fbpx

| Molnár Tímea

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Így építs fel egy kapszula ruhatárat

A költség-és időhatékony gardróbépítés trükkje a “kapszula elmélet”, vagyis az egymással jól párosítható ruhatár. Ha egyszer megérted az alapelvét, képes leszel átvenni az irányítást a ruhásszekrényed felett.  Molnár Tímea stílustanácsadó tippjei. 

A módszer az egymáshoz illő darabok kombinálását jelenti. Egy kapszula konkrét számú ruhadarabot tartalmaz (pl: 2 db kardigán, 2 db nadrág, 4 db top, 2 pár cipő stb.). Lehetnek külön kapszuláink utazáshoz, munkához, esti szórakozáshoz stb., a lényeg, hogy ugyanazon szabályok mentén kell felépítenünk őket.

 

1) Válassz bázisszíneket!

Ahhoz, hogy sokféleképpen variálható ruhatárunk legyen, semleges színekre kell alapoznunk. A semleges szín észrevétlen, nem vonzza magára a figyelmet, tehát sokféle dolgot lehet párosítani vele.

Mint az öltözködésben általában, ebben az esetben is érdemes a színtípusunknak megfelelően válogatni. Ha nem is tudjuk pontosan, melyik évszaktípusba tartozunk, mindenképpen érdemes ügyelnünk rá, hogy egy kapszulában ne keverjük a hideg és a meleg árnyalatokat.

 

2) Tegyél hozzá még egyet!

  • Minden egyes (helyesen) kapszulához adott darab többszörösére ugrasztja a variációk számát! Mire figyelj a ruhák kiválasztásánál?

  • Törekedj rá, hogy a kapszulában minden mindennel passzoljon! Az újonnan betett felsőrészeknek legalább 3-4 db alsórészhez illenie kell.

  • Ügyelj rá, hogy stílusban, minőségben közel egyforma darabokat használj.

  • A könnyedebb anyagokat rétegesen viselni is egyszerűbb.

  • Olyan színárnyalatokat tegyél csak be a kapszulába, amik működnek együtt!

  • Minél kevesebb a minta, annál több a variációs lehetőség. Ha mégis mintás felsőt/alsót választasz, annak színei legyenek összhangban a kapszulával.

  • Minél többféle felsőrészed van, annál változatosabbnak érzed a variációkat is.

  • A kiegészítők is fontosak.

Vegyünk példaként hideg színeket.

Kiindulásnak tegyük fel, hogy a kapszulánkban (a ruhásszekrényünk mélyén) találunk egy kosztümöt és egy nadrágot, melyeknek nagyon jó, semleges színük van (szürke, sötétkék).

Ehhez előveszünk egy pólót. A kapszulánk mérete tehát 4 db ruhából áll. Ezt összesen 4 különböző módon viselhetjük.(póló+nadrág/szoknya, póló+blézer+nadrág/szoknya)

Hozzáadunk 1 db kardigánt
A kapszula mérete: 5 ruhadarab

A lehetséges kombinációk száma 2-vel nő
A kapszula variálhatósága: 6

Hozzáadunk 2 db alsórészt
A kapszula mérete: 7 ruhadarab

A lehetséges kombinációk száma 6-al nő
A kapszula variálhatósága: 12

 

Hozzáadunk 3 db felsőrészt
A kapszula mérete: 10 ruhadarab

A lehetséges kombinációk száma 36-al nő
A kapszula variálhatósága: 48

1 db top/blúz tehát kombinálható az összes alsórésszel önmagában, illetve a kardigánnal, vagy a blézerrel együtt. Látható, hogy nem érdemes végtelen számú ruhadarabot pakolni egy kapszulába, hiszen már 10-12 darabból közel 72 féle variáció létrehozható. Ez azt jelenti, hogy egy kapszula hónapokra elegendő munícióval szolgál!

A kapszulákban a kiegészítők ugyanolyan kiemelkedően fontosak, mint maguk a ruhák! A sálak, kitűzők, táskák, cipők még tovább növelik a kapszula értékét!

Ha 1-2 különböző munkahelyi kapszulát felépítünk, nem lesz olyan kollégánk, aki ne a divat fekete öves nagymesterének látna minket.

Néhány példa a 48 féle összeállításból:

Mit gondolsz, melyik a hatékonyabb megoldás? Ha 10 db ruhából csinálsz 48 féle variációt, vagy ha 48 féle ruhából örökké ugyanazt a kettőt-hármat veszed csak fel?

 

Kép: polyvore, dreamstime.com

A teljes cikk a Stílusmentor oldalon olvasható. Köszönjük a cikket Molnár Tímeának!

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás