• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Jön az EU-s állatjóléti termékcímke

2010.01.07. /
Az EU új termékcímkét vezetne be, amelynek segítségével a fogyasztók vásárláskor állatjóléti szempont alapján is dönthetnének egy-egy termék mellett vagy ellen.

2009 őszén az Európai Bizottság megvitatta az állatok kíméletével kapcsolatos jelölés több változatát összefoglaló jelentést. A jelölés célja, hogy az európai fogyasztónak lehetőséget kapjanak arra, hogy azonosíthassák és kiválaszthassák az állatbarát körülmények között előállított termékeket. Most elsősorban a legkönnyebben megvalósítható javaslatokat tekintik át.

A jelölésnek összhangban kell lenie az élelmiszerelőállításra tenyésztett állatok uniós jóléti minimum előírásaival. Sokan azt remélik a jelölés bevezetésétől, hogy a gazdálkodókat az állatok kíméletére ösztönzi majd.

Egyes tagállamokban létezik nemzeti kezdeményezés is, Franciaor-szágban a „Piros címke", az Egyesült Király-ságban a „Szabadság címke" elnevezéssel. Nem lehet még előre látni, hogy ezeket a rendszereket hogyan harmonizálják majd az uniós tervezetekkel.

Másik cél az ENRC (European Network of Reference Centres for the Protection and Welfare of Animals - Állatkíméleti és Állatvédelmi Referenciaközpontok Hálózata) rendszer kialakítása. A hálózat a jelenlegi források hiányosságát pótolná, lehetővé tenné, hogy a már meglevő forrásokat és legjobb gyakorlati megoldásokat megosszák az Unió szintjén.

 

Forrás: MEBIH 2009 novemberi hírlevél

Kép [cc] Tony law

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében