fbpx

| Tudatos Vásárló

Itt a levendula szezon!

Jó alkalom arra, hogy csökkentsük a háztartásunkban lévő vegyianyagokat.

 Virágzik a levendula! Ez jó hír azoknak, akik szeretnék elkerülni a felesleges és káros vegyianyagok használatát háztartásukban.

A levendulavirággal és -szárral természetes módon tarthatjuk távol a molyokat a szekrényből: elég csak használt harisnyába vagy kis textilzacskóba csomagolt adagot berakni a ruhák közé.

Aki légfrissítőként szeretné használni, egyszerű csokorba kötve elhelyezheti a szobában, vagy darabokra felvágva illatkosarat készíthet.

Vigyázat! A levendula értékes, molyriasztó illatanyaga a szárában található, ezt semmiképpen ne dobjuk ki, sőt, ha a lakás illatosítására használjuk a növényt, ügyeljünk arra, hogy a szárak szabadon maradjanak (és ne a vázában például)!

A levendulavirágból készült főzet pedig természetes gyógyszer, amely görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és a migrént enyhítő hatással bír.

Néhány jó indok a természetes megoldások használatára

Háztartásunk tele van felesleges, és nem egy esetben káros vegyi anyagokkal, amelyek természetesen szervezetünkbe is bejutnak.

A WWF még 2003 decemberében vett vérmintát 47 személytől, akik Európa 17 országából érkeztek. Az önkéntes véradók között volt az Európa Parlament 39 képviselője és 4 megfigyelő a csatlakozó országokból, köztük Magyarországról. A vérmintákban 5 vegyületcsoportból származó, 101 mesterséges vegyszer jelenlétét vizsgálták (szerves klórtartalmú peszticidek, mint például a DDT, poliklórozott bifenilek, brómtartalmú tűzgyulladást gátló szerek, ftálsavak és nagy fluortartalmú vegyületek).

Minden egyes vizsgált személy vérében nagy számban találtak nem lebomló, a szervezetbe beépülő és mérgező vegyületet, mind az 5 csoportból. A keresett 101 vegyszerből 76-ot kimutattak a mintákból.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet 2004 végén 76 légfrissítőt vizsgált meg és azt találta, hogy nem egy közülük allergiás tüneteket kiváltó, rákkeltő vegyianyagokat tartalmaz.

Érdemes tehát odafigyelni és még most bevásárolni a levendulát, amíg a szezon tart.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás