fbpx
Ezeket tartsd be, hogy grillezés egészséges legyen!

Így grillezz, hogy egészséges maradj

Vendégségben, kerti sütögetéskor gyakran előfordul, hogy ádáz küzdelem alakult ki egy-egy jól megsült kolbászért, egy odapirult virsliért, pecsenye-foszlányért. Ha az ízére gondolunk, a rajongás érthető, mégis érdemes korlátok közé szorítani az efféle szenvedélyt, a túlsütött ételek túlzott fogyasztása ugyanis komoly kockázatokkal jár. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni grillezéskor.

Viszonylag gyakran esik szó arról, hogy a nyers vagy félig főtt ételek fogyasztása bizonyos esetekben veszélyes lehet a bennük található baktériumok és egyéb kórokozók miatt. Azt azonban ritkábban hallani, hogy a túlsütött ételek legalább olyan kockázatosak, hiszen a fokozott hőhatás eredményeként a szervezetre káros vegyületek jönnek létre bennük. Ezek a vegyületek élelmiszertípusonként különbözőek lehetnek, az azonban közös, hogy nagy mennyiségben betegséghez vezetnek. Nem kell megijedni, a veszélyek kis odafigyeléssel kivédhetőek. Erre a néhány dologra érdemes odafigyelnünk.

 

1. Az odaégett hús veszélyei

Legyen szó bármilyen állat húsáról, csirkétől a halon át a sertésig, a túlsütés eredményeképpen úgynevezett HCA-vegyületek (heterociklusos amionok) jönnek létre, melyekről állatkísérletekben kimutatták, hogy DNS-károsodáshoz és rákhoz vezetnek. Természetesen egy-egy jól átsütött steak még nem okozhat problémát, hosszú távon azonban érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat egészségünk megőrzése érdekében:

  • Grillezés esetén használjunk húshőmérőt, hogy ellenőrizni tudjuk, mennyi ideig kell sütni az ételt! A szakemberek javaslata szerint a szárnyasokat, halakat és a darált húsból készült ételeket (ide értve a különböző kolbászokat is) elegendő annyi ideig a parázs felett hagyni, hogy a hús közepe 2 percig legalább 70 °C-os legyen.
  • Érdemes sütés előtt marinálni a húsokat, hiszen amellett, hogy jó ízűek lesznek, csökken a valószínűsége annak, hogy a sütés során kialakulnak bennük a veszélyes vegyületek.
  • Amennyiben nem sikerült kivédeni, hogy a hús odaégjen, úgy az elfeketedett, elszenesedett részeket mindenképp távolítsuk el, és ne fogyasszuk el őket!

 

2. Csínján a feldolgozott húsokkal

Az ENSZ Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) 2015-ös állásfoglalása óta bizonyítottnak tekinthető, hogy kapcsolat van a feldolgozott húsfélék  – virsli, szalámik, kolbászok, felvágottak, gyárilag füstölt és pácolt húsok) fogyasztása és a vastagbélrák kialakulása között. A legtöbb tanulmány a feldolgozott húsfélék rákkeltő hatásáért a kálium-, illetve nátrium-nitrátot, azaz a pácsót teszi felelőssé. (Erről részletesen Ezeket a rákkeltő húsokat kerüld húsvétkor című cikkünkben olvashatsz.)

Ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, főként ha hőkezeljük, például sütjük, grillezzük is, az megnöveli a rák kialakulásának kockázatát. Magyarországon nők és férfiak körében is az egyik vezető daganatos megbetegedés éppen a végbél- és vastagbélrák.

  • Lehetőleg friss húst grillezz, és a pácot készítsd magad
  • Ha friss húst veszel, azzal a műanyagcsomagolást, azaz a műanyag hulladékot is megspórolhatod! És ha már a műanyagmentességnél tartunk: csatlakozzatok júniusi öko-hajmosás kihívásunkhoz, amelyben többféle műanyagmentes opciót is választhattok!

 

3. Az alumíniumtál

Ha alumíniumtálat használtunk, megakadályozhatjuk, hogy az étel megpörkölődjön. Ennek a módszernek is van viszont egy hátulütője: a savak és sózás miatt az alumínium felszínéről oldódó anyagok az ételbe kerülhetnek.

  • Arra figyeljünk tehát, hogy a saláták, köretek savtartalmú leve, de akár a citromosan pácolt halak leve se kerüljön alumínium tálcára.

 

4. Elszenesedett pirítós, fekete sült krumpli

A magas keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a kenyérfélék, gabonatermékek, kekszfélék és a burgonya a túlsütés hatására úgynevezett akrilamidokkal telítődnek, amelyekről szintén kimutatták, hogy összefüggésbe hozhatóak a különböző DNS-károsodásokkal és a rák kialakulásával. Pedig esetükben még könnyebb elkerülni a káros vegyületek kialakulását, mint a húsok esetében.

  • Bármit is sütünk, figyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg nagyon! A pirított kenyeret világosbarna színűnél ne süssük tovább, sült krumpli esetében pedig elégedjünk meg az aranybarna színnel!
  • Ha burgonyát készítünk, süssük héjastól az egész gumót, így ha véletlenül oda is ég, a káros anyagok a héjban maradnak.

 

5. A jövőnk érdekében süss inkább zöldséget!

Sokszor írtunk már arról, hogy a húsfogyaszás mekkora terhet ró a Föld élővilágára, hogy mennyivel jobban kíméljük bolygónk taralékait és a globális klímát, ha a lehető legnagyobb arányban növényi táplálékot fogyasztunk.

  • Grillezéskor is gondolj erre, és a lehető legnagyobb arányban zöldségeket grillezz!
  • Köretnek a többi mellé készítsetek salátát hüvelyesből – bab, zöldbab, lencse és társaik. (Arról, hogy mi közük a hüvelyeseknek a jövőnkhöz, itt olvashattok.) Minden hüvelyes remek fehérjeforrás, magas a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, zsírtartalmuk alacsony, és az is egészségesebb, többszörösen telítetlen zsírsav.

 

6. Amire még érdemes figyelni: olaj és füst

Az úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-k) szintén nem a szervezetünk barátai. Könnyen bejutnak élelmiszereinkbe, ha nem figyelünk arra, hogy mindig friss, tiszta olajat használjunk. A használt olajban jelen lehetnek az előzőleg benne sütött ételek maradékai (többnyire zsírok, olajok), amelyek az újabb melegítés hatására PAH-vá alakulnak.

Emellett azonban úgy is létrejöhetnek ezek a vegyületek, ha a zsírok/olajok füst formájában találkoznak a magas hőmérséklettel. Erre elsősorban a szabadban való sütésnél érdemes figyelni. Nemcsak a nyárson sült szalonnát nem szabad a forró füstbe tartani, de más húsfélét sem, hiszen mindegyikben találhatóak zsírok/olajok, melyek nem megfelelő hőhatásra átalakulnak.

 

7. Ha már csak egy megbízható grillsütőre van szükséged

Számos faszenes, gázüzemű és elektromos grillsütő is elérhető a piacon, az egyszerűbb asztali grillezőktől az akár 6 égős komplex „konyháig”. Mégis melyiket válaszd erkélyre, kertbe, a hobbitelekre, vagy épp kempingezéshez? Bemutatjuk a típusokat, és azt is, melyiknek mi az erőssége és gyengéje legújabb tesztünkben!

Ezeket tartsd be, hogy grillezés egészséges legyen!

Fotók: unsplash.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás