fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Így kerüld a mérgező felnőtt- és gyerekruhákat

Három egyszerű fogyasztóvédelmi tanács elővigyázatos ruhavásárláshoz. 

A Tudatos Vásárló szerkesztősége meglátogatta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) laboratóriumát. Ottjártunkkkor az egyik mérőállomáson éppen gyerekpólók azoszínezék tartalmát vizsgálták.

 

Tiltott színezékek

Az EU vegyianyag rendelete, a REACH lényegében tiltja az azoszínezékek és az azofestékek használatát textil és bőráruk színezéséhez. A rendelet kimondja, hogy ezek az színezékek nem használhatók olyan textil- vagy bőripari árucikkekben, amelyek közvetlenül és tartósan érintkeznek az emberi bőrrel vagy szájüreggel. Így például nem lehet színezni ilyenekkel ruhákat, ágyneműt, törülközőt, pelenkát, cipőt, kesztyűt, óraszíjat, székhuzatot, textil- vagy bőrjátékokat, fonalat, szövetet stb.

Ezek a veszélyes és káros színezékek nem távolíthatóak el egyszerű mosással a ruhákból.

 

Korábbi teszteredmények

Az NFH már  korábban is vizsgálta ruhaneműk azoszínezék-tartalmát és volt olyan teszt is, amelyen elbuktak bizonyos termékek.

 

Jó tanácsok

Addig is, amíg közzéteszik a vizsgálat eredményeit, az NFH szakértői elővigyázatosságól a következőket javasolták:

  1. Az azofestékeket/színezékeket elsősorban erős sötétszínű ruhákhoz használják, ezért jobb világosabb színű ruhákba öltöztetni a gyereket és magunkat, főleg a bőrrel közvetlenül érintkező rétegeknél.

  2. A fehérnemű valóban legyen fehér, színezékmentes.

  3. Ha nem tudunk tiszta fehér darabokból álló fehérnemű szettet vásárolni, akkor legalább naponta váltogassuk a fehér és színes darabokat.

 

+1. Keresd a Oeko-tex és bio minősített ruhákat.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás