fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ilyen egy fenntartható fesztivál

A S.U.N. fesztivál egyik fontos missziója, hogy felhívja az emberek figyelmét olyan témákra, mint a fenntartható fejlődés, permakultúra, környezetbarát építkezés és a pszichedelikus kultúra. A szervezők ezért a 6 napos zenei fesztivált a környezettel kapcsolatos programokra építették. Július 27-ig még élőben is megnézhetitek, milyen egy fenntartható feszt.

A fesztivál hitvallásának fontos része a környezetbarát szolgáltatások terjesztése, és néhány megoldás, mint a zuhanyzók vizének tisztítása és a környezetbarát konyha elsőként jelentek meg magyar zenei eseményen. A tavaly Bercelben megrendezett ötnapos S.U.N. fesztivál nemzetközi látogatók sorát hozta a világ minden részéről. Azon túl, hogy teljes egészében környezetbarát alapanyagokból építkeztek a fesztivál missziójának fontos része a különböző szervezetekkel való együttműködés a világ minden tájáról.

Nézzük, hogyan lehet a fenntarthatóság szellemében fesztivált építeni:

1. Kemping:  Csobánkapuszta valaha lakott tanyavilág volt, az épületek romjai ma is megtalálhatók, ezekből jócskán használtak is az új létesítményeink kialakításához. A fesztivál ezért – főként önkéntes – építőinek a területen alakítottak ki kempinget, ahol a semmiből kellett felépíteni és kielégíteni az alapvető szükségletekhez kapcsolódó infrastruktúrát. A szervezők alapvető célja az volt, hogy minimalizálják a környezetterhelést, ezért az infrastruktúrát a lehető legzöldebb módon alakították ki.

2. Konyha: A főzőkonyha, az épületszerkezetek és dekorációs elemek a környező erdőgazdaságból származnak, illetve az általuk kitisztított területekről összegyűjtött és újrafelhasznált anyagokból készültek. Biológiailag lebomló tisztítószereket használnak a mosogatáshoz, és hagyományos étkészletet, ami nem eldobható. Az épített kemence is helyi, újrahasznosított téglából épült. A főző berendezések fő tüzelőanyaga mulcs, amit szintén ők termeltek ki. Telepítettek a konyhához egy kis konyhakertet, itt paradicsom, fűszernövények, cukkini, tökfélék kaptak helyet. A konyhai zöldhulladékot komposztálják, és jövőre a konyhakerthez szeretnék főként használni. Az alapanyagok fő beszállítói a környező tanyákon élő és gazdaságot üzemeltető termelők. A szervezők a későbbiekben ezt is szeretnék maguk megoldani.

3. Zuhany: A zuhanyzás kapcsán szintén az volt az elsődleges elképzelés, hogy ne engedjék vissza azonnal a szennyezett tusolóvizet a patakba, ezért az általuk készített szappannal lehet tisztálkodni. A víz ezután két mechanikai – cserélhető – szűrőrétegen megy keresztül, majd folyik bele egy erre a célra kiásott és fóliázott, náddal, halakkal és békákkal betelepített tóba. A tusolófülkék külső kialakítása is helyi, újrafelhasznált anyagokból oldották meg: a fülkék fala a helyi tóból vágott nád.

4. Mosdó: Kialakítása szintén egy egyszerű ötleten alapszik, ami maga a vályú, ez szintén a tóba vezették, a belsejét kapaccsal (teknővájó) alakították ki, az egészhez helyi faanyagot használtak.

5. WC: Komposzt WC-ket használnak, ami annyit jelent, hogy a hagyományos, kert végében elhelyezett, és szippantást igénylő árnyékszéket kicsit újragondolták. Ebben természetesen kaptak segítséget, és kicsit módosítottak a fenti konstrukción. A most összegyűjtött salakanyagot jövőre szintén komposztként szeretnék használni, ami egész egyszerűen megvalósítható. Szükség van egy cserélhető hordóra, amibe az ürítés történik, és faforgácsra, amit minden szükség elvégzése után szórnunk kell a hordóba. Ez elindítja a komposztálódást, szagtalanít és felveszi a folyadékot is. Értelemszerűen tilos nem lebomló anyagot a komposztba dobni. Ezt a tábortól távol, egy szintén erre a célra kialakított és tófóliával kibélelt gödörbe öntik, majd szalmával fedik le.

6. Általános design: A kemping leválasztása, a bejárati kapu és a bútorok is helyi anyagokból készültek. Az egyik helyszínen (a healing gardenben) megépült egy földoltár, amibe szeretnék, ha minél többen hoznának egy darab követ a világ minden tájáról: egyfajta összefogást, a közös gyökereket szimbolizálva ezzel.

7. Áram: Az alapvető koncepció az aggregátorok mellőzése volt, de a folyamatos áramigény miatt ez nem lett volna megoldható. Napkollektorokat telepítettek, ezek töltik az akkumulátorokat, és erről az áramról működik a tábori közvilágítás, a konyhai világítás és eszközök, telefontöltés, számítógép, akkumulátorok töltése a szerszámokhoz.

8. Egyetemisták: Pályázatot írtak ki magyar egyetemistáknak a fesztivál látványelemeinek kialakítására. Hét csapat készítette őket.

9. Fűzépítészet: Idén elkezdtek kísérletezni az élő építészettel is, energiafűzből építettek szerkezeteket, amik az idő múlásával fejlődnek, nőnek, alakulnak. A fűz a környező vizek mentén jellegzetes fa, ezért ez a megmozdulásunk is egyfajta rekultivációnak tekinthető, mivel nem tájidegen anyagból építkeznek.

10. Hulladék: Egy fesztivál kapcsán jelentős kérdés a hulladékkezelés. Ezt egy összeszokott csapat bonyolítja, akiket idén számos fesztiválra hívtak. A szelektív hulladékgyűjtő szigeteket is maguk alakítják ki, tönkrement sátrak elemeinek felhasználásával. Önkéntes alapon, fesztiválbelépőért szervezik csapatukat és feladatuk a terület folyamatos tisztán tartása, a hulladék elszállítása és a terület fesztivál utáni teljes hulladékmentességének biztosítása. A tavalyi évben a helyiek meglepődve tapasztalták, hogy mennyire nagyszerű munkát végeztek, és valóban szeméttől mentesek voltak a terület erdős bozótos részei is.

11. Kapcsolat a környékkel: A Csobánkapuszta körüli települések a tavalyi év jó tapasztalatai alapján örömmel fogadják a fesztivált, mivel a környéken meglehetősen nehéz a megélhetés és kevés a munkalehetőség, kölcsönösen érdekünk a jó viszony. Lehetőségeinkhez képest a szakipari munkákat próbálták a környékbeli, munkanélküli szakmunkásokkal elvégeztetni. Három előzetes felmérést tartottak, melyből az egyik önkénteseket volt hivatott toborozni, a másik kettőn kifejezetten a helyi szaktudást mérték fel.

Ezen kívül Bercel településsel közösen rózsaültetést szerveztek, ahol fesztiválosok és helyiek közösen dolgoztak. Egy, a fesztivál területére vezető út revitalizációja után, amit szintén Bercel településsel együtt tudtak megvalósítani, adományi pénzből dió és gesztenye facsemetéket ültettek az útról kivágott faállomány pótlására. Szintén fontos megemlíteni a környékbeli gazdákat, akiktől az élelmiszerek jelentős részét szerzik be. Ez is egyfajta településfejlesztés, mivel új, talán egyelőre nem túl nagy, de felvevőpiacot hoznak létre számukra.

Kép: a fesztivál szervezői

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás