fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Július 1-től olcsóbban mobilozhatunk külföldről

Július elsejétől olcsóbb a külföldi mobilhívás és az SMS az unió tagországain belül. A sokkoló mobilinternet számlákat is elfelejthetjük, ugyanis a szolgáltatóknak kötelező alkalmazniuk a felső adatkorlátot. 

Július elsejétől az Európai Unió területén (valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben) barangolva több mint 22%-kal csökken a hívásfogadás, 11%-kal a hívásindítás és közel 3%-kal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára. A szolgáltatóknak jövő csütörtöktől minden, az EU területén barangoló ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a számlasokktól megvédő értékhatárokat.

Az EU roamingrendelete alapján – a június 1-jén az EU hivatalos lapjában megjelent 275,53 Ft/Euró árfolyammal számolva – az uniós országokban a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken július elsejével. Az SMS-küldés ára a mostani 38,94 forint helyett bruttó 37,88 forint lesz A tarifákat a szolgáltatók határozzák meg, de az árak nem haladhatják meg a maximális értéket.

A hívásindítás elszámolása 2009. július elsejétől az első 30 másodperc után, a hívásfogadásé pedig az első másodperctől kezdve másodperc alapú.

A szolgáltatók aktuális akcióiról, és az árakról a www.tantusz.nhh.hu oldalon tájékozódhatsz.

Március óta az úgynevezett számlasokk elkerülése érdekében a mobilszolgáltatóknak az EU területén mobilinternet-roamingot használó ügyfeleik számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt (limit értéket), amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla.

A limit beállítása július elsejéig csak a fogyasztó kérésére került aktiválásra – július 1-jétől azonban kötelező, vagyis a limitet minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket.

A rendelet szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót (a júliustól érvényes árfolyamon a bruttó 17,220 forintot).

 

Fokozottan kell figyelni belföldön is a határ közelében

A szándékolatlan roaming akkor fordulhat elő, ha mobiltelefonálás vagy mobilinternetezés közben belföldön, a határok közelében a szomszédos ország szolgáltatójának hálózatára vált át a készülékünk.

A szándékolatlan roamingra azért is fontos odafigyelni, mert az utóbbi időben egyre népszerűbb mobilinternet-szolgáltatás igénybe vételekor is előfordulhat – és ebben az esetben különösen magas számlával járhat. A mobilinternet térnyerése miatt az NHH honlapján elérhető szándékolatlan roaming térképen első ízben külön is feltüntette azokat a helyeket, ahol fokozott az esélye annak, hogy a jelenség a 3G/UMTS hálózatokon is előfordul.

A szándékolatlan roaming elleni leghatékonyabb védekezés, ha a felhasználó a határok közelében a készülékét kézi hálózatválasztásra állítja. A szolgáltatók, amikor az ügyfél telefonja egy külföldi szolgáltató hálózatára vált – vagyis normál esetben a határ átlépésekor – kötelesek a külföldi roamingtarifákról SMS-ben értesítést küldeni.

A fogyasztóknak érdemes szem előtt tartaniuk, hogy a mobiltelefon-előfizetéshez alapbeállításként nyújtott, úgynevezett start-csomagok használatával a mobilinternetezés sokkal többe is kerülhet, mint egy megfelelően megválasztott mobilinternet-csomag előfizetésével.

Forrás: NHH

Kép [cc] edyourdon

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás