fbpx

| Tudatos Vásárló Markovics Vera

Így tartsd tisztán a konyhát illóolajokkal

Két illóolaj, amivel az utolsó négyzetcenitméterig tisztán tarthatjuk a konyhát a hűtőtől a mikrón át a konyhapultig. Ha fertőtleníteni, szagtalanítani és illatosítani szeretnénk minél kevesebb vegyszer használatával, a citrom és a levendula illóolaj a tökéletes választás.

Az illóolajok közül többet is fel lehet használni háztartásban, a lakás takarításához, a tárgyak és a helyiségek levegőjének fertőtlenítéséhez, illatosításához. A választásnál az illóolajok összetevői mellett a lehetséges kockázatokra is figyelemmel kell lenni és persze az árukat is érdemes összehasonlítani.

Hogy milyen illóolaj jó takarításhoz? Míg az illóolajok egészségügyi és kozmetikai alkalmazásánál szigorúan a legjobb minőségűeket kell megvásárolni, takarításhoz a gyengébb minőségű illóolajok is megfelelnek, ha egyébként 100 százalékban természetes illóolajok.

Cirom illóolaj (Citron limonum)

A konyha talán az a helyiség, ami a leginkább megköveteli a higiéniát. Ahol nap mint nap főznek, ahol a családtagok többször is étkeznek, a gyerekek matatnak, gyakran esik-folyik-csöpög le étel vagy ital a padlóra, az a helyiség rendszeres takarítást igényel.

 

Felületlemosó

S bár az ecetes vagy szappanos, szódás víz is jó tisztítószer, ha fokozni szeretnénk a hatást, fertőtleníteni, szagtalanítani, vagy illatosítani szeretnénk, tehetünk bele pár csepp citrom illóolajat. A bolti, környezetkárosító, fertőtlenítő tisztítószerek használatát kiválthatjuk természetben lebomló, magunk készítette keverékkel.

Hozzávalók: szórófejes üveg, vagy flakon, kevéske szappan vagy szóda, citrom illóolaj (3%).

Hogyan használjuk? Szórjunk egy keveset ebből a folyadékból a megdolgozandó felületre (hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, konyhapult…), majd töröljük át egy nedves kendővel. Kezeinkre vigyázzunk! Használjunk gumikesztyűt, hogy kivédjük a citrom illóolajban lévő furokumarin fényérzékenyítő hatását.

 

Légfrissítő

A citrom illóolajos áttörléssel nemcsak a munkafelület varázsolhatjuk tisztává, hatására a konyha levegőjét is fertőtlenítjük,  és a helyiség is kellemesen friss, tiszta illatú lesz. Nem mellékes, hogy a citrom illóolaj nem csak frissít, de el is lazít bennünket.

Hozzávalók: 20 ml vodka, vagy gyógyszertári alkohol, 1-2 csepp illóolaj (tegyük bele egy 100ml-es, szórófejjel ellátott üvegbe, és öntsük fel az üveget félig forralt vízzel).

Hogyan használjuk? Használat előtt mozgassuk meg az üveget, majd spricceljük a levegőbe és hagyjuk el a helyiséget. Egyszerűbb megoldás, ha kis tálkába szárított virágot teszünk és arra csepegtetünk 1-1 csepp illóolaj-keveréket (pl. grapefruit, pacsuli, fenyő).

A citrom illóolaj mellett más citrusfélék (narancs, grapefruit, bergamott) illóolaját is használhatjuk légfrissítésre. Mivel jól keverednek más illóolajokkal (például: Ylang-ylang, szantál, pacsuli, geránium, pálmarózsa…), nagyon kellemes, egyedi levegő illatosítót is készíthetünk velük.

 

Felmosás, szagtalanítás

A konyha szappanos felmosó vízébe is tehetünk pár csepp citrom illóolajat. Az illóolajos felmosók kiváló szagtalanítók is. Ahol állatokat, pl. kutyát, macskát tartanak, ott a helyiségek fertőtlenítésére, a szagok eltüntetésére is gondolni kell.

A szemetes vödröt is érdemes, miután meleg ecetes vízzel kimostuk, citrom illóolajos áttörléssel szagtalanítani, fertőtleníteni.

+1: Citromos olaj

Házi készítésű citromos olajjal megbolondíthatjuk az ételeinket. Különösen a salátáknak, és a mediterrán ás arab ételeknek tesz jót, ha pár csepp citromos olajjal is ízesítjük.

Elkészítése roppant egyszerű: vásároljunk bio citromokat, alapos mosás után töröljük szárazra, hámozzuk meg úgy, hogy a belső fehér héj a gyümölcsön maradjon. Vágjuk kisebb darabokra és tegyünk egy befőttes üvegbe. Öntsük fel hidegen sajtolt olíva-, vagy szezámolajjal. Tegyük közvetlen napfénytől védett helyre. Időnként mozgassuk meg az üveget. Körülbelül 4 hét elteltével vegyük ki a citromdarabokat az üvegből, és a macerátumot használjuk fel kedvünk szerint.

Levendula (Lavandel angostifolium)

A levendula illóolajat ugyanúgy felhasználhatjuk háztartási tisztítószereinkbe, mint a citrom illóolajat. A konyhaszekrények, a kamra lemosásához különösen ajánlott a használata. Segít megakadályozni a molylepkék megtelepedését. Mivel illata nyugtatóan hat a központi idegrendszerre, ha úgy érezzük, hogy erre van szükségünk, a citrom illóolaj helyett ezt használjuk.

Égésre

Égés ellen nagyon hatékony illóolaj, ezért minden konyhában ott van a helye. Ha főzés közben rácseppen egy csepp forró étel, zsír a kezünkre, vagy véletlenül hozzáérünk a forró sütőhöz, azonnal folyassunk hideg vizet a kezünkre, majd egy perc elteltével 1 csepp levendulaolajjal kenjük be a megégett területet. Ilyen esetekben kivételesen nem kell hígítani. Természetesen nagyobb égési sérülések esetén orvoshoz kell fordulni.

Mire figyeljünk, ha illóolajjal takarítunk?

– Az illóolajok biztonságos, allergiamentes használatát alapvetően a termékek minősége határozza meg. Sokkal kisebb az esélye az allergiás reakciók kialakulásának, ha jó minőségű, 100%-ban természetes illóolajokat használunk (a vegyszeres kivonásúak már kockázatot jelenthetnek).

– Nem szabad elfelejteni, hogy az illóolajok a természet tömény vegyszerei, amiket, ha nem megfelelően használunk, ugyanúgy károsak lehetnek, mint a vegyszerek. Éppen ezért használatukkor legyünk mértéktartóak és mindig gondoljunk a környezetünkben lévőkre is (várandósok, csecsemők, epilepsziás betegek, idősebb emberek). Ismerjük meg alaposabban azokat az illóolajokat, amelyeket használni szeretnénk.

– Mivel a kellemes illatokat az orrunk hamar megszokja, s egy idő után szinte már nem is érzékeljük őket, gyakran előfordul, hogy egyre nagyobb mennyiségben locsoljuk a környezetünkbe.

– A levenduláról tudnunk kell, hogy rendszeres és túlzott használata esetén izgató hatásúvá válhat.

– És végül: a háztartásban sem kell minden munkafolyamatnál minden alkalommal illóolajat használni!

Olvass még több cikket háztartászöldítés témában!
A tömbszappan vagy a folyékony a környezetbarát választás?
Te melyik oldalon állsz a nedves törlőkendő vitában?
Attenborough és a zorb is benne van a mosható pelenkák népszerűségében
Nyugodtan vegyél olcsó rúzst, az is van olyan jó, mint a legdrágább


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás