• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Ivóvízminőség-javító beruházásokat avattak Hevesben

2008.09.08. /
A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében csaknem 1 milliárd forintos támogatással elkészült a Heves megyei Gyöngyöspata, illetve Tiszanána térségi ivóvízminőség-javítási projektje.

A két beruházásnak köszönhetően kilenc Heves megyei település - Mátraalján Detk, Gyöngyöspata, Gyöngyöshalász és Rózsaszentmárton, a Tisza-tó mentén pedig Poroszló, Újlőrincfalva, Sarud, Tiszanána és Hevesvezekény - közel húszezer lakója jut egészségesebb ivóvízhez.

A fejlesztés keretében Gyöngyöspatát a gyöngyösi vízművel összekötő csaknem tíz kilométernyi távvezeték épült, Detken növelték a víztelenítő bányakutak teljesítményét és új szűrőberendezéseket szereltek fel, Gyöngyöshalászon a helyi mélyfúrású kutakat bővítették, Rózsaszentmártonban pedig új víztisztító szűrőket építettek be, cserélték és automatizálták a hálózati szivattyúkat. Hevesvezekényen és Sarudon új kutakat fúrtak, valamint egy kezelőépület épült az új technológia gépészeti berendezései számára. Innen kapja az ivóvizet Poroszló, Tiszanána és Újlőrincfalva. Ugyanakkor Tiszanánán a vízellátás biztonsága érdekében egy 150 köbméteres víztorony is felépült.

Mindennek eredményeként ma már a csapvíz valamennyi paramétere megfelel az új uniós normáknak: a vas, a mangán és az arzén mennyisége az új tisztítási technológiának köszönhetően újra a szigorodó határértékek alá került. „Az ivóvízminőség-javító fejlesztések megvalósítása nem azért szükséges, hogy megfeleljünk az uniós követelményeknek, hanem azért, hogy jobb vizet ihassanak az emberek" - hangsúlyozta az átadás alkalmából Szabó Imre, a környezetvédelmi tárca vezetője.

Jelenleg az uniós alapok, illetve a hozzájuk kapcsolódó költségvetési forrás felhasználásával 12 milliárd forint értékű hasonló beruházás zajlik országszerte, de 2013-ig 176 milliárd forint uniós és központi költségvetési forrás áll rendelkezésre ivóvíz-minőség javításra országszerte. Ez több mint 2 millió ember számára teszi lehetővé, hogy az eddiginél jobb minőségű ivóvizet fogyaszthasson.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] blmurch

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében