fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A kakaófoltot a Vanish sem hozza ki

A televíziós reklámok állításaival ellentétben a Vanish klórmentes fehérítők sem alkalmazhatóak az összes színes ruhára és a kakaófolt eltüntetésére sem alkalmasak – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata.

A Reckitt Benckiser (RB) Kft. 2006-ban és 2007-ben televízió reklámokban hirdette Vanish folteltávolító, Vanish White folteltávolító és fehérítő valamint Vanish Oxi Action Chrystal White termékeit. Ezekben a reklámokban a hirdető azt állította, hogy termékei nem roncsolják a ruhákat, használatuk biztonságosabb, mint a klór tartalmú fehérítőké és színes ruhákon is használhatóak. A hirdetésekben elhangzott, hogy a Vanish termékek hatékonyabbak más folteltávolító szereknél, mert eltüntetik például a csokoládét, a paradicsomszószt és a kakaófoltot a ruhákról. A GVH vizsgálata azért indult, hogy kiderüljön: igazak-e a reklámokban szereplő állítások.

A külső szakértő bevonásával lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy a klórmentes fehérítők ugyan kétségkívül kíméletesebbek a ruhákhoz, mint a klór alapú termékek, ám a ruhák a klórmentes termékek használata esetén is károsodhatnak. A GVH szerint ennek ellenére nem tartotta megtévesztőnek a Vanish kíméletességét hangsúlyozó reklámokat, mivel véleménye szerint a fogyasztók tisztában vannak azzal, hogy a fehérítők használata bizonyos mértékű károsodást okoz a ruhákon. Ezért a reklámfilmek csupán azt az üzenetet rejtik magukban, hogy a klórmentes fehérítők kismértékben és a klóros termékeknél kevésbé károsítják a ruhát, ami viszont nem tekinthető valótlannak.

A hirdetések azt is állították, hogy a Vanish termékek biztonságosabbak és sokrétűbbek a klóros fehérítőknél. E kijelentéssel kapcsolatban a GVH által felkért szakértő megállapította, hogy egyrészt vannak olyan ruhák, amelyeken csak a klórmentes fehérítők alkalmazhatók; másrészt nincsenek olyan ruhák, amelyeken a klóros fehérítők alkalmazhatók, de a klórmentesek (köztük a Vanish termékek) nem. Ennek alapján tehát ez a reklámüzenet sem tekinthető valótlannak.

A reklámokból az is kiderült, hogy a Vanish termékek színes ruhákon is alkalmazhatóak. A felkért szakértő szerint a klórmentes fehérítők a színes ruhák többségén alkalmazhatóak ugyan, de nem minden színes ruhán – ennek alapján a GVH hamisnak ítélte a reklám üzenetét. A termékek címkéjén található tájékoztatóból ugyan kiderül, mikor lehet és mikor nem lehet használni a Vanish termékeket, ám ettől nem lesz jogszerű a reklám. A hirdetés által felkeltett fogyasztói igényt azonban nem feltétlenül oltja ki a vásárlásban való végső döntést megelőzően kapott valós tájékoztatás. Ráadásul a reklámfilmekben nem volt semmi akadálya annak, hogy azokban elhangozzék valamilyen megszorító jelző a használhatóság tekintetében. Például, hogy a színes ruhák többségén használható.

A Vanish Oxi nevű termék reklámja azt tartalmazta, hogy a termék el tudja távolítani a csokoládé-, paradicsomszósz- és kakaófoltot. Az állítást azonban a kakaófolt esetében a szakértő véleménye nem támasztotta alá, így ez az állítás ugyancsak alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

Mivel a színes ruhákon való korlátlan alkalmazhatóság és a kakaófolt eltávolíthatósága kapcsán az RB Kft. megtévesztette a fogyasztókat, a GVH 15 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra. A bírság összegének megállapításakor a versenyhatóság figyelembe vette, hogy a megtévesztő hirdetéseket egy jelentős és egyre növekvő részesedésű vállalkozás tette közzé, amelyet az elmúlt öt évben már többször marasztalt el a mostanihoz hasonló ügyekben. Súlyosbító körülménynek bizonyult az is, hogy a megtévesztő hirdetések hosszú ideig voltak láthatóak és széles fogyasztói körhöz jutottak el. Enyhítő körülményként azt vette számításban a GVH, hogy a Vanish a színes ruhák többségén alkalmazható, továbbá hogy a fogyasztó a vásárlás előtt a termék csomagolásáról megfelelő információkat kaphat annak használhatóságáról.

A bírság kiszabásán túl a GVH eltiltotta a vállalkozást a jogsértő kijelentések további alkalmazásától. Ennek az elvárásnak az RB Kft. úgy is eleget tehet, ha reklámjaiban a színes ruhákra vonatkozó állításait kiegészíti valamilyen, a használhatóság korlátozottságára utaló kifejezéssel, illetve a jövőben a képernyőn nem jeleníti meg a kakaófoltot sem.

 

Kép [cc] Miss Loisy

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás