fbpx

| Markovics Vera

Húsvéti tojásbiztonság — Gyakran ismételt kérdések

Szerkesztőségünket is egyre több olvasó bombázza kérdésekkel a húsvéti tojásvásárlással kapcsolatban. A következőkben a leggyakoribb kérdésekre válaszolunk orvosok és táplálkozástudományi szakemberek véleménye alapján.

Tekintettel a madárinfluenzára, szabad-e még egyáltalán tojást fogyasztani?
Először is a legfontosabb: Magyarországon tudomásunk szerint házi szárnyasokban egyelőre szerencsére nem mutatták ki a H5N1 (madárinfluenza) vírust, következésképpen a magyar tyúkok sem tojnak vírus-gyanús tojásokat. Lényeges emellett az is, hogy bizonyított: a madárinfluenza vírusa nagy hőmérsékleten garantáltan elpusztul. Következésképpen, ha valaki ezt a jelenleg még csak elméletinek mondható kockázatot is el akarja kerülni, legalább 60-70 celsius fokon főzze meg a tojásokat.

Miből tudom megállapítani, hogy egy tojás valóban friss-e?
A boltokban kapható tojásokon (persze főleg a dobozokon) fel van tüntetve az eltarthatóság ideje. Ha lejárt, az még nem jelenti okvetlenül, hogy rossz is. Mindenesetre fogyasztás előtt legalább 60-70 celsius fokon főzzük meg.

A friss tojás egyébként következőképpen ismerhető fel. Rázd meg a tojást: ha nem ad semmilyen hangot, akkor friss. Ha “kotyog” a belseje, akkor idősebb példányról van szó. Az idősebb tojás fehérje sűrűbb, ez okozza a kotyogást.

Egy másik módszer: helyezd a tojást hideg vízzel teli pohárba. A friss tojás elfekszik a vízben, az idős feláll. Ha a tojás a víz felszínére úszik, dobd el: biztos, hogy záp.

Ha tükörtojást akarsz készíteni, törd fel, és ha a fehérje és a sárgája egyaránt ívelt, domború, akkor friss tojással van dolgod, ha viszont mindkettő lapos, akkor antik darabot vásároltál. Ne fogyaszd el!

Hogy kerül dioxin a tojásba?
A múlt évben Európa-szerte riadalmat keltettek a hírek: dioxint találtak tyúktojásokban. Ráadásul a szabadon tartott tojók tojásai kerültek gyanúba. Ez persze nem csoda, mert a dioxin gyakran ipari hulladékokból kerül a természetbe – például csomagolóanyagok elégetése során felszabaduló mérges gázok által. Ezek a szennyező anyagok azután a talajba kerülnek, és meglehetősen lassan bomlanak le. A szabadon tartott szárnyasok könnyen felcsipegetik a szennyezett földszemcséket a magvakkal együtt. Mindazonáltal szakértők szerint a tojásokban kimutatott dioxin mennyisége többnyire nem olyan nagy, hogy – átlagos mennyiségű fogyasztás mellett – komolyan veszélyeztessék egészségünket.

Szóval: fő a bizalom, de a kontroll még jobb megoldás.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás