág és a teljes félgömböt háztetők nélkül rajzoló égbolt már az első másfél órás gyaloglás után lenyűgözött. A szállás környékén kisebb múzeum, őshonos háziállatokat bemutató telep, rackasimogató és tornyos madárvárta kapott helyet, a közvetlen szomszédságban pedig nagy vízibivalycsorda legelészik. Pár száz méterre egy elkerített helyen két túzokkakas gondoskodik arról, hogy közvetlen közelről láthassuk a nemzeti park címerállatát. A pulyka nagyságúra növő szárnyas Európa legnagyobb madara, a csöppet sem félős kakasok figyelmeztető sziszegése is tiszteletet parancsoló.

Az ecsegi pusztákon hamar megtaláljuk azt a városnyi körbekerített részt, amely a vadon élő állomány egyik legértékesebb hazai dürgő- és fészkelőhelye. A könyvekből is megismerhető adatok helyett hadd térjek ki a puszta egy számomra eddig ismeretlen értékére. Az út mellett, erdőben, vízparton, áruházban az egyik szemünk mindig a gyereken van, hogy ne okozzon és ne szenvedjen kárt. Na, itt elég ráadni egy piros pólót, és akár a fényképezőgép teleobjektívjével is figyelhetjük, merre bóklászik. A túra során a legnagyobb veszélyt a felázott úton a szandálra rakódó, puha, meleg pocsolyasár jelentette. (A megoldás a szandál lerúgása.)

A Réhelyi Látogatóközpontban a sátorhely 1000 Ft/fő/éj, a szoba 1800, a sátorhelyhez viszont a közös zuhanyzó és teakonyha mellett saját levelibéka is jár. (A szobák felszereltek.) Tömegre nem kell számítani. Étkezés Dévaványáról rendelhető, de gáztűzhely és bogrács is akad. A kerékpárkölcsönzés 1600 Ft/nap és megéri. Érdemes kiemelni az itteni természetvédelmi tábort is, mert nagyon változatos, gazdag programsorozattal várják az ideérkező gyerekeket. A vendéglátást nyugodtan mondhatjuk példaértékűnek.

 

Evezzünk tovább

 

Vidrakeserűfű

A többnapos pusztai kirándulás nem mindig és nem mindenkinek lebilincselő. Dévaványa alatt viszont ott a csodaszép Körös. Melyik is? A Szanazugtól Feketén-Fehéren egyesült, azaz Kettős-Körös harminchét kilométeren át folytatja közös útját, majd Köröstarcsa fölött fogadja a folyócsalád Sebes-Körös nevű harmadik tagját. Innen a Hármas-Körös majd száz kilométeren át tekereg, egész a Tiszáig. Ebből a százból a felső nyolcvan védett hullámtér. A távokból látszik, hogy akár egy egész nyaralást kitöltő vízitúrában is gondolkozhatunk, persze mindez szintén az időjárás és a család tűrőképességének függvénye. A tiszavirág, a kérész azért a Körös egyik legvonzóbb látványossága, mert itt kedvező magas, agyagos partot talál. Ez viszont a kenus szempontjából azt jelenti, hogy igen kevés helyen tud kikötni és tudja megmozgatni elgémberedett tagjait. A meder hirtelen mélyül és iszapos-agyagos, így egy gyors fürdőzésre is kevés lehetőség nyílik (ez másfelől azt jelenti, hogy akár ősszel is indulhatunk). Sodrás alig van, tehát evezni kell. Cserébe gyönyörű a folyó, motorcsónakos alig akad, és ők is előzékenyek.

Mi a Köröstarcsa–Szarvas közötti 57 km-es távot céloztuk meg. Érdemes kora délután indulni, mert így mintegy két óra kényelmes evezés után befuthatunk egy balról nyíló, lombkupolával borított vízi sikátorba. Ennek végén apró kikötőt találunk, mellette gáttal, amelynek a másik oldalán egy holtág indul, partján a Félhalmi Halásztanyák egyik fele. Fantasztikus, eldugott igazi halásztanya, amelyet a helyi horgászegyesület tagjai építettek, és szinte hazajárnak oda. Rejtély, miként, mert eső után csak traktor birkózik meg az agyagos utakkal. Van büfé, zuhany, bogrács fával és egy nagyon kedves háziasszony. A szoba 1000, a sátorhely 300 (!) forint.

Mi itt egy horgászversenybe (elképesztő vadpontyokkal), gyerek horgásztáborba és kétnapos viharba futottunk bele. Utunk következő szakasza Gyomáig tart. A cirka háromórás evezést sűrű ligeterdő, kiskócsagok, jégmadarak kísérik. Az itteni motoros vízi járművek meghökkentően festenek. Kisszobányi, motorral felszerelt altestre mindent kitöltő kockát építenek, a tetején kideríthetetlen rendeltetésű, pár centis szinteltolással. A holmi egyáltalán nem áramvonalas, de a motor felőli vége ponyvás terasszá nyitható, belül pedig komplett lakást találunk pár négyzetméteren. Zuhanyozni a gyomai szabad strandon is tudunk, és a településen feltölthetjük a készleteinket. (Sátorhely 300 Ft/fő.) Ha a helyiek tanácsait megfogadva horgászunk ezen a parton, az biztos halvacsorát ígér. A helyiek jönnek-mennek, szívesen beszélgetnek. Annyira nyugalmas és kedves volt ez a kis partszakasz, hogy a gyoma–szarvasi szakaszt becseréltük egy közös keszegsütésre, tűz körüli beszélgetésre. Hajónkat az endrődi Mokasszin kölcsönzőtől napi kétezerért béreltük; a szállítás 100 Ft/km. Érdemes előre lefoglalni a hajót.

 

Szarvas hiba?

A továbbiakat azoknak ajánljuk, akik nem sok táborhelyes, nomád pihenést terveznek, hanem a térség természeti értékeit inkább rövid csillagtúrákkal szeretnék felfedezni. Tábort verhetünk egy csöndes holtág partján az endrődi Pájer kempingben, amely faházakkal és sátorhellyel, gyerekbarát stranddal, sportolási lehetőségekkel, a szomszédban lovas tanyával és barátságos árakkal várja a vendégeket. Innen autóval hamar eljutunk a legtöbb helyre és más városok medencés strandjaihoz, termálfürdőibe, múzeumaiba. Bázisunkat a központi fekvésű Szarvason kézenfekvő kiépíteni. Ez egy szerény, csodaszép város. Hatalmas holtág patkója mellett fekszik, az élővízhez is közel. A holtágat hagyományos csónakokkal vagy akár sétahajóval is felfedezhetjük. Szállást bőven találunk. Itt van a nemzeti park igazgatósága is, ahol a napi túrákhoz a brosúrák, bemutatófilmek, előadások anyagából meríthetünk ötletet. Kapcsolódik a központhoz egy park is, az Annaliget; de én inkább a meseszép Szarvasi Arborétumot ajánlom. A hatalmas területen ligetes-tisztásos növénykertet találunk óriásfákkal és manósarkokkal, ahol nincs értelme a kijelölt ösvényen maradni. Az élményt szabadon bóklászó őzek teszik végképp feledhetetlenné.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás