• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Így komposztálunk mi – életképek a TVE háza tájáról

2011.10.10. /

A komposztálás napján a TVE elindította az irodai komposztálását, ami azért is nagy lépés, mivel sem saját, sem közösségi udvarunk nincs, így első kézből gyűjthetünk tapasztalatot a konyhai komposztálás rejtelmeiről. Képes beszámolónk időnként zavaró effektusokat tartalmaz, megtekinteni csak sajt felelősségre lehet. Vigyázat a komposztálás ragályos!

A TVE is csatlakozott a HUMUSZ felhívásához, hogy legyen október 10-e a komposztálás napja, így hát mi is belevágtunk. A történet viszont ott kezdődött, hogy a tavaszi Tudatos Vásárló Áruháza kiállításunkon bemutattunk egy konyhai Bokhasi komposztálót, amely nagyon nagy népszerűségnek örvendett. Nem csoda, hiszen egy nagyvárosban keveseknek van kertjük, ahol komposztálhatnának, viszont ennél többnek fáj a szíve a kukában landoló konyhai hulladék láttán. Így voltunk ezzel mi is a TVE irodában, ahol legfeljebb az erkély adott a komposztáláshoz -  de a hagyományos keretes módszert elvetettük – nem utolsó sorban a házmester árgus tekintetétől való félelmünkben.

A konyhai komposztálásról itt olvashatsz. Itt kisfilmek is vannak a folyamatról.

Mivel nekünk sem volt személyes tapasztalatunk a Bokhasi komposztálásról, viszont sokat olvastunk róla, az október 10-i felhívás adta magát, hogy élesben kipróbáljuk, mit tud ez a módszer.

A TVE tettre kész csapata egész hétvégén gyűjtötte otthon a konyhai hulladékot, és hetek óta az irodai növények száraz leveleit, hogy hétfőn ne az üres edénnyel kelljen szemeznünk, így igazán kiadós adaggal indult az első komposztkeverés. De beszéljenek a képek.

 

Előkészületek

 

Kezd összeállni a rendszer

 

Már majdnem kész

 

És tényleg kész

 

Két-három hetente itt beszámolunk a komposztláda helyzetéről (külön kérésre szag-, röpködő jószág és anyagmintát küldünk).

 

Kép [cc] robertolsenart

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében