• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Jelentősen nőtt az egészséges ételeket kínáló iskolai büfék száma

2009.01.20. /
Konyhai eszközöket és kisgépeket vásároltak, valamint "egészségnapokat", "egészségheteket" szerveznek azok az iskolák, amelyek az Egészséges Településekért Alapítvány, valamint a Generali a Biztonságért Alapítvány meghívásos pályázatán kaptak 2 millió forintos támogatást, hogy egészségesebben táplálkozzanak az ott tanuló diákok.

A felhívásra első körben 43 intézmény nyújtotta be szándéknyilatkozatát, amelyek közül végül 9 kilenc hátrányos helyzetű településen működő iskola kapott támogatást. A bíráló bizottság döntésekor figyelembe vette az intézményekben folyó egészségnevelési munkát, valamint a szülők aktív bevonását - tájékoztatta az MTI-t Kardos Anna, az alapítvány vezetője.

Az iskolák a friss, cukormentes gyümölcslevek elkészítéséhez gyümölcscentrifugát, a friss tejtermékekhez turmixgépet, a meleg szendvicsekhez mikrohullámú sütőt igényeltek. Az üvegajtós hűtőt ugyancsak több tanintézmény preferálta,hiszen így a gyerekek csokoládé helyett könnyebben elcsábulnak tejtermékekre, gyümölcsre, gyümölcslére. Egyre népszerűbbek az ital- ásványvíz- és gyümölcsautomaták is - néhány iskola ezekre is pályázott.

Több helyen iskolai védőnőket, iskolaorvosokat is aktívan bevonnak egy-egy, e témával foglalkozó előadásba. Volt olyan intézmény, ahol az egészségesebb élelmiszereket kínáló büfé népszerűsítését segítő plakátok kihelyezésére is gondoltak.

A büfék szokásos csokidömpingjét sokan pirított magvakkal, szárított és friss gyümölcsökkel igyekeznek ellensúlyozni. Van, ahol az iskolaújságban könnyen elkészíthető recepteket közölnek.

Az egyik iskola olyan "egészséghét" szervezését tervezi, amikor a gyerekek ingyen reggelit kapnak, csakis egészséges alapanyagokból. "Nagy öröm számunkra, hogy a hátrányos helyzetű iskolák vezetői, minden nehézségük dacára, hangsúlyt helyeznek a gyerekek korszerűbb étkeztetésére. Bízunk abban, hogy a felnövő gyerekek továbbviszik az iskolában tanult egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket is" - mondta Kardos Anna.

 

Forrás: MTI

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében