fbpx
Cibi újraszalvéta

| Nagybán Piroska, Tudatos Vásárló

Ebbe csomagold a szenvicsed: teszteltük a Cibi újraszalvétát

A TVE támogató tagjai újrahasznosítható szalvétát teszteltek. A Cibi nagy lépés a hulladékmentes háztartáshoz, kiváltható vele a szendvics csomagoláshoz használt eldobható fólia, papírszalvéta, zacskó.

Több mint szalvéta

A hulladéktermelés egyre többeket aggaszt, ezért újabb és újabb hulladékmentes megoldások ütik fel a fejüket. A Cibi újraszalvéta egy magyar tervező hulladékmentesítő terméke. Kívül pamutból, belül pedig vízhatlan anyagból készül, mosható, így sokszor használható. A szalvétát tépőzárral lehet rögzíteni a szendvics körül.

A TVE 12 Támogató tagja és szupertagja két héten át tesztelte a Cibi újraszalvétát a Zöldbolt jóvoltából. A tesztelők 11 kérdés alapján négyes skálán értékelték a terméket (1= kedvezőtlen, negatív tapasztalat, 4=jó használhatóság, pozitív tapasztalat). Ezen kívül kíváncsiak voltunk arra, milyen könnyen használható, tisztítható, friss marad-e benne az étel, szívesebben használnák-e ezt a jövőben, illetve, és hogy ajánlanák-e nem öko mániás ismerősöknek is.

Szívesen részt vennél hasonló játékban és tesztelnél is? Jelentkezz szupertagnak vagy támogató tagnak (ami amúgyis számos előnnyel jár), és a következő tesztelésnél Te is a szerencsés tesztelők közé kerülhetsz.

Eredmény

Az összbenyomás pozitívnak tekinthető: a kérdések többségére 4-es válasz érkezett az 1-től 4-ig terjedő skálán. Minden szempont átlagpontszáma 3 feletti lett, az összes válasz átlaga 3,6 pont.

Habár a válaszadók nagyrészt egyetértettek abban, hogy jól néz ki, könnyű használni, tisztán tartani, friss marad benne az étel, leginkább az a kérdés rontotta az összképet, hogy nem mindig marad egyben a szendvics, ha doboz nélkül tesszük a táskába. Itt többen nehezményezték, hogy kis szendvics csomagolására nem ez a legjobb megoldás a tépőzár rövidsége miatt. A tesztelők többsége ennek ellenére a jövőben is használná, és sokan ajánlanák nem öko ismerőseiknek is.

Szempont Értékelés (pont)
Mennyire egyértelmű a használata az utasítás elolvasása után? 4
Mennyire marad egyben a szendvics, ha nem uzsonnásdobozban teszed a táskába? 3,4
Mennyire marad zárva a tépőzár? 3,7
Mennyire marad benne friss az étel? 3,9
Mennyire könnyű tisztán tartani? 3,3
Ha beleragadt a morzsa a tépőzárba, könnyű volt-e eltávolítani? 3,7
Átveszi-e a szagot? 3,5
Mennyire jött be a gyereknek? 3,8
Általánosságban mennyire könnyű a használata? 3,7
Használnád-e a jövőben is? 3,6
Ajánlanád nem öko-mániás ismerősnek is? 3,1

Mennyire egyértelmű a használata az utasítás elolvasása után?

A használat mindenkinek egyértelmű volt (pedig volt, akinek valahogy kimaradt a kis tájékoztató), maximális, 4-es átlagpontszám érkezett.

Egyben marad-e a szendvics, ha nem uzsonnás dobozban teszed a táskába?

Erre a kérdésre érkezett az egyik legalacsonyabb pontszám 3,4 átlaggal. Bár itt is 4-est adott a válaszadók fele, de többen 3-ast, ketten 2-est adtak. A szórás oka úgy tűnik a szendvics mérete, mivel egy nagyobb, vagy több kisebb szendvicset könnyebben összetart az Újraszalvéta, de kis méretű szendvicsnél már gondok vannak. Ahogyan az egyik tesztelő írta: Ha kenyérből készül a szendvics, akkor két szendvics kell, hogy szorosra tudd zárni.”

Többen javasolták megoldásként, hogy a hosszabb tépőzárral jobban lehetne állítani a méretet. Jelen állapotban a kisebb szendvicsekre inkább a Cibi másik terméke, az Újratasak lehet megoldás.

Mennyire marad zárva a tépőzár?

3,7 átlagpontszámmal ezzel többnyire elégedettek voltak a tesztelők, csak négyes és hármas pontok születtek. A néhány hármas pontszámot adó azt írta, attól függött, mekkora volt a szendvics.

Mennyire marad benne friss az étel?

A frissességre vonatkozó kérdésen jól szerepelt a termék, 3,9 átlagpontszámmal, csak egy hármas volt a négyesek között, ő azt írta: „Jobb, mint a szalvéta, de nem annyira, mint a hermetikus doboz”.

 

Könnyű-e tisztán tartani?

3,3 pontos átlaggal egyenlő arányban válaszoltak a tesztelők 3-ast és 4-est, egy tesztelő 2 pontot adott, mert a paradicsom megfogta a fehér anyagot.

Egyikük kemény tesztnek vetette alá, és nem csalódott: mosószódával az olajos pesztó is kijött belőle, valamint a kolbászzsír.” A szárításról így írt egy másik tesztelő: „Tartottam tőle, hogy a dupla réteg miatt nehezen szárad meg (kézi) mosás után, de egy éjszaka alatt teljesen megszáradt. Olykor elég a belső oldalt nedves szivaccsal letörölni.”

Ha beleragadt a morzsa a tépőzárba, könnyű volt-e eltávolítani?

3,7-as átlagpontszámmal, mindössze két tesztelő adott erre hármast. Egyikük azt írta: „Kell hozzá egy kis gondolkodás mire rájössz, hogy merről érdemes lesöpörni róla a morzsát, és ha ez már megy akkor nincs semmi probléma vele.” Többen nem pontozták, ami vélhetőleg arra utal, hogy nem ragadt bele a morzsa egyáltalán.

Átveszi a szagot?

A szaggal sem volt különösebb probléma, 3,5 pontot adtak a tesztelők. Az egyik hármast adó ezt írta: „Nagyon fűszeres elemózsia esetén igen, de mivel könnyen tisztítható, ez nem probléma.”

Bejött a gyereknek?

Ahol gyerekek használták ott is bejött, csak egy hármas válasz érkezett, a többi mind négyes, így az átlagpont 3,8.

Általánosságban mennyire könnyű a használata?

A többség abszolút könnyűnek tartja, csupán három 3 pontos válasz érkezett erre a kérdésre.

Ajánlanád-e nem öko-mániás ismerősnek is?

A A többség használná (3,6-os átlagpont) és ajánlaná (3,1 pont az átlag) is. A sok négyes mellett két hármas, és egy kettes értékelést adtak a tesztelők. Az egyik három pontot adó ezért nem ajánlaná nyugodt szívvel: „a tépőzár rövidsége miatt, illetve amiatt, hogy az egyik szendvicsemből kifolyt a pesztó, és a szalvéta belseje is olyan lett.” Az egyik kettest adó szerint az eldobható papír jobb, mert az lebomlik, ezzel szemben egy négyesre értékelő szerint: „nem kérdés, ajánlanám, nem csak azért mert öko, hanem mert praktikus.”

Benyomások, tapasztalatok

„Nagyon szeretem, cuki a mintája, szuper jó belül az anyaga, friss marad benne a szendvicsem, könnyű tisztán tartani, egyszerűen imádom!”

 „Nagyon praktikus, jó a mérete, és nem száradnak ki benne a szendvicsek. Ha igazán tartós is, akkor nagyon szuper kis eszköz.”

Néhányan rávilágítottak egyes problémákra:

 „Ha a szendvics mellé teszek zöldséget, akkor azt nehéz egyben tartani.” Hasonló problémával küzdött ez a tesztelő is:  „Mi csak kis szendvicseket csomagolunk a gyerekeknek, de akár egy szimpla zsömle szendvicset sem tudtam szorosan becsomagolni a szalvétában, így a szendvics külön folpack-ba csomagolását nem tudtuk kihagyni”

„A fehér (kalózos) külső nem a legideálisabb választás, hamar koszolódik kívül, viszont könnyű letörölni belül”

Volt-e olyan élelmiszer, amit próbáltál belecsomagolni, de nem volt rá alkalmas valamiért?

„Nem. Akár 3 kisebb szendvics is belefér a hosszú tépőzárcsík miatt, ez nagyon tetszett.”

„Szendvicset nem csomagoltam bele (ritkán eszem kenyérféleséget), de gyümölcsöt, kekszeket sőt még papírba csomagolt nyers vegán tortaszeletet is csomagoltam bele. Mindenre alkalmas volt, amivel kipróbáltam.”

„Kicsit kicsi volt egyszer egy nagy szendvicsnek.”

„Kifliből készült szendvics”

 „Pl. almaszeletek, na de azt nem is ebben javasolt”

„Nagy, csöpögős hamburger”

Van-e bármilyen javaslatod, amitől jobb lehetne a termék?

A legtöbb javaslat egybecsengően a tépőzár hosszára, vagy a rögzítésre vonatkozott, mint például ez:

 „Szerintem hosszabb tépőzárak kellenének rá, hogy kisebb méretű ételhez is használni lehessen, illetve lehetne rajta egy plusz kötöző szalag, zsinór”

Voltak, akik több infót szeretnének rányomtatva:

„Nagyobb méret, rányomtatott tisztítási + gyártó információk (weblap, QR kód)”

Voltak akik szinte teljesen továbbfejlesztették a terméket, legalábbis képzeletben…

„Meg lehetne oldani, hogy zacskóként is lehessen használni (ahogy a videó is mutatja, pl. zöldség hasábok stb. csomagolására) úgy, hogy az első két sarok rögzítése után a harmadik sarkot rögzíteni lehessen, pl. egy patent segítségével.

„Ha lenne esetleg zseb rajta a zöldségeknek. A szendvicset és a szalvétát egy szövettasakban fogom tartani, mert így még az esélyét is elkerülöm, hogy egy kis darab is kikerüljön a szendvicsből a táskámba.”

Illetve az anyagra vonatkozó vélemény:

„A belső műanyag borítás nekem sérülékenynek tűnik, bár ennyi idő alatt nem lett baja, lehet, hogy bírja. Nem tudom, hogy esetleg ezt a nedvességtartó műanyag réteget le lehetne-e cserélni lebomló, környezetbarát anyagra, úgy sokkal jobban tetszene.”

Más szerint viszont:

„Nincs, úgy tökéletes, ahogy van!”

Eddig mit használtál szendvics-csomagolásra?

Arra is rékérdeztünk, hogy a teszt végeztével a korábbi csomagolást vagy Cibi újraszalvétát tartják praktikusabbnak.

Megoszlottak a vélemények, voltak, akik mást jobban szeretnek használni…

„Piros Pöttyös uzsonnásdoboz; anyagszalvéta (pamut, Ikea); zipzáras Cibi tasak-szalvéta – ezek jobban bejöttek, mint ez a tépőzáras.”

….és olyanok is, akik ezután csak ezt használnák:

„Főleg dobozokat, textilzsákokat. A doboznál helyhatékonyabb és könnyebben tisztítható, a textilzsáknál sokkal jobb, mert nem szárad ki a szendvics.”

 „Eddig műanyag dobozt használtam, de a Cibi nyert, mert kényelmes, praktikus és főként mert használat után nem foglal helyet. Leszámítva, hogy paradicsomot így nem tudok vinni magammal, ezt másképp kell megoldani.”

Illetve, aki mérlegeli a szempontokat:

 „Szendvics csomagolására eddig papírszalvétát és többször használható nylon zacskót – vagy csak papírzacskót -, gyümölcsnek nylonzacskót, apróbb gyümölcsnek, kekszeknek stb. műanyag dobozt használtam. Szendvics csomagolására a Cibi praktikusabb, az apróbb élelmiszereknek a doboz. A papírszalvétát egyértelműen kiváltja a Cibi.”

Kép: zöldbolt.hu, pixabay.com


Készült a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás