fbpx

| Tudatos Vásárló, Nagybán Piroska

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Infoteszt: vidéki gyógyfürdők

A Tudatos Vásárlók Egyesülete hét vidéki fürdőt tesztelt a szolgáltatások, kedvezmények, tisztaság, a környezetvédelem és akadálymentesítés szempontjából. 

Összesen hét vidéki gyógyfürdőt tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete: a Zalakarosi Fürdőt, a Miskolctapolca Barlangfürdőt, a Demjen Cascade Barlang- és Élményfürdőt, a Brigetio Gyógyfürdő Komáromot, az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőt, a Hungarospa Hajdúszoboszlót és a Veresegyházi Termálfürdőt. Azokat a szolgáltatásokat figyeltük, amelyet a legegyszerűbb napijeggyel is igénybe lehet venni.

Eredmény

Az árak széles skálán mozognak: 1000 forintostól egészen 3080 Ft-ig, de meg sem közelítik néhány drágább budapesti fürdő árait, amelyeket korábban teszteltünk. A vidéki gyógyfürdőknél nem jellemző, hogy az árban lenne szauna vagy gőzfürdő, inkább a medencék számában van eltérés az alacsonyabb és magasabb árkategória között.

 

Az első helyen a drágábbak közé számító Zalakarosi Fürdő végzett 56 ponttal, második a Miskolctapolcai Barlangfürdő 52 ponttal, harmadik pedig a Demjen Cascade lett 50 ponttal. A középmezőnyt képviselte Komárom és Agárd 45, illetve  Hajdúszoboszló 44 ponttal, legkevesebb pontot pedig a legolcsóbb Veresegyházi Termálfürdő kapta, 35 ponttal.

Szempontok Zalakarosi Fürdő Miskolctapolca Barlangfürdő Demjen Cascade Barlang- és Élményfürdő Brigetio Gyógyfürdő Komárom Agárdi Gyógy- és Termálfürdő Hungarospa Hajdú-szoboszló Veresegyházi Termálfürdő

Árak,
szolgáltatás, kedvezmény

5 6 3 3 5,5 5 2
Tájékoztatás, tájékozódás 17 18 11,5 13 9,5 13 13
Környezet-védelem 4 6 4 4 4 2 1

Egyéb szolgáltatás,
büfé

12 4 12 8 8 6 4
Akadály-mentesítés 4 4 4 4 4 4 2
Tisztaság és kiszolgálás 18 17 19,5 16 18 17 16

Pontszám

60

55

54

48

49

47

38

A részletes értékelő táblázat letölthető az oldal alján. 

 

Hogyan pontoztunk?

·         szolgáltatások, kedvezmények: pontlevonás járt, ha nem működött egy szolgáltatás, és nem kompenzálták kedvezménnyel, plusz pontot adtunk a családi és időkorlátos kedvezményekért attól függően, hogy milyen mértékűek

·         tájékoztatás, tájékozódás: 4-es skálán pontoztuk, mennyire könnyű eligazodni a fürdőben magyaroknak és külföldieknek, és mennyire bonyolult használni a szekrényzárat, valamint 2 pontot adtunk, ha angolul is kiírták az alapvető információkat

·         környezetvédelem: plusz 2 pontot adtunk minden alkalmazott környezetkímélő megoldásra (pl. víztakarékos csap)

·         egyéb szolgáltatás, büfé: plusz 2 pontot adtunk a különböző bérelhető eszközökre, és a büfé vega és gyümölcs kínálatára. Szerettünk volna plusz pontot adni Fair Trade termékekért, de sajnos ilyet sehol nem találtunk.

·         akadálymentesítés: plusz 2 pontot adtunk, ha jól megközelíthető a fürdő, és a medencék kerekesszékkel közlekedők számára is

·         tisztaság és kiszolgálás: 4-es skálán pontoztuk a tisztaságot és a személyzet kedvességét

Nem értékeltük a belépők árát, és azt, hogy mennyire széles a szolgáltatások köre, mivel ez mindenki számára szubjektív, erősen pénztárca- és igényfüggő. Ezért inkább arra fókuszáltunk, hogy kínált szolgáltatásokat milyen minőségben nyújtják.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Szolgáltatások, kedvezmények

Megnéztük, hogy minden medence és egyéb az árba foglalt szolgáltatás működött-e, ha nem akkor jelezték-e ezt a pénztárnál, és adtak-e kedvezményt miatta. Egyedül a komáromi fürdőben nem működött egy medence felújítás miatt. Ezt a honlapon és a pénztárnál is jelezték, kedvezményt nem adtak.

Fontosnak tartjuk, hogy legyenek olyan időszakok a fürdőkben, amikor alacsonyabb jövedelműek is megengedhetik maguknak, hogy jegyet vegyenek. Ezért megnéztük, milyen mértékű kedvezményeket lehet igénybe venni, és elérhető-e ez hétvégén i

s. A legnagyobb mértékű kedvezményt a Komáromi Gyógyfürdő nyújtja 33%-kal, majd Miskolctapolca (27%), Hajdúszoboszló (26%) és Zalakaros következik a sorban (25%). Alacsonyabb kedvezményt ad az agárdi (12%) fürdő. Zalakaroson kívül mindenhol elérhető a kedvezmény hétvégén is. A demjéni és veresegyházi fürdőben nincs kedvezmény, viszont a veresegyháziban a teljesárú jegy is olcsóbb, mint máshol a kedvezményes.

Külön vizsgáltuk van-e számottevő családi kedvezmény, hiszen ha együtt fürödne a család, az már jelentős kiadást jelenthet. A családi jegyre legnagyobb kedvezményt szintén Zalakaros és Miskolctapolca adja (22%), Agárdon pedig 18%-kal olcsóbb, mintha külön vennénk meg a jegyeket. Nincs családi jegy a Demjen Cascade termálfürdőjében és Komáromban illetve Veresegyházon sem.

Azt is megnéztük, hogy perc alapon számolják-e el a „túlfürdést” vagy azonnal egy magasabb összeget vonnak le: Demjénen és Miskolctapolcán kívül ez mindenhol percalapú.

Ebben a kategóriában Miskolctapolca (6 pont), Agárd (5,5 pont), Zalakaros és Hajdúszoboszló (5 pont) érte el a legmagasabb pontszámot, Veresegyház pedig a legalacsonyabb 2 pontot.

Tájékoztatás, tájékozódás

Senki nem szeret elveszettként bolyongani egy ismeretlen helyen, ezért nélkülözhetetlen, hogy az árlista, az irányító táblák és az elsősegélynyújtó hely könnyen megtalálható legyen magyaroknak és külföldieknek egyaránt.

Az is fontos, hogy a pénztárnál angolul is legyen egyértelmű tájékoztató a jegytípusokról, árakról, nyitvatartásról. A szekrényhasználatra sokféle rendszer létezhet, de a legfontosabb hogy egyszerűen használható és biztonságos legyen.

Az irányító táblák egyértelműek és könnyűvé teszik a tájékozódást tesztelőink szerint Miskolctapolcán, Veresegyházon, Hajdúszoboszlón és Zalakaroson. Viszonylag jól lehet tájékozódni, de nem problémamentes az eligazodás Komáromban, Agárdon és Demjénben.

Az angol nyelven értőkre Miskolctapolcán, Hajdúszoboszlón és Zalakaroson maximálisan gondoltak, minden felirat megtalálható angolul is. Komáromban és Demjénben a táblák kevesebb mint fele van angolul is kiírva. Viszont Agárdon és Veresegyházon semmi. Habár csak az angol nyelvű tájékoztatást pontoztuk több helyen, pl. Agárdon és Komáromban az angolnál több német felirat volt. A pénztárnál Agárdon kívül mindenhol találtak a tesztelők angol nyelvű tájékoztatót.

Az elsősegélynyújtó helyet Miskolctapolcán volt a legegyszerűbb megtalálni, Komáromban és Zalakaroson kicsit nehezebb. Veresegyházán, Hajdúszoboszlón és Demjénben csak az elsősegélynyújtóhely ajtaján látható a felirat. Agárdon pedig csak akkor derül ki, hogy hol van, ha megkérdezzük a személyzetet.

A szekrényzárat egyszerűen kezelhetőnek tartották a tesztelők Agárdon, Miskolctapolcán, Veresegyházán és Zalakaroson, viszont Komáromban és Demjénben kicsit bonyolultabb volt, Hajdúszoboszlón pedig nehezen kezelhető.

A tájékozódás és tájékoztatás összességében Miskolctapolcán (18 pont) és Zalakaroson (17 pont) volt a legjobb, és Agárdon a legrosszabb (9,5 pont).

Környezetvédelem

Megnéztük, hogy a fürdők mennyire figyelnek oda környezetvédelmi szempontokra, használnak-e ilyen megoldásokat: van-e víztakarékos mosdó, WC tartály, szelektív hulladékgyűjtő, és zárt kerékpártároló, vagy más egyéb környezettudatos megoldás.

A legtöbb helyen van még javítanivaló a környezetvédelem területén. Úgy tűnik a víztakarékos WC tartály és kézmosó csap a legelterjedtebb környezetbarát intézkedés, Hajdúszoboszlón és Veresegyházon kívül mindenhol használják. Azonban szelektív gyűjtő csak Hajdúszoboszlón volt, őrzött kerékpár tároló pedig csak Miskolctapolcán.

Sehol nem találkoztunk egyéb zöld megoldással, amire felfigyeltünk volna, pedig azt gondoltuk több helyen látunk majd termálvizes fűtést. Persze az is lehetséges, hogy működik ilyen rendszer csak nem tájékoztatják a vendégeket.

Az őrzött kerékpártároló miatt Miskolctapolca érte el a legmagasabb, 6 pontot, Hajdúszoboszló 2 Veresegyház 1 pontot kapott, mindegyik másik fürdő pedig 4 pontot.

Egyéb szolgáltatások, büfé

Minden fürdőnél megnéztük, hogy mit lehet kölcsönözni (úszósapka, törülköző, fürdőruha), illetve, hogy van-e büfé és ingyenesen használható hajszárító.

Úszósapkát bérelni Komáromban (itt eldobhatót adnak 100Ft-ért), Demjén Cascade-ban és Zalakaroson lehet, törölközőt Agárdon, Demjénben, és Zalakaroson, fürdőruhát Demjénben és Zalakaroson. A büfé és az ingyenes hajszárító mindenhol elterjedt. A büfében vega kínálat csak Miskolctapolcán és Veresegyházon nincs, gyümölcs és Fairtrade kávét azonban sehol sem találtunk.

A legtöbb, 12 pontot ebben a kategóriában Demjén és Zalakaros érte el, a másodikak holtversenyben Komárom és Agárd (8 pont), 6 pontot kapott Hajdúszoboszló, legkevesebb, 4 pontot ért el Veresegyháza és Miskolctapolca.

 

Akadálymentesítés

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan tudja igénybe venni a fürdőt egy kerekesszékkel közlekedő vendég. Ebben az esetben a személyzetet (elsősorban a pénztárost) kérdeztük. A főbejáraton mindenhol be lehet menni kerekesszékkel vendég is, és a lépcsőknél Veresegyházon kívül mindenhol van rámpa vagy lift, esetleg eleve akadálymentes az épület.

A medencék igénybevételéhez a fürdők különbözőképp segítenek a mozgássérülteknek:

–          Komáromban a belső termál medencéhez van emelő, de mivel a medence éppen felújítás alatt áll, ezért nem lehet igénybe venni

–          Agárdon is van emelő a medencéhez

–          Demjénben nincs gép, a személyzet segít

–          Miskolctapolcán van beemelő gép két medencénél, és segít a személyzet is

–          Veresegyházon tudnak segíteni a beemelésben, de minden bejárat lépcsős a medencékbe

–          Zalakaroson is van beemelő gép és segítő személyzet

–          Hajdúszoboszlón 1 beltéri medencét használhatnak, emelőgép van

Ebben a kategóriában minden fürdő négy pontot ért el Veresegyháza kivételével (2 pont).

Tisztaság és kiszolgálás

Megkérdeztük a tesztelőktől, hogy milyen higiéniás állapotokat találtak a zuhanyzókban és öltözőkben, és mennyire kedvesek a pénztárnál.

Agárdon és Demjénben 4 pontos, patyolattiszta volt a WC, mindegyik másik hely 3 pontot kapott, azaz komolyabb gond nem volt vele. A zuhanyzót Agárdon, Demjénben és Zalakaroson találták patyolattisztának, a többi fürdő megintcsak 3 pontot kapott a maximális 4-ből. Az öltözők közül a demjéni, zalakarosi, hajdúszoboszlói és miskolctapolcai volt a legtisztább, de a többit is tisztának találták.

A legkedvesebbnek Hajdúszoboszlón, Komáromban, Miskolctapolcán és Veresegyházon érezték a pénztárosokat. De sehol nem volt gond a kedvesség: szorosan utánuk jött Demjén majd Agárd és Zalakaros.

Ebben a kategóriában nem voltak hatalmas különbségek: a legtöbb pontot Demjén érte el 15,5 ponttal, a legkevesebbet pedig Komárom és Veresegyháza 13 ponttal, míg a többi fürdő mind 14 pontot kapott.

Kép: pixabay.com

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


             

         Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás