fbpx

| Tudatos Vásárló

Idénymenü: nyári fogások

Idénynövényből készíthető levest, halas fogást és desszertet ajánlunk. 

 

Tárkonyos burgonyaleves

Hozzávalók: 4-5 evőkanál olaj vagy vaj, 1 felkarikázott hagyma, 3 gerezd apróra szeletelt fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 8 közepes felkockázott burgonya, 1-1 felkarikázott sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2 liter víz, friss tárkony, petrezselyem, felkarikázott csípős zöldpaprika, só, borsikafű, tányéronként 1 evőkanál házi tejföl, ecet, fejenként esetleg 1-1 tojás.

Elkészítés: Olajon üvegesre pároljuk a hagymakarikákat és a fokhagymát, hozzáadjuk a burgonyát, rövid ideig pároljuk. Beleszórjuk a lisztet. Tovább kevergetjük, míg a liszt kissé megpirul. Kavarás közben lassan felöntjük vízzel. Forrás után beleszórjuk az összevágott friss fűszernövényeket. 15-20 percig főzzük. A még forrásban levő leves gazdagítható fejenként 1-1 egész tojás belecsurgatásával. A kész levest a tányérokba tett 1-1 kanál tejfölre szedjük. Gyenge ecettel tovább savanyítható.

 

 

Tepsis kecsege

Hozzávalók: 1 kecsege (személyként 200 g-mal számoljunk), 1 evőkanál borecet, 50 g apró darabokra vágott vaj, 1 kávéskanál pirospaprika, só, 1 kisebb rúd (150 g) reszelt torma, 1 kávéskanál cukor, 2 közepes alma, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 dl tejföl (elhagyható).

Elkészítés: A sütőt melegítsük 180-220 fokra. Lapos tálban pácoljuk a halat borecettel, sózzuk és paprikázzuk. Kenjük ki a tepsit vajjal, tegyük be a halat, és szórjuk meg az apró darabokra vágott vajjal. Süssük 15 percig. A maradék hozzávalókat keverjük össze, majd oszlassuk el a halon. Süssük készre (kb. újabb 15 perc).

Frissen sült lepénnyel, kenyérrel kínáljuk, vegyes, olajos-ecetes vagy natúr salátával, esetleg roston sült, lecsepegtetett zöldségekkel (pl. rozmaringos cukkini) tálaljuk.

 

Egyszerű áfonyás sütemény

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük habosra a vajat a 100 g cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgáját. A sütőporral elkevert lisztet a tejjel együtt keverjük a masszához. Verjük fel a tojásfehérjét, a végén adjuk hozzá a 3 evőkanál cukrot. Óvatosan forgassuk a masszába, simítsuk el a sütőpapírral kibélelt tepsiben, és szórjuk meg 1 evőkanál cukorral. Villapróbáig süssük (kb. 35 perc). Hozzávalók: 115 g vaj, 100 g cukor (méz), csipetnyi só, 2 nagy, kettéválasztott tojás, 190 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 dl tej (lehet, hogy kevesebb is elég), 4 evőkanál cukor, 220 g áfonya (vagy szeder, meggy), 1 evőkanál cukor.

 

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 23. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás