fbpx

| Tudatos Vásárló

Itt vehetsz “helyi” babot, lencsét

A hüvelyesek jó táplálékforrást jelentenek azoknak, akik szeretnék csökkenteni a húsfogyasztásukat. Annak ellenére, hogy a bab és a lencse a mi régiónkban is megterem, a boltokban leginkább távoli országokból érkező terméket találunk. Összeszedtünk néhány “helyi” terméket, hogy segítsük a vásárlásodat. 

Körbenéztünk a nagyobb szupermarketekben, hogy honnn érkezik a szárazbab és a lencse: a kép elég lehangoló. A legtöbb termék átutazza a fél világot mivel Kanadából és Kínából érkezik, ezekhez képest egy fokkal jobb választásnak tűnik a franciaországi, törökországi vagy oroszországi termék.

A babnál jobb a helyzet, mivel több hazai származású termék is előfordul a polcokon, a lencséről már nem mondható el ugyanez. Habár Magyarországon termesztett lencsét egyáltalán találtunk, viszont volt olyan, amelyik Szlovákiából érkezik. Ez utóbbit feltüntettük a táblázatban, hiszen a szállításból adódó környezetterhelés akár kisebb is lehet, mint egy Magyarországon termesztett termék esetében.  

 

BAB
Hol kapható?  Termék neve
Spar, Interspar, Groby, Tesco, CBA Tellér étkezési, száraz Tarkabab
Auchan Paco Magyar virágbab
Auchan Paco Magyar Menyecskebab
Auchan Auchan étkezési, száraz fehérbab
LENCSE
Spar, Interspar, Groby, Tesco, CBA Tellér lencse (Szlovákia)

Ha piacon vásárolsz, nézz körül az őstermelőknél, ott is gyakran lehet kapni babot, lencsét vagy csicseriborsót. Ne felejts el rákérdezni, hogy honnan van a termék…

Ha biztosra akarsz menni, vásárolj hüvelyest valamelyik bevásárló közösségben, ott a szervezők már helyetted is leellenőrizték a termelőt, így biztos helyi termelő termékét kapod. 

A bevásárló közösségek listáját itt találod >>>

 

Amennyiben a fentieken kívül találsz hazai vagy szomszédos országokban termesztett babot, lencsét vagy más hüvelyes terméket, kérjük írd meg nekünk a szerk@tudatosvasarlo.hu címre. 

Köszönjük a közreműködést Rózsa Gabriellának! 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

      ​ 
Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával. 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás