fbpx

| Huzián Zsófia

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Jófej cég: Pelenkavarró műhely

A környezettudatos kisgyerekes szülők körében ismerős a Monapel név.  Jelenleg ez az egyetlen, hazai tulajdonban lévő cég által gyártott mosható pelenkamárka. A családi vállalkozás vezetőjével, Babó Krisztával beszélgettünk a vállalkozás ötletéről és működéséről.

Mikor és hogyan indult a vállalkozás (Sling Time Bt.), és mi volt a motivációtok, hogy létrehozzátok?

Miután 1995-ben megszületett a legidősebb fiunk, kiütést kapott a pelenkától, így egy idősebb doktornő tanácsára áttértünk a textilpelenkára. Először tetrával próbálkoztunk, de a nehéz használat miatt elkezdtem gondolkodni, hogyan lehetne megkönnyíteni, és praktikusabbá tenni a pelenkázást. Megnéztem az eldobható pelenka felépítését, majd annak mintájára kiszabtam és megvarrtam az első textilpelenkánkat. Ezen még gumibugyi volt kívül, ami a vízzáró réteget biztosította.

A baba-mama találkozókon és az ismerősök között egyre többen kérdezgették, honnan van, nézték, milyen könnyen kezelhető, és eleinte ajándékba több mosható pelust varrtam. Majd, miután egyre nagyobb lett az igény, céget alapítottunk, és megszületett a Monapel márka.

 

Olvasd el a mosható, eldobható és lebomló pelenkákról szóló cikkeinket is.

Jelenleg hányan dolgoznak nálatok?

Összesen hat embert alkalmazunk, az üzemben egy szabász és három varrónő dolgozik, ketten pedig otthonról bedolgoznak. Az alkalmazottak nagycsaládos, 3-4 gyerekes édesanyák. Napi nyolc és hatórás műszak is van, rugalmas munkaidő beosztásban.

 

Miért pont nagycsaládos anyákat választottatok munkaerőnek?

Az első varrónő, aki hozzánk került, nagycsaládos volt, aztán pedig figyelni kezdtünk rá, hogy a felvételnél tartsuk magunkat ehhez a továbbiakban is. Mivel mi is három gyermeket nevelünk, át tudjuk érezni a családos anyukák mindennapi gondjait, ami manapság ritkaságszámba megy egy cégnél. A legtöbb munkahelyen, mielőtt felvesznek, azt is megkérdezik, van-e gyereked.

 

Hol működik az üzem?

Vidéken van, Dorog mellett. A környéken több gyár megszűnt az utóbbi időben, ezért is fontos a nálunk dolgozóknak ez a munka.

 

Honnan szerzitek be az alapanyagokat, és azok mennyire készülnek környezetbarát módon? Használtok például biopamutot a pelenkákhoz?

A vízzáró külső réteg kivételével minden felhasznált anyagot Magyarországról szerzünk be. A külsők alapanyaga, valamint a cérna és a tépőzár ökotex minősítésű. A pamut anyagoknál a fonal ökotex minősítésű, de az ebből készülő anyag már nem, ahhoz külön kellene a szövödének fizetnie, ez megérződne a pelenkaárakon is.

A termékekre se vettük meg az ökotex minősítést, ezért csak azt tüntettük fel a külsőknél, hogy az alapanyag ökotex minősítésű. Van saját gyártású, eldobható viszkóz betétünk is, ami szintén mosható néhány használatig.

 

Egyébként mennyire figyeltek a környezetvédelemre, például csomagolás terén?

A legfontosabb, hogy a pelenkákat nem csomagoljuk egyesével, persze, ez az üzlettel való megegyezéstől függ. Van, akit meg kell győzni, hogy nincs értelme külön becsomagolni őket, mert a polcra ki lehet pakolni a gyerekruhák mellé.

 

Kaptok visszajelzést a szülőktől a termékről?

Igen, rendszeresen kapunk, személyesen, a forgalmazókon keresztül és interneten – fórumokon, weblapunkon – keresztül is. A véleményekből kiderül, hogy szeretik, hogy magyar gyártótól vásárolhatnak, fontos, hogy a belföldi értékesítés miatt – internetes rendelés esetén – rövid a kiszállítási idő, és ha szükséges, könnyen elintézhető a termék cseréje. Tanácsadással is foglalkozunk, ami a visszajelzések alapján szintén hasznos.

 

Csak itthon kaphatók a Monapel pelenkák?

Itthon és külföldön is értékesítünk, de lehetőség van internetes rendelésre is. Külföldön jelen vagyunk Olaszországban, Romániában és Lengyelországban is.

 

Változott a kezdetek óta a piac, illetve a vásárlókörötök?

Eleinte nem ismerték a mosható pelenkát, ma már viszont egyre ismertebbé, sőt divatossá vált a használata. Nagy a konkurencia, de Magyarországon több forgalmazó árulja más márkák mellett a Monapelt is.

 

Felmerült már – az eldobható pelenkák példáján – a születéskori kezdőcsomag ötlete?

Igen, csak sajnos míg egy darab eldobható pelenka fillérekben számítható a gyártónak, addig egy mosható sokkal többe kerül. Ehhez nagyobb összefogásra és kormányzati – de legalábbis önkormányzati – támogatásra lenne szükség.

Olaszországban például elterjedt, hogy a települési önkormányzatok támogatják a mosható nadrágpelenka használatát, míg itthon erre csak elvétve lehet egy-két példát találni. Alapítványokat viszont támogatunk, legutóbb egy doktornő kezdeményezésére adományoztunk mosható pelenkát egy kis településnek.

 

Szerinted mitől jófej ez a cég?

A vásárlóknak fontos, hogy a cég elérhető, emberközeli és hiteles legyen. Valamint, hogy figyeljenek a visszajelzésekre. Mi kiemelten figyelünk arra, hogy elérhetőek legyünk. Ez nagy előny a külföldi, vagy a multi cégekkel szemben. A mosható pelenkák használatával kapcsolatosan sok kérdése van az anyukáknak. Mi mindig válaszolunk, segítünk – ráadásul saját tapasztalat alapján, mivel mindhárom fiamat így pelenkáztam. Így valóban elmondhatom, hogy ez milyen jó dolog. A visszajelzéseket figyelembe vesszük a termékek fejlesztésénél.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás