fbpx

| Ujhelyi Kata

Intelligens és hatékony?

A nem megfelelő mosás terheli a környezetet: a szükségesnél nagyobb mértékben szennyezi a vizet, és fogyaszt energiát. A folyókat és a talajvizet a háztartási tevékenységek közül leginkább a mosás szennyezi. Magyarország szennyvizeinek nagy részét nem tisztítják megfelelőképp (például Budapest szennyvizének fele tisztítás nélkül kerül a Dunába), így mosószereink – és a bennük levő vegyi anyagok – közvetlenül az élővizekbe jutnak. A körültekintően végzett mosás viszont nemcsak a környezetet, de pénztárcánkat és ruháinkat is kíméli.

Nemrég a Stiftung Warentest német és a Konsument osztrák fogyasztóvédelmi szervezet is tesztelte a mosóporokat. Az eredmények egybehangzóak: az olcsó és a drága mosóporok hatékonysága között gyakorlatilag nincs különbség, míg a drágábbak akár kétszer annyiba is kerülhetnek.

Az angol Ethical Consumers a gyártó cégek környezeti és társadalmi teljesítményét egy húszas skálán (a magasabb pontszám környezetvédelmileg és társadalmilag pozitívabb tevékenységet jelez) méri. 2005 szeptemberében a mosószergyártók pontszámai a következők voltak:

 

Cég

Márkái

Környezeti és társadalmi teljesítménye

(20 = legjobb)

Reckitt Benkiser

Vanish, Calgon

7,5

Henkel

Persil, Perwoll, Tomi, Silan

6

Procter&Gamble

Ariel, Bonux, Lenor, Tide

1

Unilever

Biopon, Coccolino

0

(További információ angolul: www.ethiscore.org)

 

Tippjeink környezetbarát mosáshoz:

  • Ne használj a szükségesnél több mosószert! A mosóporok csomagolásain a gyártók előszeretettel ajánlanak a szükségesnél nagyobb adagolást. Az ideális mennyiség függ a mosógép méretétől, a mosott ruhák mennyiségtől, a víz keménységétől. Kísérletezd ki, hogy nálad mekkora a legkisebb elegendő adag – a próbálkozást kezdd a gyártó által ajánlott mennyiség kétharmadával!
  • Csak lebomló, foszfát-, foszfonát- és nonilfenol-etoxilátmentes mosószert vegyél!
  • A mosóporhoz mosószódát keverve kevesebb mosópor, az ajánlottnak akár egyötöde is elegendő. A mosószóda erősen lúgos kémhatású, zsíroldó, vízlágyító hatású fehér por. Gyártása során nem keletkezik a környezetre káros melléktermék, használat után pedig lebomlik.
  • Környezeti szempontból a nagy cégek termékei közül a mosópor jobb, mint a folyékony mosószer, és a porkoncentrátum jobb, mint a normál mosópor.
  • Sokan egyáltalán nem használnak öblítőszert. Ezek az érzékenyebb bőrűeknél allergiát okoznak, ráadásul használatuknak köszönhetően 20 százalékkal csökken a textíliák nedvességfelvevő képessége. Próbáld ki egyszer nélküle, hátha neked sem fog többé hiányozni. Ha illatosítani szeretnéd a ruhákat, tégy egy-két csepp illóolajat az öblítővízbe!
  • Előmosást csak akkor végezz, ha az feltétlenül szükséges!
  • A mosógép energiafelhasználásának kb. 90%-áért a vízmelegítés felelős. Ezért a kevésbé koszos ruhákat elég 40°C-os vízben mosni. 90°C-os vízben csak a nagyon szennyezett ruhákat mosd!

 

Tippek – mosás előtt

  • Biztos mosni kell? Az alig hordott vagy öt percre felvett ruhadarabokat kár kimosni. Mosás helyett sokszor elég kiszellőztetni vagy kirázni egy-egy ruhadarabot.
  • Mosás előtt kezeld a foltokat, és szükség szerint áztasd be a ruhát! Az idő helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást, mert áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Áztatáshoz tegyél 15 liter vízbe 1-2 ek. mosószódát!
  • Ne tömd tele a mosógépet, mert rontod a mosás hatékonyságát, és lerövidíted a gép élettartamát! Ha viszont túl kevés ruhát teszel bele, azzal energiát és vizet pazarolsz!
  • Ürítsd ki a zsebeket, hajtsd le a mandzsettákat, fordítsd ki a ruhákat (fakulástól óv), húzd fel a zipzárakat!
  • Nézd meg a ruhában található címke útmutatásait!

 

Karbantartás:

Fontold meg, hogy szükséged van-e Calgonra! Egyrészt a legtöbb mosószer eleve tartalmaz vízlágyítót, másrészt a vízkő eltávolítására létezik egy jóval olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás:

Évente legalább egyszer indíts el egy 60°C-os kímélő programot, és önts a gépbe 2 liter 20%-os ecetet. Az első öblítő program indulása előtt állítsd le a gépet, és hagyd állni benne az ecetes levet egy napig. Néha forgasd meg a dobot (ha felültöltős mosógéped van), és másnap melegítsd fel újra!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás