fbpx

| Tudatos Vásárló

Ideális testsúly a várandósság alatt és előtt

A várandósság sérülékeny időszak az anya és a baba egészsége szempontjából. A baba biztonságos kihordása, és a gyermek jövőbeni egészségének érdekében ajánlott az optimális testtömeg elérése a várandósság előtt, és a megfelelő testtömeggyarapodás a várandósság alatt. 

Sok nő számára jelent problémát, hogy megítélje egészséges-e a terhessége alatt felszedett kilói száma. Egyen-e két ember helyett? Hízzon-e nyugodt szívvel, hiszen az a jó a babájának, vagy figyeljen-e oda az alakjára a terhessége alatt is?

Egy új kutatás nem csak arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos az egészséges testtömeg a terhesség alatt. Nagy hangsúlyt helyez a várandósság előtti időszakra is, mivel kutatási eredményei azt bizonyítják, hogy az anyai elhízás összefüggésbe hozható a várandósság alatti komplikációk megnövekedett kockázatával, sőt a nem elhízott anyákhoz képest magasabb arányú anyai és csecsemőhalandósághoz vezet. 

 

Optimális testtömegnövekedés a várandósság alatt 

Az étrendi energiaszükséglet valóban megnövekszik a várandósság alatt, de csak az utolsó trimeszterben, és csupán mintegy napi 200 kcal-val. Következésképpen nem szükséges „kettő helyett enni”. A tejtermelés biztosítása érdekében ez a kiegészítő szükséglet a szoptatás ideje alatt hozzávetőleg napi 675 kcal-ra nő.  Mindazonáltal, az egészséges várandósság alatti testtömeg növekedés változó, és hatással van rá a várandósság előtti testtömeg, valamint hogy kialakul-e a kismamánál ödéma a terhesség alatt.

A terhesség alatti optimális testtömeg-növekedésre vonatkozó tanácsok jelenleg is vita tárgyát képezik. Az Egészségügyi Világszervezet kimutatta, hogy a 3,1-3,6 kg-os optimális születési súly összefüggésbe hozható az anya testtömegének 10-14 kg-os gyarapodásával. Az Amerikai Orvostudományi Intézet ajánlásai szerint, a várandósság alatt a sovány nőknek 12,5-18 kg-ot, a normál testtömegűeknek 11,5-16 kg-ot, a túlsúlyosaknak 7-11,5 kg-ot, az elhízottaknak 5-9 kg-ot kellene gyarapodniuk.

 

A várandósság alatti elhízás következményei 

A várandósságot megelőző és a várandósság alatti túlsúly vagy elhízás növeli a várandósság alatti komplikációk kockázatát. Ezen kívül elhízott kismamáknál nagyobb a vetélés, a koraszülés és a korai csecsemőhalálozás, terhességi diabétesz és az óriáscsecsemő kihordásának kockázata. 

További komplikációk jelentkezhetnek a szülés alatt magas vérnyomás, preeklampszia formájában. Ez kívül az anyai elhízás általánosan megfigyelhető következményei a szülési komplikációk, amik növelik a sürgősségi császármetszéses szülés valószínűségét.

Az elhízott nők szintén gyakran szembesülnek nehézségekkel a szoptatás alatt.  Ráadásul, az elhízott nők újszülött csecsemőinél sokkal nagyobb a veleszületett rendellenességek (pl. a nyitott gerinc, szívfejlődési rendellenesség) előfordulásának valószínűsége. 

 

Az anyai elhízás és a gyermek későbbi egészsége 

Egy elhízott anya gyermekének fejlődését az anyaméhben hátráltathatja a szub-optimális táplálkozási környezetének való kitettség. Ezen felül, egy új kutatás kimutatta, hogy amit a nő várandóssága alatt elfogyaszt, az hatással lehet gyermeke elhízásának kockázatára, függetlenül attól, hogy a nő milyen kövér vagy sovány, vagy gyermeke milyen súllyal született. 
 

További információ:

EARNEST website: http://www.metabolic-programming.org  
EDEN publications: http://www.ifr69.idf.inserm.fr/page.asp?page=2248  

 

Forrás: EUFIC

Fotó (cc): ilyoungko

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás