fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Jó minőségűek a szabadvízi strandjaink

A hazai szabadvízi fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott az Európai Unió értékelési rendszere alapján, amely az elmúlt négy év adatait összegzi. A listában a Dunához kapcsolódó strandok is szerepelnek, de ezeken a helyeken a levonuló rendkívüli árhullám miatt most tilos fürdőzni! 

A szabadvízi strandok uniós irányelvek alapján készülő minősítését négy év bakteriológiai vizsgálat eredményei alapján állítják össze, a vízminőség változásai és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatok alapján. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely. A lista az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján található meg.

Egy strandot általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, esetleg habzása. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak.

A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ott nem ellenőrzik víz minőségét, a fürdőzés higiénés feltételei nem adottak. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés (pl. bányatavakon). A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes. Felhevült testtel ne ugorjunk vízbe, a gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül!

A rendkívüli dunai árhullám miatt a Duna főágán és a hozzá kapcsolódó mellékágakon és holtágakon jelenleg mindenütt tilos a fürdőzés. Az árhullám visszaduzzasztó hatása miatt ugyanis most ezeken a helyeken is jelentkezhet vízminőségi probléma. Így bár szerepelnek az uniós minősítési listában (az elmúlt négy év adatai alapján akár „kiváló” minősítéssel) egyes a Dunához kapcsolódó fürdőhelyek, ezeken a strandokon jelenleg tilos a vízbe menni. A Fadd-Dombori holtág esetében is tilalom van érvényben annak ellenére, hogy vízfelület nincs közvetlen kapcsolatban a Dunával, ennek az erőteljes hínárosodás és algásodás az oka.

Forrás: ÁNTSZ

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás