fbpx

| Tudatos Vásárló, Nagy Melinda

Itt ehetsz friss, édesvízi halat nyáron: halsütők, halbisztrók országszerte

Kóstoltál már harcsagiroszt, pontycsipszet vagy halburgert? Tesztelésre érdemes helyeket mutatunk, amelyekben egy a közös: mindenhol édesvizi halból (is) készül a menü, ráadásul a legtöbb helyen friss, helyi halból.

A tudatosvasarlo.hu oldalon már sokat foglalkoztunk a tenegeri halászat okozta környezeti, társadalmi problémákkal. Habár a legtöbben tisztában vannak a halfogyasztás pozitív egészségügyi hatásával, a hazai egy főre eső évi 6 kg-os halfogyasztás messze elmarad az európai 20 kg/fő átlagtól. Ráadásul az általunk fogyasztott hal mintegy 50%-a külföldi, főleg tengeri hal.

Te is tehetsz azért, hogy a szupermarketek és a vízparti büfék kínálata ne csak hekkből álljon. Vásárlásoddal támogasd azokat a helyeket, amelyek édesvizi halat is kínálnak. Mi is segítünk ebben. Itt olvashatod egy korábbi összeállításunkat arrról, hogy melyik szupermarketben, piacon vehetsz friss vagy fagyasztott hazai, édesvizi halat. Tavalyi halbisztró tesztünkben 5 budapesti halbisztrót teszteltünk fenntarthatósági szempontból.

Most az ország számos pontján működő bisztrókat, büféket szedtük össze, ahol a hekk mellett/vagy anélkül pontyot, keszeget, pisztrángot is ehetsz, ráadásul nem neked kell elkészíteni. Amennyiben ismersz még további hasonló helyet, írd meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre. 

 

Nagykunság

Afrikai harcsa – mozgóbolt –  Békéscsaba, Szolnok, Szarvas, Mezőtúr, Orosháza, Kunszentmárton

Az anyahaltartást, a szaporítást, a tenyésztési munkát, az ivadék-, növendék- és áruhal nevelést, áruhal forgalmazást, a halfeldolgozást, a kiszállítást és értékesítést maguk végzik. Friss, fagyasztott halat (füstölt, panírozott, gyorsfagyasztott) és feldolgozott termékeket, például halpástétomot is vásárolhatunk tőlük. 

Innen tudhatod meg, mikor melyik városban vannak. 

Forrás: Afrikaiharcsa.hu

 

Balaton környéke

 

Jóbarátok halsütöde – Balatonalmádi

A Balaton egyik legrégebbi halsütödéje a strand bejárata mellett. Sült keszeget, fogast, pisztrángot és a vegyes halászlevet kínálnak. Nyitva tartás: egész évben, H–V 10–20-ig; nyáron amíg van vendég.

 

Balatoni Hal és termelői piac – Gyenesdiás

Ponty, keszeg, fogas, harcsa, pisztráng széles választékban.

 

Hóbár halbár – Gyenesdiás

A gyenesdiási piacon helyben megkóstolhatjuk a friss balatoni halakból készült finomságokat.

 

Forrás: Ilovebalaton.hu

Aszófői halsütő –   (Tihanyból Aszófő felé, a 71-es út mellett)

Semmi fakszni, csak igazi balatoni halak: keszeg, ponty, süllő. Az aszófői halsütőben a ponty szeletben, a süllő egészben, a keszeg sűrűn, legalább 3 milliméterenként beirdalva, paprikás lisztben vettetik a forró olajba, ahonnan ropogósra sülve kerül ki. A halhoz friss kenyér, sült krumpli, esetleg uborka jár. Nyitva tartás: főszezonban, október elejéig biztosan.

 

Oszi büfé – Szigliget

A keszegsütöde ma már turistalátványosság a szigligeti strandon. A főbejárattól balra 43 éve süti a beirdalt halakat Juha Gyula, akit ma már mindenki Oszi bácsinak nevez. Jó kedéllyel, tengerészsapkában kínál keszeg mellett tapolcai pisztrángot, fogast, rántott pontyot, pontyhalászlevet is. Nyitva tartás: május 1.- szeptember 15. H-V 10-22.

 

Lacika kisvendégló (fonyódi halsütöde) – Fonyód

A családi vállalkozásként működtetett fonyódi strandvendéglő fő profilja a hal, a kínálatban fogas, harcsa, angolna, busa, ponty és keszeg. Kérhetjük a halat rántva, párolva, füstölve, pörköltnek vagy roston, vajon, olíva-, esetleg szőlőmagolajon, kókuszzsíron sütve. Népszerű a halászlé és a vargányás angolnapörkölt, és a házi pácban marinált, tölgy-és bükkfa keverékén füstölt hal, valamint a halfasírt.

 

Mókus büfé/Halas Karcsi büféje – Zamárdi

A Zamárdi kis utcájában lévő halsütőben Csibrák Károly több mint harminc éve készíti a halat: keszeg, fogas, ponty, busa, balin, hekk, rántott haltej és a ropogósra sült, irdalt, szálka nélküli kárász.

 

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Tisza-tó 

 

Hello Hal  – Tiszaörvény

Pontyropogós, harcsagirosz, rántott harcsás wrap, tiszai keszeg – csak néhány étel a teljes választékból. A HelloHal Halfalatozó egy halbisztro. Egy olyan hely, ahol gyorsan ehet bárki édesvízi halból finom és különleges halételt. Szezonálisan tart nyitva május elejétől szeptember közepéig. A gát tövében a Tisza-tavat körbekerülő kerékpárút mellett található Tiszafüred-Örvényben a Szabics Kikötővel szemben.

Stég – Tiszafüred-Tiszaörvény

Tiszai halból (ponty, keszeg, harcsa) készült változatos ételek: halászlé, haltepertő, halchips. 

 

Budapest

 

Hello Hal – Fishbar – 9. ker. Ráday utca

Pontycsipsz, halszalámi válogatás, grillezett fogas, rántott ponytrózsa, halburger – ilyesmiket kóstolhat, aki betér a budapesti Fishbarba. Középpontban a halmarketing, nem is lehetne ezt hatékonyabban csinálni.

Halműhely – 6. ker. Teréz körút

„Választhatunk tengeri és édesvízi, mi több, magyar halak közül is. Minden olajban sült tétel repceolajban készül, ami reformmegoldásnak számít. A felpöndörödött halat remuláddal kérjük, krumpli helyett pedig kenyérrel az igazi a füstölthalazás” – ajánlják itt.

Forrás: Diningguide.hu

Stég – 6. ker. Gozsdu udvar

Az ételek tiszai halakból, alapanyagokból készülnek. Napi menük váltják egymást.

 

 Nézd meg a budapesti halbisztró tesztünket!
 Fagyasztott halat vennél szupermarketben? Nézd meg a TVE fagyasztott halakt vizsgáló   labortesztjét!

Halkakas halbisztró – 7. ker. Dohány u. 

Harcsa, amur, tokhal, pisztráng, busa, ponty – egy a lényeg. Minden friss és hazai gazdaságokból, tavakból érkezik. Elkészítik, ahogy eddig még senki: újszerűen, izgalmasan és egyszerűen.

 

Halkakas Halterasz – Római part (a Csónakház mulató mellett az Evezős Klub területén) 

A belvárosi Halkakas bisztro ikertestvére, igazi nyári falatozóhely, akár egy bringás kirucccanás állomása is lehet. 

 

Keszegsütő – Nyíregyháza, Sopron, Budapest, Eger, Miskolc, Debrecen

Haltepertő, frissen sült tiszai halak és az elmaradhatatlan halászlé. Mindezt házias savanyúval, kovászolt kenyérrel kínálják.

 

Észak-Magyarország

 

Tímári halsütő –  Tokaj-hegyalja/Tímár

Itt kapni a vidék legjobb süllőjét. A család nemzedékek óta a Tisza-parton él, a halászat hozzátartozik az életükhöz. Kétféle módon kínálják a halat: paprikás lisztbe forgatva, bő olajban sütve, vagy halászlének elkészítve, de utóbbira előre be kell jelentkezni. Különlegesség: sárga húsú kecsege. Nyitva tartás: 12-22-ig

 

MrPisztráng – Szilvásvárad környéke

A MrPisztráng egy kicsit kakukktojás ebben a cikkben, mivel a füstölt szilvásváradi pisztrángot “csak” házhoz rendelhetjük, egyelőre nincs boltjuk. 

 

Erdei halsütöde – Lillafüred

Lillafüredi pisztrángos ételek minden mennyiségben, közben a pisztrángtelepet is megtekinthetjük. 

 

Sáfrány halfüstölde – Szilvásvárad

Autentikus pisztrángos hely közvetlenül a halfüstölde mellett.

 

Dunakanyar

Ördögmalom erdei étterem – Visegrád

A pisztrángot a vendégek előtt fogják ki a tóból. Pisztrángos ételek kaphatók, de elvitelre is adnak sózott halat.

 

Pisztráng sütöde – Dunabogdány

Pisztráng, pisztráng és pisztráng, minden mennyiségben.

 

Dél-Magyarország

 

Ócsárdi csárda – Pécs környéke

Helyi halspecialitásokból választhatunk.

 

 

Nyitókép: Halkakas Halbisztró


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!


 A cikk az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelü pályázat támogatásával valósult meg.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás