• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Igyunk vizet!

2007.11.26. /
A cukros üdítők is az okai annak, hogy Magyarországon sok a túlsúlyos gyerek. Ezért az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) új programot indított vízfogyasztás népszerűséért.

A HAPPY (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) azaz „A vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében" nevet viselő projekt a WHO és az Egészségügyi Minisztérium közötti együttműködés alapján valósult meg. A program keretében Magyarországon elsőként két hónapos akciót indítottak, bevonva az iskolákat, a szülőket is abba, hogy a gyerekek, amikor szomjasak, elsősorban vizet igyanak.

Az OÉTI vizsgálata szerint a magyar általános iskolás gyerekek több mint 40 százaléka naponta többször is fogyaszt szénsavas, cukros üdítőt és ez jelentős mértékben hozzájárul a rohamosan növekvő gyerekkori elhízáshoz. A 2005-ben kiadott, az iskolabüfék egészséges választékát célzó rendelet megvalósítását az ÁNTSZ két alkalommal vizsgálta, azonban a legkevesebb előrelépés épp a friss zöldség-gyümölcs fogyasztásban, illetve a cukros üdítők terén volt tapasztalható.

A program során szénsavmentes ásványvizet tartalmazó ballonokat helyeztek el, hat önként jelentkező iskolában. Kiderült, hogy két hónap alatt 5415 liter ásványvíz fogyott, és a gyerekek 92 százaléka naponta legalább egyszer ivott az osztályteremben elhelyezett vízből - ezzel párhuzamosan pedig kevesebb cukros üdítőt fogyasztott.

 

Forrás: MTI  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében