fbpx

| Tudatos Vásárló

Így moss kezet, hogy elkerüljenek a betegségek – 6 tipp

Már egy egészen kis fertőzött felület is elég ahhoz, hogy a betegségeket okozó baktériumok, vírusok átkerüljenek egyik emberről a másikra, ezért télen, a megfázások és influenza idején különösen fontos, hogy megállítsuk terjedésüket. Erre pedig még mindig egy hagyományos megoldás, a rendszeres kézmosás a leghatékonyabb. A gyakori kézmosást és a higiénés szabályok betartását tartja a vírusfertőzések, így a koronavírussal szembeni védekezés pillanatnyilag egyetlen módjának a Semmelweis Egyetem is. Összeszedtük, mi az a 6 lépés, amit be kell tartanunk otthon, hogy elkerüljenek a kórokozók.

Néhány éve szappanokat teszteltünk, hogy kiderítsük, mit tudnak a legismertebb dorgériákban kapható termékek.

Sokat hallunk arról, hogy otthonunkban a kórokozókkal szemben az antibakteriális készítményekkel vehetjük fel a harcot. A szakemberek viszont egyre inkább egyetértenek abban, hogy az antibakteriális és fertőtlenítő szerek széleskörű és aktív használatával éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk: könnyebben leszünk betegek. Egy meleg vizes, alapos szappanos kézmosás a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. És ez nem csak a kézmosásra, a fürdésre is igaz.

A tisztálkodás már önmagában is eltávolítja a szennyezéseket, csökkenti a baktériumok számát a bőrön, de kémiailag csökkenti a verejtékből származó antimikrobás hatású sók, zsírsavak mennyiségét is. Ha mindez folyamatos fertőtlenítéssel egészül ki, azzal eltávolítjuk a védő baktérium réteget, megnyitva az utat a fertőzések előtt. Ezért sem a felnőtteknek, sem a gyermekeknek nem ajánlott antibakteriális szerekkel tisztálkodni.

A téli időszakban a megfázások és influenzajárványok miatt különösen fontos a kézmosás, de ma már azt is tudjuk, hogy olyan fertőzések továbbterjedésétől is véd, mint az ételfertőzés. A gyakori kézmosást és a higiénés szabályok betartását tartja a vírusfertőzések elleni védekezés legjobb módjának, a koronavírussal szembeni pillanatnyilag egyetlen védekezési módnak a Semmelweis Egyetem is.

Milyen szappannal mossunk kezet?

A legtöbb boltokban megvásárolható szappan szintetikus alapanyagokból készült. Ezek mind nagyon hatékonyan pusztítják a kórokozókat, csakhogy az összetevőik miatt szárítják a bőrt, mikrorepedések jelennek meg rajta, ahol könnyebben bejutnak a kórokozók. Ha tehetjük, inkább válasszunk kézműves szappant, amely természetes anyagokból készült. Itt részletesen leírtuk, milyen szappant érdemes választani.

A szappanok alapból antibakteriálisak, a kifejezetten antibakteriálisként árult szappanok ebben nem különböznek a “közönséges” szappanoktól.

A Tudatos Vásárlók 6 tippje arra, hogyan előzd meg a bajt

✓ Gyakran és alaposan moss kezet! Az alapos kézmosás – tehát a meleg vízzel és szappannal történő kézmosás – az a módszer, amivel leginkább megakadályozhatod, hogy a fertőzés kórokozói továbbterjedjenek.

✓ Moss kezet mindig, ha 1. hazaérsz, 2. mosdóhasználat után, 3, főzés előtt, 4. étkezés előtt, 5. miután pelenkát cserélsz, beteget ápolsz!

✓ Meddig tart egy alapos kézmosás? Nagyon egyszerű megjegyezni, és tökéletesen működik az ABC-szabály: addig súrold a kezed, ameddig elmormolod magadban az ábécét! Ez nagyjából 15-20 másodperc.

✓ Ne bízd magad a kézfertőtlenítőre! A fertőtlenítőszerek nagyon hasznosak tudnak lenni, de a meleg víz és a szappan együtt még jobb páros.

✓ Alaposan mosd ki a fertőzött szennyest! Ez elsősorban az ágyneműre, alsóneműkre, törülközőkre vonatkozik, bár tulajdonképpen bármi, akár egy koszos ruhaujj is hordozhat fertőzést okozó baktériumokat. Ilyenkor a szokottnál magasabbra állítsd a mosógépen a vízhőmérsékletet. (Az általános, mindennapi mosáshoz elég a 40 C-fok, fertőzés esetén viszont ennél magasabb fokozatot válassz.)

✓ Töröld le és fertőtlenítsd! Fertőtleníts minden olyan felületet, amivel gyakran érintkeztek, például az ajtókon a kilincseket és azt a részt is, ahol a résnyire nyitott ajtóhoz nyúltok. Az étkezőasztal és székek, a tévé távirányítója, a villanykapcsolók is ilyen gócpontok lehetnek. Egészséged védelme érdekében használj környezetbarát tisztítószereket, és jusson eszedbe, hogy a teafaolaj, a citrom, az ecet is kiválóan fertőtleníti a felületeket.


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás