fbpx

| Tudatos Vásárló

Idénynövény receptek márciustól májusig

Ideális idénymenü ideális idényzöldségekből és -gyümölcsökből. Leves, saláta, szósz tavaszi friss zöldségekből. 

Rebarbaraleves eperrel

Hozzávalók: 500 g tisztított, ujjnyi vastag szeletekre vágott rebarbara, 4 evőkanál méz, 1 rúd vanília, fahéj, szegfűszeg ízlés szerint, 8 dl víz, 20 db tisztított, negyedekre vágott eper, 2 dl tejföl, tejszínhab vagy vaníliafagylalt, 2 evőkanál cukor.

Elkészítés: Lassú tűzön főzzük puhulásig a rebarbarát az édesített, ízesített vízben (kb. 15 percig). Hagyjuk langyosra lehűlni, majd burgonyanyomóval enyhén törjük össze, ha szükséges, szitán nyomjuk át. Tálaláskor minden tányérba tegyünk 1-1 evőkanálnyi tejfölt/tejszínhabot, és erre szedjük a levest. Eperdarabokkal díszítsük.

 

Tavaszi zöldsaláta

Hozzávalók: 2-3 gerezd felszeletelt fokhagyma, 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 evőkanál vörösborecet, só, borsikafű, friss zsálya, 1-1 csokor felkarikázott retek és újhagyma, 1 fej apró darabokra tépkedett saláta.

Elkészítés: Nagyobb lábosban enyhén megdinszteljük a fokhagymát az olajban. Lehűlés után hozzákeverjük a salátaalaplé többi hozzávalóját és a zöldségeket. Megbízható növényismeret birtokában kora tavaszi salátánkat kiegészíthetjük egyéb kerti extrákkal is, úgymint a pitypang, a fehér libatop, a kerekrepkény, a közönséges cickafark fiatal hajtásaival, levélcsúcsaival. A forgalmas út menti területeken ne próbálkozzunk ilyenek gyűjtésével!

 

Spárga cukorborsóval

Hozzávalók: 500 g megtisztított, ujjnyi szeletekre vágott spárga, 300 g szálkátlanított cukorborsó, 2 evőkanál olívaolaj, só, borsikafű.

Elkészítés: A zöldségeket wokban vagy nagyobb serpenyőben a felhevített olajon 5-10 perc alatt gyakori kevergetés mellett ropogósra pároljuk. A zöldségmixet tálalhatjuk zakuszkával vagy bazsalikomos pestóval és pirított mandulával friss kenyér mellé, vagy petrezselyemlevéllel bőven megszórva tojásos galuska mellé.

 

Zsályás (kucsma)gombaszósz tésztával

Hozzávalók: 250 g szélesmetélt, 250 g (kucsma)gomba, 120 g apróra vágott brokkoli (a szára is jó), 50 g vaj, 6-8 nagy zsályalevél, apróra vágva.

Elkészítés: Főzzük ki a tésztát. Közben forrósítsuk fel a vajat, majd 10 percig pároljuk rajta a gombát és a zsályaleveleket. Ekkor adjuk hozzá a brokkolit, és még 2 percig kevergessük. Tálaláskor a tányérokba szedett tésztára halmozzunk a gombás keverékből. Az ízletes kucsmagomba almavirágzáskor kapható, illetve található gombakülönlegesség. Helyettesíthetjük csiperkével, laskával. Hideg vizes áztatással, óvatos mozdulatokkal távolítsuk el a róla földet. Felhasználás előtt szárítsuk meg.

 

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 22. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás