fbpx

| Tudatos Vásárló

Idényreceptek júniustól augusztusig

Hűsítő leves, vega és húsos második, no meg desszert a nyár ízeiből:  gazpacho, nagyidai káposztás ropogós, nyári gyümölcstorta.

Gazpacho

Elkészítés: Az olaj és a víz kivételével a hozzávalókat durvára összevágjuk és hűtőszekrényben, légmentes edényben együtt tároljuk legalább egy éjszakán át. A következő napon ezeket pürésítjük. Alacsony fordulatszámot állítsunk be a turmixgépen. A krémes állag eléréséig fokozatosan adagoljuk az olajat, majd a vizet a keverékhez. Díszíthetjük apróra vágott paprikával, uborkával, főtt tojással, pirított kenyérkockával, petrezselyemlevéllel, újhagymával. Idő hiányában készíthetjük frissen: nyersebb, ropogósabb változatot kapunk. Ekkor a szikkasztott kenyeret két evőkanálnyi zsemlemorzsával helyettesítjük. Hűtve, langyosan fogyasztjuk.

Hozzávalók 6 személyre: 1 kg érett paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 nagyobb, édesebb hagyma (1 csokor újhagyma), 2 db színes paprika, 2 gerezd fokhagyma, 100 g kiszárított kenyér, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 deciliter almaecet, 8 deciliter víz, só, borsikafű

 

Nagyidai káposztás ropogós

Hozzávalók: 4 evőkanál olaj, 4 felkarikázott vöröshagyma, 2 felvágott paprika, 2 nyolc részbe vágott paradicsom, 1 kisebb, csíkokra metélt, zöld színű fejes káposzta, 3-4 gerezd fokhagyma, köménymag, kapor, borsikafű, majoránna, megtisztított újburgonya. (A húsos változathoz 150 g füstölt szalonna, illetve 500 g kockára vágott sertéshús vagy csirkefilé.)

 

ElkészítésOlajon megfonnyasztjuk a hagymát és a paprikát, majd fűszerezzük. (Ha nem a vegetáriánus változatot készítjük, ekkor kell a húst hozzátenni.) Gyakori kevergetéssel fokozatosan adjuk hozzá a káposztát, s végül a paradicsomot. Fedő alatt tovább pároljuk-pirítjuk. Kevés vizet adhatunk hozzá. Készen van, ha a káposzta már megüvegesedett, kissé megpuhult. Egy másik lábosban a burgonyát pirosra sütjük, tálaláskor erre szedjük rá a káposztát. Ha van már, készíthetjük kisméretű, fiatal újkrumplival ezt a vendégváró, fűszeres egytálételt.

 

Nyári gyümölcstorta

Hozzávalók: idénygyümölcs, 10 dekagramm liszt, 120 g méz, 6 tojás, 2,4 deciliter tej, fahéj, tortaforma.

Elkészítés: Előforrósítjuk a sütőt. A formát kivajazzuk vagy kibéleljük sütőpapírral. Elrendezzük a szükség szerint felaprózott gyümölcsöt. A többi hozzávalót alaposan összekeverjük és ráöntjük. 20-25 percig sütjük. Készíthetjük egyféle vagy vegyes gyümölccsel: nyári almával, körtével, meggyel, szederrel, áfonyával. A hőkezelés miatt kiválóan alkalmas megmaradt, lecsepegtetett gyümölcssaláta hasznosítására. Langyosan és hidegen is finom.

 

További receptek és termesztési tanácsok minden évszakra az Idénynövény adatbázisunkban.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás