fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Itt az iskolakezdési vásárlás második hulláma

Az iskolakezdés miatt augusztusban a papír-írószer mellett a műszaki cikkek iránti kereslet is megnövekedett, szeptemberben pedig jön a második hullám. Vesszük a mikrót, a vízforralót és az okostelefont.

Augusztus vége, szeptember eleje az iskolakezdés időszaka. Ilyenkor két nagyobb hullám figyelhető meg vásárlás szempontjából: első körben az iskolai tanszereket, papír-írószert, ruházati cikkeket szerzik be a családok, míg a nagyobb beruházást jelentő műszaki termékekre csak ezek után kerül sor. Ez akár a karácsonyi szezonig is eltarthat, hiszen sok szülő az okostelefonban és tabletetben látja a tökéletes karácsonyi ajándékot gyermeke számára, viszont az iskola miatt már korábban megvásárolják. A kutatások és az elmúlt évek tapasztalatai egyaránt alátámasztják, hogy ezek az ünnepi szezon húzótermékei.

A tanévkezdés slágertermékei

Az okostelefonok és a számítógépek/laptopok a legkelendőbbek ebben az időszakban, derült ki a GKI és Euronics közös kutatásából. „Az idei évben is az okostelefonok és a laptopok forgalma élénkült meg leginkább, ez a két kategória fogy majd még jobban az előrejelzések szerint” – mondta el Hunyady László, az Euronics marketing- és értékesítési igazgatója, hozzátéve: “jelentős különbséget abban látunk a korábbi év adataihoz képest, hogy a vásárlók a valamivel drágább, de jobb specifikációjú termékeket választják, illetve minden korábbinál többen kötnek biztosítást a megvásárolt műszaki cikkekre.”

Okoskütyük hány éves kortól?

Továbbra is vitatott a kérdés, mikor adjunk a gyerek kezébe okostelefont. Az Euronics és a GKI közös kutatása szerint már minden második alsós diáknak volt okostelefonja az előző tanévben is, a felsősök körében pedig ez az arány 80% feletti. A magyar szülők többsége úgy gondolja, gyermeke élete első okoseszközét általános iskolai tanulmányai alatt kell, hogy megkapja, és hogy legkésőbb 5. osztálytól ez az eszközök a tanulásban is hatékonyan segíthetik őket. A gyerekek jellemzően 10 éves koruktól kezdenek önállósodni, a szülők ekkortól kezdik őket egyedül elengedni a különórákra, ami egy újabb ok lehet a telefonra, és ezáltal a könnyebb elérhetőségre.

Szintet lépve

A középiskolában az okostelefon már alapnak számít. Fontos azonban, hogy okosan használják ezeket az eszközöket, ebben továbbra is a szülők következetessége, illetve a készülékekbe beépített segédeszközök is segíthetnek. A középiskolásoknak már egyértelműen szüksége van egy megbízhatóan működő számítógépre vagy laptopra, hiszen sok esetben már a tanárok is gépelve, elektronikus úton kérik a házi feladatokat, amellett, hogy a kutatómunka is kényelmesebb nagyképernyőn, mint mobilon. A felsőoktatásba bekerült tanulók, vagy családjuk átlagosan 115-120 ezer forintot költ laptopra.

A közhiedelemmel ellentétben a nyomtatók még mindig fontos szereppel bírnak a családok életében, a gyerekekről, nyaralásokról készült képeket a mai napig szívesen nyomtatják ki az emberek, az iskolai feladatokhoz is jól jöhet a nyomtató. Ez átlagosan 75 ezer forinttal növeli az iskolakezdés költségeit. „A nemzetközi trendeknek megfelelően ezen a területen is megfigyelhető, hogy ma már inkább vesznek a vásárlóink valamivel drágább, de hosszabb élettartamú és olcsóbban üzemeltethető eszközöket – nyilatkozta Fazekas Bálint, az Euronics nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója

Irány a kolesz!

A kollégisták is reményekkel telve költöznek be új helyükre. Bár második otthonuk közel sem lesz olyan kényelmes és mindennel felszerelt, mint a családi fészek, az alapvető eszközök megléte nagyban megkönnyíti majd a kollégiumi életet. Az Euronics tapasztalatai szerint leggyakrabban mikrohullámú sütőt, illetve vízforralót vásárolnak ilyen célra, a melegszendvics sütő mellett. Azonban, némileg meglepő módon, idén augusztusban az elektromos főzőlapok iránt is növekedő kereslet mutatkozott.


Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-19) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás