fbpx

| Szvetelszky Zsuzsanna

“Így játszunk mi…”

Budapesten az Újlipótvárosban három játékbolt is van, amelyeknek nemcsak kínálata, de hangulata is más, mint a fröccsöntött termékekkel zsúfolt pláza-játékboltoké.

Milyen a jó játék? Egyre több szülő választ tudományos alapon – a legmodernebb nevelési elveket próbálva követni – játékszert gyermekének. Az ajánlatok sokfélék: szüleinknek még a könnyen tisztítható műanyag darabokat ajánlotta a szakirodalom – és mi jobbára ezeken is nőttünk fel – míg ma már egyre inkább terjednek a természetes alapanyagokból készült játékszerek. Drágábbak ugyan, de nem kell belőlük sok darab: a kevesebb több. A játék egyszerűsége rejti magában a legtöbb lehetőséget a gyermeki fantázia kibontakoztatására. Nagyjából elég annyi szakismeretet tudni, hogy „A játék, az különös/ Gömbölyű és gyönyörű,/ csodaszép és csodajó,/ nyitható és csukható,/ gomb és gömb és gyöngy, gyűrű.” (Kosztolányi Dezső: A játék).

A szülők nagy része azt szeretné, ha a gyerek játék közben okosodna is, ezért hisz a képességfejlesztést hirdető címkéknek. De nem mindegy, hogy mikor melyik képesség fejlődik: teljesen fölösleges sürgetni a finommozgás, az ügyesség vagy a logikai gondolkodás fejlődését. Egyrészt mert „Átlaggyerek” nem létezik, nem is élt soha, másrészt mert az agykutatás eredményei szépen megmutatják, melyik agyi terület milyen sorrendben és módon indul fejlődésnek.

A három újlipótvárosi bolt szerencsére nem tudományos alapon állítja össze kínálatát, hanem felismerve az igényt, hogy a fiatal szülők közül egyre többen áldoznak szívesen a minőségi játékokra a bizonytalan származású, aluljárókban kínált, olcsó és fröccsöntött bóvli helyett. Egyébként nem is olcsó: a könnyen szétszedhető, sőt széteső vacakok apró alkatrészei balesetet is okozhatnak a gyermek kezében. Az idei betiltott játékok listáján – ami egyébként már a vámkezelésnél bővülhet – olyan babacsörgők és csipogó játékfigurák is szerepeltek, amelyek a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaztak nem engedélyezett, enyhén toxikus ftálsav-észter lágyítót, amely a szervezetbe kerülve egészségkárosító hatású. Márpedig a célcsoport, akinek e szemeteket gyártják, előszeretettel vesz mindent a szájába. Résen kell lenni: a kinyomható szemű babák vásárlását úgy előzhetjük meg, hogy magunk is megtapogatjuk az üzletben a gyanús darabokat – ha a mi kezünkben szétesik, a gyerekében sokkal gyorsabban fog.

A három említett üzlet közül kettő közel van egymáshoz a Pozsonyi úton: a „Bolt, amilyen régen volt…” a hagyományos, rusztikusabb darabokat kínálja, kicsi területen, de nagy választékban. Egy békebeli trafik és egy angolszász-németalföldi ajándékbolt bájának egyvelege, alig pár lépésre a városszerte egyre népszerűbb Pozsonyi Pagonytól. A Pagony fő profilja elvileg a gyermekkönyv, de játékot, CD-t, kazettákat is kínálnak, csakúgy mint színvonalas gyermekprogramokat, elsősorban az alternatív irányzatok – abból is a Waldorf-pedagógia – hatását tükrözve. Be lehet menni, és nem kell venni: ezzel az erénnyel kevés pesti üzlet dicsekedhet. Olvasgathatok, nézelődhetek, részt vehetek a programban (amiről egyébként kérésre e-mailben értesítenek), elengedhetem a gyereket a mesesarokban játszani, anélkül, hogy vásárlásra lennék kötelezve. Vagy tucatszor voltam már a Pagonyban, de csak két-három alkalommal vásároltam – könyvet, mert itt a választék rétegízlés alapján válogatott: nem kell silány fércművek áttekintésével fárasztani a szemem, nagyjából nyolcvan százalék elgondolkodtat, melyiket is válasszam.

A harmadik „kulthely” a Visegrádi utcai Fairplay-játékbolt. Fennállása igazolja Grastyán Endre idegfiziológus tételét: az ő állatkísérletei mutatták ki, hogy számos, a létfenntartáshoz tökéletesen felesleges tevékenység olyan élettani hatásokkal jár, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséghez. Cherfas és Lewin negyedszázada megjelent művéből (címe: Nemcsak munkával él az ember) is tudhatjuk: a játék az egyik létezési módunk, akár gyerekek vagyunk, akár felnőttek.

A Fairplay filozófiája ezt az elvet szolgálja, és nem a forgalomnövekedését. A vezetés pontosan tudja, a játék hogyan alapoz és integrál a fejlődésben, milyen a hatása a mozgásos játékoknak, a fogalmi játékoknak, a színes és az egyszínű kiválogatós játékoknak, a logikai, ügyességi és társasjátékoknak, a konstrukciós és szerepjátékoknak. Mindent – vagy legalábbis majdnem mindent – ki lehet próbálni a tágas, több részre tagolt beltérben. Hagyományos – európai, keleti, dél-amerikai eredetű – és legújabb fejlesztésű logikai játékok, kezdőknek és ínyenceknek egyaránt. S ha éppen arra sétál a mindig elegáns és kifogástalan megjelenésű boltvezető, Cseke Miklós – aki feleségével együtt évtizedek óta elkötelezett terjesztője a színvonalas játékkultúrának –, még professzionális és szórakoztató kommentárokban is részünk lehet. Családi bolt családoknak: a Fairplay rendszerben gondolkodik, nem pénztárcában.

S ha valaki azt gondolja fenti sorok olvastakor, hogy ez itt a reklám helye: ugyan kérem. A játék az élmény, nem a vásárlás.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás